24rodopi.com/Темата+

При преброени 99,82% от бюлетините опозиционната кемалистка Народно-републиканска партия (СНР) получава подкрепата на 37,74 на сто от гласувалите на местните избори на 31 март в Турция. За кандидатите на формацията на Реджеп Тайип Ердоган – Партия на справедливостта и развитието (АКР), са гласували 35,49 на сто.

Както вече 24rodopi.com писа, СНР печели всички големи градове в Турция. В населените места със силно изселническо присъствие побеждават кандидатите на създадената от Ататюрк партия.

Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път битката за града край Босфора, но този път с още по-внушителен, рекорден резултат – 51,09% срещу 39,9%. За Имамоглу са гласували над 4,4 милиона истанбулци.

“Спечели този прекрасен 16-милионен Истанбул, спечели неговото голямо семейство. Този мегаполис е уникален, защото съвместява хора от различен етнически произход с различни вярвания. И те имат право да бъдат неговите стопани, а не да чакат нечия милост“, заяви след победата кметът.

Кметът на Анкара Мансур Яваш също повтаря мандата си, като този път победата му е изкована с почти двойна преднина пред опонента си Тургут Алтънок.

В „столицата на изселниците“ – Бурса, който е четвърти по големина град в Турция и бе "крепост на партията на Ердоган", спечели Мустафа Бозбей - дългогодишен кмет на община Нилюфер. Припомняме, че общините Ардино и Джебел бяха побратимени с Нилюфер при управлението на Бозбей.

"31 март за нас не е край, а повратна точка", обяви след изборния крах Ердоган. „Ние ще анализираме резултатите от изборите за местната администрация в органите на нашата партия и ще си направим нужната самокритика“, каза Ердоган, цитиран от местните медии.

Заради трудностите, породени от високия процент на инфлация и срива на турската лира, много от традиционните избиратели на ердогановата партия не са гласували в неделя, което се определя като наказателен вот.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен1/4/24 11:51

    Очаквано, но чак толкова неочаквано сериозна част от Турция ПОЧЕРВЕНЯ!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен1/4/24 14:46

    Началото на края за Ердоган и сие.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.