24rodopi.com/Общество

183 камери ще следят за вандалски прояви по паркове, улици и пътища в община Кърджали. 50 от тях на първия етап от реализирането на проекта ще бъдат разположени в парковете „Арпезос Север” – горна и долна част, и парк „Простор“, като част от тях вече са поставени в централния парк и работят.

Видеонаблюдението ще бъде локализирано до детски площадки, мостът „Пеперудата” в парк „Арпезос Север”, до въжения парк, детската железница и изтребителя в парк „Простор”.

„За съжаление вандализмът е част от нашето ежедневие. Не мога да намеря логично обяснение как един човек и с каква психика може да отиде и да руши нещо, което е направено за благото на обществото”, коментира кметът Ерол Мюмюн.

По думите му освен видеонаблюдение по парковете и детските площадки, на по-късен етап ще бъдат поставени камери по кръстовища и пътища в общината, като ще бъде инсталиран  такъв софтуер, който да разпознава номерата на преминаващите автомобили, както и да осъществява лицево наблюдение.

„Имаме договорка с органите на реда за колаборация в действията за пресичане на вандалските прояви. Освен Център за наблюдение в общината, ще има и такъв и в ОД на МВР. Наблюдението ще бъде паралелно. Ще работим с органите на реда в пълен синхрон и комуникация”, каза градоначалникът.

На по-следващ етап от цялостното изграждане на видеонаблюдението в Кърджали 133 камери ще бъдат поставени на кръстовището на бул. „Беломорски“ при ГПЧЕ „Христо Ботев“-МТС,  кръговото на Автогарата, кръстовището на ул. „Осми март“ и бул. „Беломорски“ - кв. „Веселчане“, бул. „Беломорски“ до завод „Орфей“, кръговото кръстовище на Пазара, бул. „Христо Ботев“ към Новия мост, кръстовището на ул. „Булаир“ и ул. „Ст. Стамболов“, СИМЕКС, Солак – крайпътна, пътя към Стремци.

„Всеки един нов обект, който ще се изгражда, още в проектната готовност ще бъде заложено видеонаблюдение. Предстои ни изграждане на доста детски площадки. Те също ще бъдат оборудвани с камери”, каза кметът Ерол Мюмюн. Той изрази надежда, че по този начин ще бъде пресечен този вандализъм, който се вихри за съжаление. 

„Най-тежкият и труден момент бе да се изгради центърът по наблюдението, защото техниката там е най-скъпа, трудна за доставка и инсталиране. В течение на изграждането единствената по-сериозна трудност може да възникне, ако няма трасета за изграждане на камерите, но и там имаме алтернативна идея“, обясни кметът.

При видеонаблюдението се планира да се борави със софтуер, който разпознава номерата на автомобилите, както и да фиксира лица, така че да бъде от полза и за органите на реда.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен28/2/24 13:13

    След дъжд качулка
    Помислете за приют,че много станаха нападнатите

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен28/2/24 13:18

    Възпитанието Г-н Кмете Възпитанието им липсва на всички тия гномчета които чупят,трошът и рошят това са изпуснати деца иии незнам как могът да се върнат в правия път те са оставени на съдбата и улицита да се самовъзпитават пълни са с енергия и агресия какво е това чудо незнам какви са тия хора които са ги създали и уж отгледали ,зверове ли са какво са незнам

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен29/2/24 14:51

    Нашата цел е да повторим тези познати офлайн изживявания в дигиталния свят, като добавим елемент на забавление и усещане за нещо познато към онлайн пазаруването.“

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.