24rodopi.com/Общество

Папа Франциск каза, че Украйна трябва да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия, започнала след пълномащабното нахлуване на силите на Москва преди две години и причинила смъртта на десетки хиляди души, предаде Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта църква заяви това в интервю за швейцарската обществена телевизия.

В интервюто папа Франсиск е попитан за позицията му за дебатите между тези, които казват, че Украйна трябва да се предаде, тъй като не е способна да отблъсне руските сили, и онези, които смятат, че ако Киев направи това, ще легитимира действията на по-силната страна.

Интервюиращият използва термина "бял флаг" във въпроса си.

"Това е една интерпретация, наистина. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценява ситуацията, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да преговаря", казва папата. Той допълва, че преговорите трябва да се осъществят с помощта на международни сили.

Агенция Ройтерс се позова на предварително получения текст на интервюто и част от видеозаписа, които са й били предоставени днес. Интервюто трябва да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за култура.

"Думата "преговарям" е смела дума. Когато видиш, че си победен, че нещата не вървят добре, трябва да имаш куража да преговаряш", заявява Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата използва термини като "бяло знаме" или "победен", обсъждайки войната в Украйна, въпреки че и досега е говорил за необходимостта от преговори, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

"Човек може да изпитва срам", казва папата за преговорите, "но с колко мъртви ще завърши (войната)? (Човек трябва) да преговаря навреме, като намери държава, която може да бъде посредник", допълва той, споменавайки Турция като една от страните, които вече предложиха да са домакини на подобна среща.

"Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат", казва Франциск, който стотици пъти се е молил за "мъченическа Украйна". Попитан дали е готов да посредничи, той отговаря: "Тук съм."

 

Първият кръг преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ как да продължи управлението, ако има ротация Денков-Габриел, приключи малко след 22.00 часа снощи, съобщи БНТ. Преговорите за правителство след ротацията продължават и днес.

Срещата снощи беше закрита за медиите и нито преди, нито след нея имаше коментари от участниците.

От изхода на преговорите зависи дали ще има правителство с премиер Мария Габриел, или ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, които да се проведат с вота за евродепутати през юни. Николай Денков подаде оставка във вторник.

В понеделник и вторник президентът Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии преди да връчи мандата за правителство на Мария Габриел.

От страна на ГЕРБ-СДС снощи в преговорите участваха Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. От ПП-ДБ на масата седнаха Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов Атанас Атанасов и Асен Василев.

Дали и какво се разбраха преговорните екипи вчера вечерта и ще продължат ли разговорите - все още няма яснота.

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен10/3/24 14:36

    Изводите:
    БРАТЯ И СЪСЕДИ НИКОГА НЕ СЕ КАРАЙТЕ И БИЙТЕ ПОМЕЖДУ СИ, ОТ ТОВА ЩЕ ЗАГУБИТЕ ВСИЧКИ И НАЙ ВЕЧЕ ДЕЦАТА ВИ! ОТ ВОЙНАТА ПЕЧЕЛЯТ САМО АНГЛОСАКСОНСКИТЕ СВРЪХБОГАТАШИ. ВАШАТА КРЪВ И СМЪРТ, ВАШЕТО НЕЩАСТИЕ И ТРАГЕДИЯ ЗА ТЯХ СА ПАРИ И ПЕЧАЛБА. АКО ЩЕ ДА ЗАГИНАТ ВСИЧКИ ХОРА НА ЗЕМЯТА НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА. БЪДЕТЕ УМНИ И МЪДРИ... Не позволявайте и в България да се появят Зеленскита те са още донесат разруха и смърт!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен11/3/24 04:31

    Priziv za Mir.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен11/3/24 04:31

    Priziv za Mir.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.