Кемалистката партия заложи на много силни фигури - кметове и регионални авторитети, а от другата страна беше само познатият лидер, достигнал житейския си таван от идеи и харизма, каза журналистът

24rodopi.com/Коментари/Политика

„Поражението на Ердоган е от натрупаната негативна обществена енергия от растящата инфлация, сриващата се турска лира, обречените да си харчат спестявания милиони семейства, бягащите на Запад десетки хиляди млади турци. Образно казано тенджерата с постно ядене и полупразните хладилници победиха перфектния оратор Ердоган, но с неизпълнените обещания за икономиката“, коментира в ефира на bTV радио Илхан Андай от 24rodopi.com.

Припомняме, че на местните избори на 31 март в Турция управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) на Реджеп Тайип Ердоган претърпя крах, а кандидатите за кметове от кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) спечелиха големите градове.

„Бързите и лесно смилаеми и от политически апатичните слушатели на бтв радио се свеждат до протеста на хладилника и до познатият лидер, който е стигнал до житейският си таван от идеи и харизма.

На тези избори имаше два отбора – в единия имаше много силни фигури, досегашни кметове и регионални авторитети, а в другия имаше само един силен водач. Говоря за кметовете на големите градове от кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) в Анкара, Истанбул, Измир и т. н., а срещу тях кандидатите за кметове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) бледнеят пред началника Реджеп Тайип Ердоган.

Много избиратели в Истанбул и Анкара не знаят името на новия лидер на СНР, но знаят и вярват в Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. Докато при АКР е обратното – всичко е Ердоган. Турският президент създаде перфектна машина за парламентарни и президентски избори за тези 20 години, колективно тяло под него, но не и лидери за мажоритарни избори.

Затова може да обобщим, че победата е за силните фигури в СНР, а загубата е за политиката на Ердоган“, каза Андай в предаването „Важното, казано на глас“.

На въпроса на водещата Лили Ангелова „Пресилени ли са прогнозите, че следващия президент на Турция ще бъде новоизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу?“, журналистът отговори: „По-скоро, Мансур Яваш, кметът на Анкара, днес щеше да бъде президентът на Турция, ако не беше този удобен противник на Ердоган – дългогодишният лидер на СНР Кемал Кълъчдароглу. Но определено следващият президент ще се казва Екрем Имамоглу или Мансур Яваш“.
На снимките: Екрем Имамоглу и Мансур Яваш
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен3/4/24 08:33

    Соросоидите печелят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен3/4/24 11:38

      Правилно!Ако си мисли раята,че новите ще им пълнят тенджерите с мръвка,хладилниците със мед и сладолед много се лъжат.

      Изтриване
  2. Анонимен3/4/24 11:42

    CHP specheli izborite sis pomosta na Hdp pkk teroristite

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен3/4/24 13:09

    Анализа е точен. Поздравления! Успеха на СНР е обединяването на недоволните и в АКР.Най важното- набира скорост енергията с идеите и делото на Мустафа Кемал паша Ататюрк.Резултата е Оценка на едноличното управление и икономическата политика на лидерската управляваща партия. Още от сега има гласове за предсрочни парламентарни избори. Тройката Юзел, Яваш, Имамоглу ще носят товара и отговорността на ПРОМЯНА в РТурция. Все повече социалните идеи напредват и затова сериозна част от Турция ПОЧЕРВЕНЯ! Затова помогна и DEM/лявата марксистка, прокюрдска партия/

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.