24rodopi.com/Регион

По инициатива на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан се проведе специална работна среща с младежи във връзка с разработването на стратегия за демографските проблеми на общината. Тя се състоя в заседателната зала на Общинския съвет.

„През изминалата година кандидатствахме пред Националното сдружение на общините в Р. България (НСОРБ) с проект „Да задържим младите хора в община Ардино“ с мотото „Остани тук“, за да дадем начало на такива срещи като днешната. Надявам се с тях да „заразим“ по-голямата част от младите хора в общината да са съпричастни към съществуващите проблеми, защото както виждате демографската карта е катастрофална не само в нашата община, но и в цялата страна. За голямо съжаление част от младото поколение е извън пределите на България, друга част са някъде из страната, но това, което наблюдаваме през последните години е, че младите хора напускат общината ни. До този извод стигам по това, че децата в училищата драстично намаляват и детските градини са в предкризисно състояние и ще се наложи да обединяваме групи. Затова искам вие да дадете вашия принос за това какво можем да направим като община, за да задържим младите хора тук, в родните им места. Ние от своя страна ще направим всичко възможно да помогнем и да дадем нашия принос за хората, които искат да инвестират тук. Каквото зависи от нас, ние сме готови да направим“, посочи кметът.

„Проблемът с миграцията е сериозен, интересно ми да чуя от първо лице от вас младите хора основните причини за задълбочаването на този проблем. След това заедно ще решим каква формула да намерим, за да реализираме заложените дейности и те да намерят отражение в нашия бюджет от тук нататък. Искам заедно да разработим тази стратегия за това как да задържим младите хора в Ардино, която да бъде реалистична и изпълнима. След тази среща искам да направим фокус групи, чрез които вие да генерирате идеите си и съвместно да ги реализираме“, заяви Изет Шабан пред младите хора. Той подчерта, че община Ардино има достатъчно благоприятни качества относно жизнената среда. „Ако погледнем параметрите на качеството ни на живот, Ардино щеше да бъде доста напред в класацията, защото тук въздухът е чист, водата е чиста, повечето храни са чисти, няма го стреса, както в големите градове и още много други негативни неща. Ако направим един сравнителен анализ с големия град ще видим, че имаме огромно предимство. Затова е хубаво да ценим това, което имаме, да направим така, че хората, които живеят тук да са щастливи и доволни от живота си. В едно населено място най-важни са хората, когато няма достатъчно хора, всичко останало губи своя смисъл. Обезлюдяването в нашите региони за мен като кмет е най-болната тема. Вярвам, че всички останали теми са абсолютно решими“, изрази своята болка кметът на община Ардино. Той подчерта, че чрез интернет технологиите може да се достигне до много млади хора, които са и извън пределите на страната, за да може и те да се включат с мнения и идеи за това какво очакват от община Ардино.

Кметът Изет Шабан сподели пред младите хора и темите, които са дискутирани през месец февруари по време на Общото събрание на НСОРБ.

Там участниците са получили уверението на ръководителите на държавните инситуции, че проблемите с миграционните процеси ще бъдат приоритет и ще се работи в посока да се създадат условия за повишаването на жизнения стандарт, средата, условията и качествата на живот. „Надяваме се това в национален план да се случи, като всички се обединим около идеята да се преборим с микрационните процеси. Ние имаме доста идеи и визия за града и големите населени места. Във времето ще видите и проектите, които ще реализираме. Особено в областта на културата очаквайте коренна промяна. Имаме идея в казарменния район на първа линия да изградим мултуфинкционална спортна зала. Въпрос е на време, постоянство и  амбиция да го направим“, заяви Изет Шабан.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

18 comments so far,Add yours

  1. Анонимен5/3/24 12:27

    Оставете щуробаджанащината,взимайте на работа умните не се плашете,че може да ви изместят и тогава може да се връщат или поне да остават младите кМЕТЕ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/3/24 17:36

      Много си прав, напълно те подкрепям!

      Изтриване
  2. Анонимен5/3/24 12:51

    С чиста и свята Община, без игрички и корупция ,без некадърни партийни назначения, образование и здравеопазване на ниво което няма как да се случи скоро в Булгаристан.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/3/24 12:52

    С ЛГБТ идеология няма да стане - "ляво ориентираните" в секса няма как да правят деца...

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/3/24 13:01

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/3/24 13:03

    Първо трябва да изгониш от България колонизаторите,да им национализираш собствеността.
    След като създадеш държавна собственост ще увеличиш работните места и така ще създадеш
    сигурност за живеене в България.Тогава младите хора работещи на едно място ще се вземат
    и ще подобрят раждаемостта.
    Ще унищожиш наркотиците от живота на хората.
    Ще приключиш с престъпниците и крадците и убийците.
    Ще спреш изтичането на капитали в чужбина.
    Тогава ще очакваш подобряване на демографската картина.
    Можеш ли?Ако не можеш,значи само си чешеш езика.Не само ти,а цялото ДПС си
    правите гаргара,демонстрирате дейност ей така заради властта.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен5/3/24 13:16

    Изет намерил си кого да питаш...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5/3/24 21:53

      Синовете на селски кметове ще останат в общината,както и хората в общината, а иначе мога да предложа вместо да даваш на касим и другите, дай на младите проекти ето ти идея

      Изтриване
  7. Анонимен5/3/24 13:41

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен5/3/24 13:55

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен5/3/24 15:25

    Амет каза, но не каза как? Щом още сте на фаза питане, забрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен5/3/24 16:47

    Повече секс и готово...

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен5/3/24 16:57

    Не е нужно да се питат хората.Можещи и знаещи хора не могат да си намерят работа по родните места заради някои, които са със силните на деня.Облекчения по отношение на малки фирми .Материално стимулиране на млади хора ,но знаещи и можещи.Облекчения по отношение на кредитиране за млади семейства.Младите хора бягат от България заради корупцията .Когато в България започнат да се ценят професионалистите а не хората с партийна принадлежност може би ще се завърнат по родните места.В противен случай ще продължи обезлюдяването на села и градове.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен5/3/24 17:40

    Кмете нито един от присъстващите там не може да ви каже нищо за това което ги питате. От тях биха станали само байракчии за изборите!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен5/3/24 21:34

    Хмм
    Първо да намерите решение в национално ниво за млади семейства държавни общински жилища родителите на мъжки момчета робуват и пестят пари за апартаменти а месните политици и олигарси строят.държавата чака да правят младите деца .Това е решението

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен6/3/24 09:17

    Не е сложно. Просто разпределяйте обществените средства измежду всички. Не концентрирайте богатствата само в ръцете на малцина. Имуществен данък от 3% върху стойността на цялото имущество. Спиране на кражби и корупция. Разпределение на средствата измежду всички работещи.

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен6/3/24 16:28

    ти ако беше без работа и нямаше рамо, щеше ли да останеш.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен7/3/24 08:42

    Касапите питат овцете, как да ги заколят. Бягайте докато имате време.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.