24rodopi.com/Общество
„Би тане дюнер бокс“, поръчва наконтена мадама, а дюнерджиите започват „танц със саби“, за да надробят месото…
Подобни заведения за бързо хранене в рамките на няколко години
превзеха традиционния пазар на баничките в региона. Не че последните обекти не
са пълни от сутрин до свършване на тавите. За всеки има хляб в този бранш.
Браншът на празните стомаси.
Как се променяха през
годините?
Спомени с умиление за баничка от няколко стотинки. Вкусна и
пълна с истинско сирене. Това бяха други времена.
„Много малко
материал, батко, това бялото тебеширено подобие какво е?“, пита клиент,
сравнявайки двете епохи. Обратнопропорционално на материала, цената расте все
нагоре. Баничката в Кърджали гони два лева.
Дюнерджийниците се
пръкнаха за сефте в София. Тогава край Арда все още не знаеха какво е туй
животно. Приготвяни от натурални араби. После превзеха и Пловдив. Една
верига, с името на герой от „Приказки от 1001 нощ“, изби конкуренцията пускайки
промоцията „Два за лев“. Малки палачинки, но по 50 стотинки на парче. Излизаше
по-евтино дори от митичната кръчма „Куцата въшка“, в която за пет лева масраф бедните студенти излизаха, проговаряйки на
старогръцки и латински.
Едва след това се настаниха и в Кърджали. Родният дюнер си е
малко „тюрлю гювеч“. Особено с тези пържени картофи „от сърце“ в него. Нищо
общо с оригиналната идея. Но пък модификациите се нароиха. В питка, палачинка,
на съставни части в кутия (бокс). И все пак, който не е пробвал дюнер от
натурален мароканец в Южна Франция, само си мисли, че е ял такъв в Кърджали.
Както и да е. Цената
също започна да развива своя устрем спрямо различните експерименти. Към
момента дюнерът гони десет лева. С повече месо се слага по още едно левче.
В синхрон с палачинката с месо и зеленчуци, от години по
храносмилателния път на нашенци се движат и пиците на парче. С какво ли не по
тях, но с неизменната царевица. Хора, спрете се! Няма пица с царевица, това е светотатство за всеки един италианец, а
все пак те са я измислили. И тестото трябва да е като лист хартия, не по
един пръст, че и повече.
От левче парчето, тази тестена закуска вече е 2,50. Вероятно
царевицата е скочила…
При съревнованието
между баничките и картофената вакханалия в палачинка, имаше и красив опит за
връщане към традицията. Скари запушиха край Арда, а рекламата за кюфтета и
кебапчета се окончаваше с наименованието на някой общински център-я Джебелски,
я Чернооченски. Вместо дюнер, за същите пари човек може да опраска три кюфтета
с четвърт хляб…
Всъщност, всичко изброено дотук си е нашето меню. Хлапета
мечтаят за „Макдоналдс“, но не ни е нужен. Банички, дюнерчета, кюфтета – там е
истината.
Добър апетит!
Аз ям през 2 години донер.А за 10 лв. никога повече.Пилето в билла е 9 лв.Тай че да им е сладко на будалите!
ОтговорИзтриванеИ е отврат, ти си мислиш, че ядеш пиле. Ама тва е Менделеевата таблица
ИзтриванеИ на Автогара, едно заведение за бързо хранене, от години нараснало към тротоара,
ОтговорИзтриванетака че на ъгъла тротоарът е изчезнал, и то точно на завой и напълно закрива видимостта,
за пресичащи граждани и излизащи на колелото хора, автобуси, минибуси и коли.
Ма нали кюфтета и банички са по-важни от правила за безопастност на движение по улиците.
Аз ям зад Йовков.в Берлинер дюнерр.много са вкусни там
ОтговорИзтриванеКупил кола ...дай да вдигнем цената на дюнера!Няма да я бъде!Ай си....ир!
ИзтриванеAz pakyam samo v tosterland.momcheto gi pravi mnogo golemi i ot chisto file
ОтговорИзтриванеЗакуските на автогарата са направени от най некачествени съставки не купувайте оттам.
ОтговорИзтриванеЗакусвайте си в къщи.
ОтговорИзтриване