24rodopi.com/Общество

Вдигнете по едно боклуче на ден и в рамките на месец Кърджали ще съвсем различен – чист и красив, какъвто искаме да бъде!

Тази кампания стартира Общината, като от екипа на кмета Ерол Мюмюн призовават всеки да се включи през месец април.

„Замърсяването, причинено от хората в нашия град, се вижда навсякъде! Проучвания показват, че личният пример е най-ефективният начин да въздействаме на средата и да променяме поведението на хората, свикнали да замърсяват.

Затова призоваваме до края на април да вдигнете по едно боклуче на ден. Да се снимате и споделите снимките в социалните мрежи с хаштагове

#ОБЩИНАКЪРДЖАЛИ  #ЛесноНаЧисто

 #БезОтпадъци,

#ОбластенсъветБЧККърджали

Ние вярваме, че и най-малкият жест има голям ефект. Ако всеки от нас вдигне по едно боклуче на ден, градът ни ще е много по-чист. Замърсяването е голям проблем и голяма част от българите го отчитат като такъв. Наблюдаваме висока степен на информираност по проблемите на околната среда, както и загриженост от страна на гражданите относно последствията от замърсяването. Като цяло, всички граждани са убедени във важността на своите лични усилия за опазване на околната среда-едва трима на сто заявяват, че техните лични усилия нямат никакво значение за подобряване на околната среда. Вие нали не сте от тези трима?“, посочват от Общината.

Кампанията „Лесно на чисто“ се организира ежегодно в градове в цялата страна. През изминалите години са прилагани различни методи, чрез позитивни и негативни стимули (забранителни или предупредителни табели, инсталации с висок обществен интерес, групови или тематични почиствания и други…

Различните по послание кампании показват, че най- ефективният начин да накараме повече хора да почистват и да не замърсяват е като се създаде положителна мотивация.

Всеки гражданин може да заеме ролята на Посланик на чистотата не само като говори за превенция на замърсяването и рециклирането, а и като активно се ангажира с почистване.

Ако всички ние вдигаме по едно боклуче на ден, то се надяваме, в скоро време, давайки добър пример, да спрем порочната практика на замърсяване на нашите общи публични пространства.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

14 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/4/24 10:19

    Моля, да се обърне внимание на изхвърлените боклуци от години около контейнерите на улица Трапезица, до блоковете, там има нерегламентирано сметище.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/4/24 10:58

    Браво на кмета ни ! С хубави идеи почва

    ОтговорИзтриване
  3. Зеленият контейнер за разделно събиране в междублоковото пространство между бл. 10 и бл.11 и детската градина кв. ВЪЗРОЖДЕНЦИ е повреден и повече от година, никой от отговорните лица не взема мерки, трупат се всякакви отпадъци.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/4/24 13:00

    Да не вдигат дори, просто да не хвърлят боклуци, където им падне и картинката ще е друга след месец. Не може да изхвърляш боклук навсякъде и после да ревеш, че ти е мръсно. Фасове, салфетки, хартии, найлонови пликчета... Толкова е просто да се пази чисто, но възпитанието куца отвсякъде. Хората с домашни любимци разхождат кучетата си, но досега не съм видял един от тях да прибира изпражненията им. Предлагам да се пуснат в действие глобите, защото по Наредбата на общината има такива предвидени. Не може за всяко нещо да се обвинява кЪмета или хората от Чистотата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/4/24 13:58

    Аз пък съм виждал собственици на домашни кучета да си чистят след тях но на бездомните дето са повече от домашните кой ще чисти тези дето ги хранят никога не се сещат за другото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/4/24 09:39

      Сещаме се и чистим, всяка седмица по 2 пъти правя оборка около блока.

      Изтриване
  6. Анонимен2/4/24 14:07

    Бях във Щветсия и видях колко е чисто навсякъде ! Като се пробрай в България си помислих че тука живеят не хора а животни .Само глоби и нищо друго!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен2/4/24 15:16

    Ако се налага глоба на всеки, който хвърля боклук, нещата ще са къде-къде по-добри! На мен ми се е случвало да видя как хвърлят боклук на метър-два от кош за отпадъци и като обърна внимание, че „са си изпуснали нещо“ (за да не изглежда като забележка), ми отвръщат като неандерталци... Затова най-лесно могат да бъдат превъзпитани подобни примати.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/4/24 09:38

      И аз съм на същото мнение.

      Изтриване
  8. Анонимен2/4/24 21:40

    Истината е: Трябва да се бръкне в джоба на хората, за да се спре нерагламентираното изхвърляне на боклуци.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен2/4/24 22:17

    Никога няма да е чисто. Не цапат само хората. Постоянно виждам кучета, които ровят в кошовете, измъкват боклука и го разкъсват и разпръскват. Ако ежедневно се изпразват кошовете - може и да има ефект.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/4/24 10:38

      Това с кучетата също е въпрос, който е във властта на Община Кърджали! Чужденци, които ми бяха на гости, се изумиха от свободно разхождащите се бездомни животни!

      Изтриване
  10. Анонимен3/4/24 09:37

    То идеи много и все хубави, но дали ще се изпълнят не се знае. На хартия всичко е перфектно.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.