24rodopi.com/Култура

Тази вечер, в Световния ден на театъра 27 март, по традиция ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства „Икар“, на официална церемония в Народен театър "Иван Вазов". Една от най-популярните актриси, изиграла над 100 роли в киното и в театъра - Мария Каварджикова получава тазгодишния почетен „Икар“ за изключителен принос към българския театър, пише „Труд“.

Мария Каварджикова е родена на 2 ноември 1956 г. в Крумовград. „Родена съм в Източните Родопи. Обичам да ходя сред планината, не обичам затворени пространства. Майка ми беше педагог в Крумовград. Баба ми бе прелестна жена, смятаха я за властна, но за мен беше спасителен пояс. Много хубаво пееше родопски песни. Първото ми запознанство със словото бе песента“, разказва Мария през БНР.

Завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Надежда Сейкова през 1978 г. Първо играе в Драматичен театър “Боян Дановски“ в Перник до 1986 г., а до 1990 г. е в “Сълза и смях”. От 1991 г. до днес работи в Народен театър “Иван Вазов”.

Сред най-популярните ѝ роли там са Естър Франц в “Цената” от Артър Милър, Васа във “Васа Железнова 1910” от Максим Горки, Елмира в “Тартюф” от Молиер, Алис Мор в “Човек за всички времена” от Робърт Болт, Констънс Тъкърмън в “Есенна градина” от Лилиан Хелман, Аркадина в “Чайка” от Чехов и други.

Каварджикова има над 50 превъплащения в театъра и вероятно още толкова в киното. Играе в култови ленти като “Оркестър без име“, “Лавина“ и “Куче в чекмедже“ - и трите от 1982 г. През 1987 г. е час от сериала “Дом за нашите деца”, а после играе и във филми като “Версенжеторикс“ (1999), “Една калория нежност“ (2003), “Госпожа Динозавър“ (2003) и “Ако някой те обича“ (2010).

В последните години стана особено популярна и след най-младата аудитория с ролята си в хитовия сериал „Откраднат живот“. Мария Каварджикова изигра Евгения Генадиева - скромна жена и добра съпруга на директора на МБАЛ "Свети Кирил” д-р Генадиев, когото дълго време не успява да дари с наследник.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.