24rodopi.com/Регион

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май, съобщават от Общинска администрация. Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести.

Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната служба. Край извора вече са поставени химически тоалетни. Ще бъде осигурен генератор за захранването на осветление около извора. Районът на извора е обработен срещу кърлежи.

Наложена е временна забрана за движението и паркирането на автомобили в района от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, за да се избегнат инциденти и задръствания. Изключение правят автомобилите със специален режим на движение /линейки, пожарни и патрулки/.

Организирани са два временни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, осигурени от Община Момчилград.

Забранена е употребата на алкохол, а в района на извора няма да се допускат лица в нетрезво състояние или такива, употребили упойващи вещества. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на предварително определени места, на които ще има огньове, дървата за които са осигурени от Горското, посочват от Общинска администрация.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен4/5/24 10:26

    Общината да подсигури да не се пълнят по 10 литра туби вода,шифа ако ще става и с една глътка може да стане.Разбира се е прекрасно да се спазват традициите,но пред чешмата става цигания че и по зле.всеки да пълни по 1 литър,а след 2 дена да дойде със трактор и цистерна.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен4/5/24 19:24

    Защо не ми споселихте коментара ?

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5/5/24 13:02

    Общината да подсигури мастика за къзълбашите

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен5/5/24 23:23

    дон каръштарма ще има ли

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен5/5/24 23:26

    Къзълбашки глупости.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.