24rodopi.com/Темата+

Организаторите на протеста на фермерите, които блокираха пътя Кърджали - „Маказа“, в района на спирка „Джебел“, отговарят пред 24rodopi.com на въпроса „За какво се борят?“:

Сектор „Животновъдство“:

Изкупните цени на млякото са изключителни ниски, а цените на млечните продукти в търговските вериги – изключително високи. Защо всеки път производителя, който полага най – много труд и усилия е най – ощетен във веригата!?

Същевременно сме длъжни да изпълняваме всички безсмислени изисквания, които ни се налагат.

Извършват се кръстосани проверки в края на годината, във време извън стопанската година, в която са декларирани животни и култури. Масово се провеждат проверки във време на агнилна кампания и напреднала бременност на животните, когато те не бива да бъдат бутани, мачкани и дърпани вследствие, на което се получават аборти и загуби в стадата и стопанствата. 

Сектор „Пчеларство“ е ощетен, за него има липса на всякакво подпомагане и по Директни плащания. Има масово измиране на пчели и съществени затруднения с реализацията на продукцията, което не се взима под никакво внимание.

Кандидатстването по пчеларската програма е изцяло електронно чрез електронен подпис, а техническите ни познания не са достатъчни, за да се справим.

„Плодове и зеленчуци“:

За получаването на субсидия по Директни плащания за обвързано подпомагане за зеленчуци е необходимо отчитане на разсад и семена или пакетчета за използвани семена.

Не се взема предвид, че може да произведеш семена от собствено производство, а има микро региони, в които това е основно залегнало. Наредбата е публикувана много след като разсадите са заложени, а семената са използвани, съответно опаковките са изхвърлени.

Очаква се да се изискват лабораторни изследвания на продукцията – по 1 проба от всеки вид, за който си кандидатствал, което е и административна и финансова тежест.

Освен това, голяма част от земеделските производители се облагат по опростения метод 60/40 – не водят счетоводство и не са длъжни да изискват фактури.

Осигурителният праг за дребните стопани, а те са близо 90 % в региона е от особена тежест. 

Картофопроизводителите са унищожени в рамките на една година, тъй като трябва да отчитат картофи за нишесте, което да се направи в предприятие, имащо право да преработва нишесте, а такова в България не е регистрирано и не съществува. 

Сектор „Тютюнопроизводство“ е напълно унищожен. Може би вече е време вече да се разглежда като екзотична култура.

 

В допълнение, от тази година всички изброени сектори са включени в списъка на Стоки с висок фискален риск, което е допълнителна административна тежест и усложнява целия процес по отглеждане, прибиране и реализиране на продукция.

Голяма част от условията и изискванията за изпълнение на интервенциите по Директни плащания са неприложими за нашите стопанства и не са ефективни.

Унищожават се и последните фермери, които са останали. Земеделските производители се броим на пръсти.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

 1. Анонимен9/2/24 16:13

  СЕГА ЯСНО ЛИ ВИ СТАНА НА ВСИЧКИТЕ ИДИОТИ, КОИТО ГЛЕДАТЕ ВЛЮБЕНО ЕС, А? ЗАЩОТО ВСИЧКО ИДВА ОТ ТАМ. ДА ВИ ПЛЮЯ НА ЕС-А, ФЕСА И ВСИЧКОТО

  ОтговорИзтриване
 2. Анонимен9/2/24 22:29

  Много шум за нищо! Бързо-бързо клекнаха

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен9/2/24 22:43

  Протестират, за да си купят новата S клада, новото Бентли и т н. Само се питам къде са институциите, за да подават и да ги извадят от сивия сектор, да ги питат колко данъци са платки последните 5 години, от къде им са парите за лъскавите возила.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен10/2/24 07:40

  Затънали в кредити ,сега щели да решават те правилата

  ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.