24rodopi.com/Общество

„В Германия ври и кипи по всички параграфи. В рамките на две седмици всички хранителни продукти поскъпнаха двойно повече. Преди два дни напазарувах за 75 евро, най-евтините стоки за ядене. Утре нищо няма да имам. Това са хляб, пастет и консерви, домати, краставици, маслини, кисело мляко, грах и царевица, кафе сирене, плодове, както и 10 бири по едно евро. Тези нещица вече струват 1000 евро на месец. Едностайна квартира е 600 евро на месец, двустайни и тристайни по 1000. Минималната заплата е 1500 евро, средната – по нашенски, може да се определи като „свинско със зеле“.

Германия през очите на гурбетчия от Родопите. Специално за 24rodopi.com. Мъжът от години живее и работи във Федералната република. Избягал от недоимък от родния край, но според него Германия вече не е това, което е била.

„Всички мои колеги  от България работят по няколко работи, без изключение.

Законно има право само на една допълнителна, не повече от 500 евро. Казва се миниджоб. Но моя колежка работи 6 такива, и изкарва чисти над 4000 евро месечно, иначе не би било възможно да се оправи тук. С минимална заплата не можеш да изкараш“, споделя пред екипа ни гурбетчията.

И недоумява защо медиите в България не отразяват реалната картина в Германия.

„На 14 февруари премиерът на Бавария открито заговори за напускане на Германия.

Поиска и предсрочни избори. Има нова политическа сила, набираща дкорост, която минава бариерата от 5 процента. Жена е лидер. Иска спиране на доставките на оръжие в Украйна. Маркус Зьодер заяви пред медиите: „Бавария може да съществува по-добре без Германия. Без нашата провинция Германия би фалирала. Но дори и Германия да я няма, Бавария би просъществувала“. И посочи като мотив за изказването си невъзможността на Федералното правителство да управлява. Зьодер поиска предсрочни избори и обяви, че тази коалиция трябва да си отиде, в противен случай немската икономика ще се разпадне. В същия ден новоизгряващият политик Сара Вагенкнехт, която на 8 януари основа своя партия Разум и справедливост“, поиска да се спре оръжейната доставка за Украйна. Тя каза, че германското правителство е най-глупавото в цяла Европа и добави:Ние имаме нужда от средства за добри пенсии, качествени здравни услуги и стабилна инфраструктура, а не за износ на оръжия и струпване на войски. Според всички социологически проучвания тя прескача парламентарния праг от 5% , а одобрението й от населението е 60%“, коментира актуалната политическа обстановка нашият гурбетчия.

На снимката: Премиерът на Бавария, снимка: Joerg Koch/Bayerische Staatskanz/SVEN SIMON/picture alliance

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен16/2/24 13:53

    Като поскъпнат тройно цените на всички хранителни продукти в Германия пак напишете някоя статия и снимка към нея . Просто да ги съжали горките .

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен16/2/24 14:27

    Като не ти харесва ела си в България ние тука как се оправяме и тука има пари но само за Умните

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен17/2/24 16:45

    Интересно ,аз живея в Германия и не съм забелязала,добре че сте вие да ме уведомите.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен17/2/24 17:07

    пълни фантасмагории. Вчера се прибрах от Германия, ако там цените са скочили три пъти то в България кат гледам са скочили четири пъти. Защото тук са по високи. А на Сара и викат приятелката на Путин, как няма да иска да спрат оръжията нали бледата бълха в Кремъл и казва какво да говори.Когато олигофрените от възраждане спечелят тук тя ще спечели там, тоест на кукуво лято.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.