24rodopi.com/Общество

„Би тане дюнер бокс“, поръчва наконтена мадама, а дюнерджиите започват „танц със саби“, за да надробят месото…

Подобни заведения за бързо хранене в рамките на няколко години превзеха традиционния пазар на баничките в региона. Не че последните обекти не са пълни от сутрин до свършване на тавите. За всеки има хляб в този бранш. Браншът на празните стомаси.

Как се променяха през годините?

Спомени с умиление за баничка от няколко стотинки. Вкусна и пълна с истинско сирене. Това бяха други времена.

„Много малко материал, батко, това бялото тебеширено подобие какво е?“, пита клиент, сравнявайки двете епохи. Обратнопропорционално на материала, цената расте все нагоре. Баничката в Кърджали гони два лева.

Дюнерджийниците се пръкнаха за сефте в София. Тогава край Арда все още не знаеха какво е туй животно. Приготвяни от натурални араби. После превзеха и Пловдив. Една верига, с името на герой от „Приказки от 1001 нощ“, изби конкуренцията пускайки промоцията „Два за лев“. Малки палачинки, но по 50 стотинки на парче. Излизаше по-евтино дори от митичната кръчма „Куцата въшка“, в която за пет лева масраф бедните студенти излизаха, проговаряйки на старогръцки и латински.

Едва след това се настаниха и в Кърджали. Родният дюнер си е малко „тюрлю гювеч“. Особено с тези пържени картофи „от сърце“ в него. Нищо общо с оригиналната идея. Но пък модификациите се нароиха. В питка, палачинка, на съставни части в кутия (бокс). И все пак, който не е пробвал дюнер от натурален мароканец в Южна Франция, само си мисли, че е ял такъв в Кърджали.

Както и да е. Цената също започна да развива своя устрем спрямо различните експерименти. Към момента дюнерът гони десет лева. С повече месо се слага по още едно левче.

В синхрон с палачинката с месо и зеленчуци, от години по храносмилателния път на нашенци се движат и пиците на парче. С какво ли не по тях, но с неизменната царевица. Хора, спрете се! Няма пица с царевица, това е светотатство за всеки един италианец, а все пак те са я измислили. И тестото трябва да е като лист хартия, не по един пръст, че и повече.

От левче парчето, тази тестена закуска вече е 2,50. Вероятно царевицата е скочила…

При съревнованието между баничките и картофената вакханалия в палачинка, имаше и красив опит за връщане към традицията. Скари запушиха край Арда, а рекламата за кюфтета и кебапчета се окончаваше с наименованието на някой общински център-я Джебелски, я Чернооченски. Вместо дюнер, за същите пари човек може да опраска три кюфтета с четвърт хляб…

Всъщност, всичко изброено дотук си е нашето меню. Хлапета мечтаят за „Макдоналдс“, но не ни е нужен. Банички, дюнерчета, кюфтета – там е истината.

Добър апетит!

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/2/24 17:24

    Аз ям през 2 години донер.А за 10 лв. никога повече.Пилето в билла е 9 лв.Тай че да им е сладко на будалите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/2/24 20:07

      И е отврат, ти си мислиш, че ядеш пиле. Ама тва е Менделеевата таблица

      Изтриване
  2. Анонимен2/2/24 18:55

    И на Автогара, едно заведение за бързо хранене, от години нараснало към тротоара,
    така че на ъгъла тротоарът е изчезнал, и то точно на завой и напълно закрива видимостта,
    за пресичащи граждани и излизащи на колелото хора, автобуси, минибуси и коли.
    Ма нали кюфтета и банички са по-важни от правила за безопастност на движение по улиците.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен2/2/24 18:56

    Аз ям зад Йовков.в Берлинер дюнерр.много са вкусни там

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/2/24 08:05

      Купил кола ...дай да вдигнем цената на дюнера!Няма да я бъде!Ай си....ир!

      Изтриване
  4. Анонимен2/2/24 21:03

    Az pakyam samo v tosterland.momcheto gi pravi mnogo golemi i ot chisto file

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен4/2/24 11:14

    Закуските на автогарата са направени от най некачествени съставки не купувайте оттам.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен4/2/24 14:22

    Закусвайте си в къщи.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.