24rodopi.com/Общество/Регион

„Блокът е вдигнат, но няма улица, ще чакат. Пазарят се за цената. Няма да стане към момента. Има кооперация, има жилища. За улицата – ще дойде време“, казва брокер на недвижими имоти, който е „пленил“ поредните клиенти. Семейство гастарбайтери. Купуват апартамент, в който едва ли ще живеят.

„Устроихме се там. Там де, зад граница. Сега купихме. После ще оправяме. Ще направим и нов покрив над терасата, че е открита. После вътре. Но няма улица, карам джипа по дупките“, казва новодомецът.

Сградата е като остров. Намира се между пътни отсечки, ама по кална основа.

„Поредните будали идват. И ние така. При всеки дъжд тук не може да се мине. Ама ние сме се нанесли, тия едва ли скоро. Чакат път-ами, чакайте си го!“, коментира съсед.

Взаимно се хвалят колко десетки бона в евро са дали за 60 квадрата нов апартамент. Тепърва обаче ще изхарчат още толкова, за да го дооправят.

 

„Колко коли ще счупим?“

 

„Как ви се струва, това в центърът на „Възрожденци“? Колко ли брони трябва да се изтъркат и колко картера трябва да се счупят, за да се оправи тази мизерия. Междужилищните пространства не могат да оправят, но се продължава с новото строителство. Подадени са жалби от живущите в блока, както и от съседните... Няма оправия…“, споделя жител на централната част на „Възрожденци“ относно състоянието на улицата.

 

„Що не мислихте?“

 

„Видяхте поляната на зелено. До Водното огледало, и не се замислихте! Път дотам няма! Ало, добър ден, откъде идвате, от баирите ли? Кой ще ви направи път, инвеститорът ли? Той гаражи не прави, показва ви паркинга на съседния панелен блок и ви казва „Ще паркирате там“.

Трябва да сте пълни колибари, че да се съгласите на подобна сделка, пък после Общината била виновна, че нямало път“, казва възмутен жител на кооперация в най-големия квартал в Родопите-„Възрожденци“. Осем блока са вдигнати около неговия, но няма паркоместа. И всички автомобили са на улицата или на паркинга на неговия блок. Малко по-надолу, асфалтът прелива в някакъв сокак и води към нови строежи.

„Ебаси инвеститорите!“, казва той.

 

 


Претъркаляни от баирите

 

„Този град бе напуснат от можещите, когато видяха какво се случва. Той бе, за мен, умишлено съсипан. Идват хора от селата. Нищо против тях, но някои са аборигени. Как да си обясним масовото хвърляне на боклук от терасите? Защо преди това го нямаше?

Манталитет. Дойдоха едни свръхамбициозни хора, със скромни обаче възможности, но алчни, гладни, комплексирани, и започна това, което виждате. На всяка зелена площ се строи. На един новодомец му падна стената на банята, докато слага бойлер. Чобани, станали строителни предприемачи. Алчници“, казва гневен стар кърджалиец.

С миграцията „от баирите“ обяснява мръсотията в града, торбичките от терасите, цялата мизерия.

 

Брокерът

 

„Можем да продадем още 10 000 апартамента, стига да са построени. Никой няма да живее в тях, но няма значение, важно е парата да се върти. Всички селяни от чужбина се съревновават кой колко жилища ще купи в този град. Ние пък продаваме. 95 на сто от новопостроените блокове са празни. И пак се купува. Има хора с по 5-6 апартамента. Какво ще ги правят си е тяхна работа. Това нас не ни интересува. Важно е да се строи и пара да пада“, откровен е брокер на недвижими имоти. Отдавна станал и строителен предприемач.

„Родопи voice

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/2/24 13:24

    Ами днешните хора искат да живеят в граджве , младите + това бкат чели без апартамент не става , аз съм на село тишина спжкойтвие ни шум ни нищо въздуха чист оххх кейф , а в града 7/24 шум

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/2/24 14:15

    "Общината била виновна, че нямало път“, казва възмутен жител на кооперация"....................
    Кой е виновен? Кой е дал разрешение за строеж и акт. Не става само с продаване на общински земи, зелени площи и разрешения.
    Ганьовщината, изкривени улици да се правят около накачулени строежи, а не обратното,
    не съществува никъде другаде.
    Към момента на издаване на разрешението за строеж, задължение на общината е да е планирала и осигурила изграждането на улици и техническата инфраструктура.
    Собствениците, засегнати от бездействието на общините могат да заведат дела по ЗОДОВ.
    Търсете си правата. Навсякъде по света правата са извоювани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/2/24 18:24

      Кой е адвоката който води дела по ЗОДОВ в Кърджали

      Изтриване
  3. Анонимен20/2/24 14:32

    Ако трябва кръв и пот ще изкупим целия Кърджали бе ей. 🤣

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/2/24 14:48

    Тези които живеят в града до 10 години ще бягат на село , много хора познавам купиха си апартаменти и след няколко години 2,3,4 продадоха си апартаментите и върнаха се на село и викат живот има на бе... Кво беше тва в града хаха

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/2/24 18:44

    Хора, които наистина искат децата им да са добре, гледат да купят жилище в Пловдив.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/2/24 21:35

    Тъпотия селска!! Роб във чужбина,за да купи нискокачествени жилища,я които никога няма да живее!! Тъпииии,комплексирани смешници!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21/2/24 07:32

    Кърджалийската област е една от най-загубените в България. Ако си един истински к-лиец ще избягаш в Пловдив, както правят, а ,,селяните" от околността пълнят дупките на избягалите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.