24rodopi.com/Регион

През 2023 г. в резултат на миграцията населението на страната се е увеличило с 42 хиляди души. Интересно е да отбележим, че извън традиционния лидер Кърджали, където механичният прираст е 3,4% от цялото средногодишно население, със значителен положителен баланс са и морските области Бургас (2%) и Варна (1,2%), което най-вероятно отразява бежанската вълна, но и значителните възможности за труд и доходи в тях.

Това отбелязват от Института за пазарна икономика.

„С по-висок положителен прираст от столицата (0,5%) са редица области – Перник, Добрич, Хасково, Пловдив, Шумен, а със значителен миграционен дефицит остава единствено Смолян. Благодарение на миграцията вече пет области – Пловдив, Варна, Бургас, София и Кърджали имат общ прираст на населението, а в почти всички останали свиването се ограничава в рамките на до 1% на годишна база“, се посочва още в анализа.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Там където живеят турци винаги има положителен баланс и висока ръждаемост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/5/24 17:37

      Механичният прираст няма нищо общо с раждаемостта, "умнико".

      Изтриване
    2. Анонимен4/5/24 17:37

      Коефициент на механичен прираст

      Коефициентът на механичен прираст на населението показва увеличението или намалението на населението на областта на 1000 души средногодишно население вследствие на неговата миграция. Коефициентът се изчислява на база на данните за броя на лицата, които са променили обичайното си местоживеене за разглеждания период. Механичният прираст представлява разликата между заселилите се и изселилите се лица за съответната област

      Изтриване
    3. Анонимен5/5/24 08:33

      Как турците избраха мястото?
      Те ся такъв тип хора, които дълго време обмислят нещата преди да ги направят.
      Зададохме си въпроса: Какви са техните необходимости?
      Отговор ...?

      Изтриване
  2. Анонимен4/5/24 17:35

    Родени и живущи в Турция, но с адрес Кърджали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен4/5/24 18:37

      Точно, и това го правят за да има повече гласове на изборите

      Изтриване
    2. Анонимен4/5/24 19:56

      Абе ква Турция,всички са от морава.

      Изтриване
    3. Анонимен4/5/24 21:19

      Хората от кърджалийските села си купуват апартаменти в града и почват да живеят в новите жилища.
      Това е толкова просто и логично, но мозък на неандерталец не може да го осмисли и го бърка с раждаемостта (естествен прираст).

      Изтриване
  3. Анонимен5/5/24 08:33

    Как турците избраха мястото?
    Те ся такъв тип хора, които дълго време обмислят нещата преди да ги направят.
    Зададохме си въпроса: Какви са техните необходимости?
    Отговор ...?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/5/24 14:31

    Пенсионерите от Турция си идват за лятото, живущите плюс родените в Турция си вадят БГ паспорти, с постоянен адрес - населението се увеличава = прираст.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.