24rodopi.com/Регион

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на „Електроразпределение Юг“ през м.г., съобщиха от Екоинспекцията.

Най-много са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28 бр., следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко. Най-малко метални платформи са били монтирани на електрически стълбове в общините Крумовград – 6 бр. и Момчилград – 1 бр.

Почти цялата популация на белия щъркел у нас гнезди в населените места. Увеличава се делът на птиците с гнезда по електрическите стълбове, вместо на дървета или върху сгради, сочат данните от преброяването на белия щъркел в страната проведено преди 10 години. Това създава риск от токови удари със смущения в електрозахранването, както и от запалване на гнездата или нараняване и смърт на птиците. За опазване на вида активно работи ЕРП ЮГ чрез монтиране на предпазни платформи за гнездата на щъркелите. Сред най-сериозните заплахи за вида, констатирани досега, са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си и  необезопасените електрически стълбове.

В страната ни са установени над 5800 двойки гнездящи бели щъркели според данните от последното преброяване на вида. Това е ръст с около 20% в сравнение с предходното преброяване от 2004 г. Установено е, че щъркелите обичат влажни зони, ливади и пасища. Парадоксът е, че през нашата територията мигрират стотици хиляди птици от този вид, но много малко от тях остават да гнездят тук. Предполага се, че и тазгодишното преброяване на белия щъркел ще покаже сходни данни за страната, според Българско дружество за защита на птиците, което организира и провежда събитието у нас.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/5/24 12:45

    До жп гарата в Момчилград имаше едно щъркелово гнездо,къдете в продължение на дълги години семейство щъркели гнездяха,но дървото се счупи /топола/ и птиците вече не ги виждаме там,за съжаление !

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.