24rodopi.com/Регион

В Европейската нощ на музеите кметът на община Крумовград  Себихан Мехмед, заместник-кметове и жители на общината, присъстваха на откриване на изложба, посветена на археологическите проучвания на късноантичната и средновековна крепост край крумовградското село Храстово. Тя бе в Регионален исторически музей – Кърджали.

Изложбата представи пълноценно разкопките на обекта и посетилите успяха да видят  почти всичко открито там и да добият представа за мащабите и разположението на крепостта.

Изложени бяха голям брой религиозни предмети, части от брони, възстановени съдове, предмети, свързани с бита, облеклото и различни монети.

Проучвания на крепостта край Храстово, финансирани основно от община Крумовград, се провеждат две години подред и показват, че тя е създадена като укрепление във втората половина  на 5 век и чрез нея централната власт се е опитвала да защити местното население. Разкопките показват, че крепостта не е била само крепост-убежище и за защита, а е била и местен религиозен център. Свидетелство за това са разкритите останки от базилика, в централния корпус на която на по-късен етап е изградена средновековна църква.  В близост до църквата, археологическият екип откри и некропол. Той се определен от археолозите като интересен с добре оформените гробни съоръжения, изсечени в скалата, както и с някои ритуали, като препогребвания и обезвреждания на погребаните.

Като най-важен и процъфтяващ за крепостта период, проучвателният екип определя  14 век, когато тя е възстановена и освен стените й са издигнати и две нови масивни кули в източната й част. Археолозите предполагат,  че става въпрос за защитена резиденция на местен византийски благородник.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/5/24 10:09

    Страхотно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/5/24 10:24

      Ще те позная, Маги! По душата!
      За нашето ново начало
      на истинско, топло приятелство!

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.