Жельо МИХОВ/24rodopi.com/Общество

Едва няколко блока в страната са били класирани за безплатно саниране след подадени жалби. Това е новината от Родопите, казана от зам.-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева по време на посещението й в Кърджали.

Няма мераклии за участие във втория етап на програмата, станал известен като „80 на 20“. Това пък е новината от Кърджали и Смолян към момента. Срокът за кандидатстване от страна на Сдруженията на собствениците бе удължен до 28 март. Най-вероятно ще има и още една посочена дата след тази.

От Министерството на регионалното развитие търсят допълнителни решения за т.нар. „резервен списък“. До момента резултатите са видими-неуспешни. Съветът на зам.-министъра обаче е хората да не чакат, а да кандидатстват за втория етап с доплащането…

 

„Сори, ама не става!“

 

„Правят ни на маймуни. Кандидатствахме и какво стана-нищо! В същото време посочиха едни пари, които са заделени за региона, а дори не влизаме в техните рамки. Хем остават милиони излишък, хем по-малък брой сгради. Сега-плащайте. Нямаме им доверие“, споделя домоуправител от Кърджали.

43 бяха проектите в Кърджали. Одобрени в целия регион са едва 8, всички в областния център. 35 са подадените жалби от Сдружения на собственици. Някои от тях вече са получили отговор, накратко – сори, ама не става.

 

Дискриминация

 

„Това си е пълна дискриминация. Кандидатствалите не стават, но минат ли на втори етап-веднага ще станат. Просто няма пари или не им се дават. За едни може, за други не. Щом държавата, че дори Европейският съюз няма пари за стиропор, за какво говорим. Иначе милиарди за война има“, споделя пък домоуправител в Смолян.

18 жилищни кооперации в Смолянско са одобрени за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Сумата за ремонтните дейности е 11 924 428 лева.

Рекордьор в региона се оказва Рудозем с одобрени за безплатно саниране 9 блока. 5 жилищни кооперации в Смолян са със „зелена светлина“ от МРРБ, 2 в Златоград и по една в Неделино и Чепеларе.

Най-много средства - 1 178 629 лева, се отпускат за енергийно обновяване на блок „38“ на улица „Кап. Петко войвода“ в Рудозем.

 

„Не можем да съберем хората…“

 

„Едва събрахме необходимите документи. Много от собствениците са по чужбина. Издирвали сме роднини, търсили сме ги във фейсбук, вайбър. Някои жилища са сменили по няколко собственика през годините и не може да се влезе в дирите на последния. Огромен труд, разправии и главоболия, вложихме. Заделихме средства за техническата част. И накрая нищо. Сега си представете да започнем да убеждаваме хората за втория етап. И как се събират тези 20 на сто? Това са хиляди левове. Ами вариантът „Платете за мен, аз като се върна, ще дам“. Разберете, хората вече трудно се организират за някакъв спешен ремонт по етажната собственост, асансьор, какво остава да извадят няколко хиляди“, посочва друг домоуправител, част от Сдружение в „резерва“.

 

Около 6000 лева

 

Около 5-6 хиляди лева излиза това 20-процентно доплащане на домакинство за 65 квадрата жилище, изчисляват експерти.

В крайна сметка положението отново ще бъде „Санирай си сам“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.