Самуил Крумов/24rodopi.com/Лично мнение

Месец на България няма, но пък в Кърджали се чества такъв на Америка, Испания, май и още няколко държави. И по време на тези мероприятия се карат ученици под строй, за да ръкопляскат на гостуващите. В едно от предходните издания евродепутат разказваше как се влюбил в „Американската мечта“. Като студент отишъл на бригада, бачкал няколко месеца на паркинга на „Макдоналдс“ и се върнал със спестени 100 000 долара.

Как е, а?! Дали има балами да му повярват?

Сега февруари ще мине под знака на „американската мечта“.

Пари за глупости, общо взето.

Някакъв писател (талантът няма значение, важно е да политкоректен) щял да гостува, както и певец, прочул се със съкровената си мечта в песен „да бъде негър в щата Алабама“.

Те такива работи.

 

***

 

„Съветските хора отбелязват заедно с нас 150-годишнината от рождението на Васил Левски…“.

Така започва дописката на специална пратеничка в Москва на вестник „Отечествен фронт“. Публикувана е на първа страница през юли, 80-те години. Долу, вляво.

„Месец на Америка“ пък от няколко години се организира в Кърджали през февруари. Снимки от Щатите, творческа говорилня, презентации, лекции и ала-бала.

През февруари. Месецът, когато е обесен Апостола.

Какви са приликите и разликите от юли 87-ма в „Отечествен фронт“ и „Американския февруари“ 2024-та?

В единия се отбелязва рожден ден, в другия – смърт.

Една и съща пропаганда.

В единия СССР се радвал с нас (поне според дописката), в другия – ние се радваме с тях(САЩ). Дописка в американския печат или отзвук в американското общество няма да има.

Общото между двете простотии е една родопчанка, която си слага захар в кафето, докато чашката е на тротоара. Тя се навежда Г-образно, без да свива колена.

Позата е общото. Ту към едни, ту към други господари. Ама онези от 87-ма година, поне пропагандата казва, че празнували с нас. За другите празнуват само вечно наведените у дома.

 

***

 

Малко стихове на Недялко Йорданов по темата, със заглавие „Америка“:

Ти си навсякъде... Ти си всесилна... Ти си страната могъща...

Тази, която не знае какво е бомба над своята къща.

Ти си онази, която... защо ли?.. отдавна се чувства призвана

шумно да влезе във чуждата къща – без да получи покана.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/2/24 17:40

    Редакцията да коментира част от интервюто на проф. Стив Ханке за България от снощи. Човекът предложил да бъде въведен валутният борд в България през 1997 г.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.