24rodopi.com/Регион

Делегация от община Ардино, водена от кмета инж. Изет Шабан, взе участие в 24-ата традиционна земляческа среща на ардинци в Бурса, организирана от Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер”. Събитието се проведе в комплекс „Подюм Давет“ след тригодишно прекъсване заради пандемията от коронавируса и опустошителното земетресение в Турция през февруари 2023 г.

Срещата беше уважена от депутатите от Бурса в турския меджлис Хасан Йозтюрк и Селчук Тюркоглу, кмета на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем, кандидата за кмет на Голямата община на Бурса Мустафа Бозбей, кмета на община Османгази Мустафа Дюндар, бившия председател на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз. Тук бяха още консулът на България в Бурса Момчил Русинов, председателят на изселническата организация „Балгьоч Бурса” проф. д-р Емин Балкан, председателят на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Местание Ефе, председателят на Сдружението на крумовградчаните в Бурса Йълмаз Мутлу, председателят на Сдружението на Бенковски в Бурса Мюмюн Кашмер и др.

Празничната вечер бе открита от председателя на Сдружението на ардинците в Бурса Юксел Юртсевер. Той припомни на присъстващите, че през февруари 1998 година в Бурса група изселници от Ардинско решават да организират земляческа среща. Идеята е ардинчани от България и Турция да се видят с близки и приятели, да са заедно и да споделят спомени за родния край. Срещата се превръща в традиция, продължаваща и до днес. „За бъдещето на нашeто сдружение отдаваме значение на комуникацията между поколенията. Ще продължаваме да събираме нашите млади членове, които ще пренесат ценностите ни в бъдещето“, заяви Юксел Юртсевер.

В своето приветствие кметът на община Ардино Изет Шабан поздрави присъстващите в приятелската среща в Бурса. „Първо искам да ви предам поздравите на всички ардинци от България. Позволете ми да ви благодаря от мое име и от името на Движението за права и свободи за подкрепата, за гласуваното доверие по време на изминалите местни избори на 29 октомври 2023 г. В община Ардино спечелихме изборите с над 80 процента и доказахме, че когато сме обединени можем да постигнем много. Изминалият мандат 2019-2023 г. беше много труден за общините и за хората. Мисля, че този мандат ще бъде много по-добър“, заяви инж. Изет Шабан. Той съобщи, че от 5 до 11 август в Ардино ще се проведе четвъртото издание на „Дните на Ардино“ 2024. „Още през 2020 г., тук, в Бурса, ви обещах, че Дните на Ардино ще се проведат не през септември, а във втората седмица на август, защото ние знаем, че този период е най-подходящ за всички наши изселници и емигранти, разпръснати по света“, напомни Изет Шабан. Той уточни, че едноседмичната празнична програма ще бъде наситена с изключително разнообразни културни, образователни, спортни и кулинарни събития.

Отправи покана към всички присъстващи да дойдат в родния си край, за да отпразнуват заедно Дните на Ардино.

„Създадохме платформата „Ръка за ръка за Ардино“ (Ardino için el ele) и всеки ардинчанин, независимо къде живее, има достъп до нея. Всички идеи и предложения се вземат сериозно, обсъждат се и намират своето отражение в нашите програми и действия. Работим и по специална стратегия, за да задържим младите хора в нашата община“, заяви Изет Шабан. Призова всички ардинчани, независимо къде живеят, да се регистрират в платформата „Ръка за ръка за Ардино“ (Ardino için el ele) и да участват активно в този проект. „Тази платформа е направена специално за вас, независимо, където и да сте“, каза още Изет Шабан. Той призова също всички бизнесмени от Ардинско в Бурса да инвестират в родния си край в различни сфери. „През последните години в България много млади хора заминаха в Европа поради икономически причини. През годините имахме различни миграции, а сега имаме „икономическа миграция“. Подобна е и ситуацията в Турция. Европа дава по-добри условия на живот и стандарт. Това искат и младите хора. Именно заради това ви призовавам да  инвестирате в Ардино, за да намалим заедно този миграционен процес. В тази връзка искам да поздравя бизнесмена от Бурса Динчер Симитчи и неговите партньори в бизнеса, които преди две години дойдоха в Ардино, отвориха предприятие за производство на изделия от пластмаса и осигуриха работа на 60 души“, заяви Изет Шабан. Той пожела успех на всички кандидати за кметове на предстоящите местни избори в Турция на 31 март.

Кметът на побратимената община Нилюфер Тургай Ердем заяви, че това единство и тази заедност на ардинци ги прави по-щастливи. „Заедно реализираме много проекти и имаме още много неща за довършване“, заяви Тургай Ердем.

Кандидатът за кмет на Голямата община на Бурса от Републиканската народна партия и бивш кмет на община Нилюфер Мустафа Бозбей отбеляза, че в Бурса има много големи инвеститори с ардински корени, които са допринесли за икономическото развитие на Бурса и Турция и ги призова да инвестират и в Ардино. „Ако спечеля кметските избори в Бурса обещавам да направя всичко по-силите си да надградим взаимоотношенията и сътрудничеството с община Ардино“, заяви Бозбей.

По случай традиционната вечер бе разрязана торта с формата на символа на община Ардино - Дяволския мост. С мултимедийна презентация бе представен животът и дейността на покойните председатели на Сдружението на ардинците в Бурса Али Дурмаз и Ахмед Кахраман.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.