24rodopi.com/Темата+

Основното земетресение в Пловдив, което се усети и в Кърджали, снощи в 20:24 часа беше 4,3 по Рихтер, а след това имаше 17 вторични труса (афтършокова серия), те ще продължават и през следващите дни. Голяма част от тях не са били усетени от хората, защото са били с магнитуд до 2. Най-силният от тях е 2,4 по Рихтер.

Това каза в ефира на "Твоят ден" сеизмологът от БАН Пламена Райкова.

Според нея случилото се не е необичайно за Пловдивско. "Районът в исторически и съвременен план е сеизмичен. През 1928 г. е имало трус с магнитуд 7,1. В последните години пък наблюдавахме няколко земетресения с магнитуд между 4 и 5 по Рихтер. Реализацията на трус обикновено е съпроводена със силен тътен", посочи тя.

Сеизмологът призова хората да изчакат да мине основното земетресение, а след това да напуснат сградата. "Не бива да използват асансьора, а да слязат по стълбите. Ако са много нависоко, да се подпрат на стабилна стена, за да не бъдат затиснати от тежки предмети. Най-вече трябва да запазят спокойствие", обясни доц. Райкова.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.