Михаела Илиева/24rodopi.com/Регион

Тази година се навършват 90 години от създаването на църквата „Св. Дух” в кирковското село Бенковски. Това е единственият действащ християнски храм в цялата община. Според хроники и летописни книги  той е създаден през 1934г. като дървен параклис. Построен е на общинска земя и със средства на миряните от региона. Бенковски е едно от селищата в Източните Родопи, където се заселват няколко християнски семейства от Беломорието. Точно те изиграват важната роля за утвърждаването на религията и храма. По-късно  през 1942г. е построена масивната каменна сграда с камбанария, която е осветена от митрополит Кирил през 1949г. Пръв духовен служител в божията светиня става познатият родопски свещеник Атанас Аролски.

Припомняме, че църквата стана известна с терористичния акт на 22 ноември 1984г. В резултат на мощния взрив са разрушени таванът, иконостасът, лявата стена, патриаршеският престол и др. За атентата са задържани Сали Чабукчиев и Хюсеин Османов , които по-късно са помилвани и изселени в Турция. От тогава до сега продължа възстановяването на храма с лични и държавни средства  и привеждането му в нормален вид. Преди 3 години бе сменен изцяло покривът на духовното средище, а в края на миналата година бе подновен и кръстът. И до днес в църквата по специални християнски поводи се водят празнични литургии и могат да бъдат свободно посещавани.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.