24rodopi.com/Общество

„Мехмед, ела за три месеца на морето и ти гарантирам да спечелиш повече от прилични пари, които да ти стигнат чак до другата пролет. 3 месеца работиш,  9 почиваш“, гласи най-примамливата оферта, която 22-годишният кърджалиец Мехмед е получавал напоследък. Търсещият бързоног и бързосмятащ приветлив младеж за сервитьор е управител на един от оборотните ресторанти в черноморския курорт „Слънчев бряг“. Категоричен е, че при добра работа от заплати, бонуси и бакшиши може в края на лятото припечеленото ще е „15-20 бона“.

Освен традиционния глад за кадри в Кърджали, тези дни в града край Арда валят оферти и от хотели и ресторанти от областите Бургас и Варна.

Търсят се сезонни работници за обслужване на хотели, ресторанти, магазини и други търговски обекти.

„Ако искаш пък, намери ми 5 камериерки, 5 сервитьорки и двама помощник готвачи, и пак ще те възнаградя подобаващо“, гласи „План Б“ от разговора между Мехмед и управителя.

Търся две камериерки, двете ще са в една квартира, работно време от 8:00 до 16:30 часа, един почивен ден, заплата на всеки 15 дни. Заплата – 1 500 лева“, гласи една от офертите. Камериерки се търсят във всяко населено място по Черноморието, където има места за настаняване на туристи. Основните задължения - почистване на стаите и прилежащите помещения.

Търсят се всякакви кадри – сервитьори, бармани, аниматори, хигиенисти, готвачи…

Най-добрите оферти са към хората в кухнята. „Ресторант в Черноморец търси готвач топла кухня, заплата - 5 000 лв., осигурена квартира, започване веднага, трудов договор, социални осигуровки“, гласи апетитното предложение.

Проблемът с острия дефицит на кадри бе представен от бранша пред служебния министър на туризма. Южното Черноморие ще се напълни с много туристи още в началото на май, но това не означава, че сезонът стартира.

"90% от хотелите по Южното Черноморие ще отворят именно за Великден. Може би ще има едно кратко затваряне след великденските празници поради липса на персонал", коментира Деляна Цонева, председател на бургаската туристическа камара.

"Ние не можем да отворим хотелите поради липса на работна ръка. Към момента в Индия има над 4 хил. души, които чакат за издаване на работни визи", допълва хотелиерът Радостин Дачев.

"Нашите консулства, особено в Средна Азия, там където в момента е набирането на работници от трети страни за нуждите на туристическия сектор да вдигнат своя капацитет. Направили сме междуведомствени разговори. Има уверението за това, че вече се случва", твърди Евтим Милошев, служебен министър на туризма.

"Късно е. Колеги съобщиха, че чакат техни бъдещи работници от 20-30 дни по посолствата и по консулствата", добави Янчо Парушев, член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Приетите промени от депутатите вчера в Закона за чужденците също ще улеснят процеса по наемането на работници.

България като цяло изпитва глад за работници поради няколко причини. Една от тях е ниската заплата в страната, която често не е достатъчна за удовлетворяване на основните нужди на работниците. Специфичен недостиг има в регионален аспект и особено в селските райони. Не на последно място, много млади и образовани българи напускат страната в търсене на по-добри възможности за работа в чужбина, което допълнително влошава ситуацията.

Другата тема: Картината е… „Забрави за работа след 50 години“ - четете по-късно тук

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/4/24 12:23

    Големи обещания. Работа без почивен ден. Забрави за 8 часа работен ден. Отиваш по рано да се подготви обекта за сезона, а трудовият договор когато дойдат туристите. Последната заплата може и да не я вземеш или някой лев подарен. Затова българите се насочиха за работа в Гърция където всичко е точно. А нашите бизнесмени стига са ревали, защо когато приключи сезона започват да си купуват коли и да ходят на почивки по екзотични дестинации...

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.