24rodopi.com/Темата+

Председателят на ДПС Делян Пеевски изрази съболезнования за загиналите в Солинген наши сънародници, отбелязват от пресцентъра на партията.

„С голяма тъга научих, че при пожар в германския град Солинген,  провинция Северен Рейн-Вестфалия са загинали четирима български граждани от турски произход, включително и две деца.

Изказвам най-дълбоките си съболезнования към техните близки и роднини.

Информиран съм, че полицията е посочила, че пожарът е възникнал по неизяснена засега причина в стара сграда в местния квартал "Хьошайд".

Очаквам реакция от Министерство на външните работи и от българското консулство във Франкфурт  и предприемане на необходимите действия за връзка с местните власти за установяването на причините за пожара“, казва Пеевски.

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха четирима български граждани от турски произход от едно семейство в град Золинген, Германия, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

При пожара, избухнал в понеделник в четириетажната жилищна сграда, загинаха две деца, майка им и баща им. Съобщено бе, че загиналите са български граждани от турски произход.  Още девет души, пострадали при пожара, са били хоспитализирани.

Както вече 24rodopi.com писа, германски медии посочиха, според предварителния доклад на прокуратурата пожарът в жилищния блок в Золинген е причинен от умишлен палеж.

По информация на ДПА пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. „коминен ефект“. На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Когато пожарната е пристигнала, дървеното стълбище вече било обхванато от пламъци и е бил блокиран пътят за евакуация. Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника.

Пожарната служба е изпратила около 120 пожарникари.

Вчера пожарни експерти инспектираха сградата, за да установят причината за пожара.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на вчерашния пожар във възможно най-кратък срок.

Турските медии напомниха в контекста на този случай за трагедията от 29 май 1993 г. в Золинген, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.