24rodopi.com/Регион

Средната пенсия достигна почти 500 евро, но само в София. В едва три области тя успява да мине 400 евро - Бургас, Варна и Перник, а навсякъде другаде е далеч по-ниска.

Разликата между пенсиите в столицата и тези в Кърджали продължава да расте и вече е почти двойна - средната в София през май достига 936,08 лв., докато в Кърджали е 591,95. Още по-фрапиращото е, че това е само с 69 лв. повече от минималната пенсия, която в момента е 523,04 лв.

Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).

Има ножица и между половете. Пенсиониран мъж в столицата получава средно 1116,81 лв., а този в Кърджали - 663 лв. При пенсионерките сумите са съответно 818,96 и 537 лв. Най-богатите пенсионери са мъже от София, които са работили като военни или полицаи. Тяхната средна пенсия е 1754,78 лв., пише вестник "24 часа". Пенсионерите под пагон на възраст между 45 и 49 години получават средно 2064,49 лв. При тези над 75 г. тя е 1687,75 лв.

Профилът на по-заможните столични пенсионерки също показва, че са били под пагон. Тази група жени получават средно 1310 лв., но при тях няма такава разлика между млади и стари. Макар и да са били от същата професионална група, пенсията в Кърджали за мъжете, работили за силовите министерства, е 1687,75 лв., а при жените - 935,77 лева.

Профилът на най-бедните пенсионери разкрива тъжна картина - жена от Кърджалийско, която цял живот се е занимавала с тютюнопроизводство. Най-ниските пенсии получават жените в Кърджали, които са между 65 и 69 година, сочат данните на Националния осигурителен институт.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.