Обжалват спирането на делото от прокуратурата

24rodopi.com/Общество/Регион

Няма да има наказани за гурбетчийската афера в Испания. Нито някой от десетките неделинци, работили на Иберийския полуостров, нито човекът, който ги е наемал. Делото бе прекратено от прокуратурата след анализ на доказателствата, с които не може да се „обоснове търсене на наказателна отговорност“.

Смолянският районен съд потвърди постановлението на прокуратурата за спиране на наказателното производство. Само преди дни обаче решението бе обжалвано от Националния осигурителен институт с искане то да се възобнови. Окръжните магистрати прецениха, че определението на Районния съд е правилно и го потвърди, като решението е окончателно.

Както вече писахме, пет години се проточи разследването по случая, при който НОИ изплати 241 000 лева обезщетения на гурбетчии от Неделинско заради фиктивна работа в Испания.

Припомняме, че досъдебното производство бе образувано през октомври 2018-та година. Близо 70 жители на Неделино бяха проверявани поради съмнения, че са се възползвали от обезщетения за безработица на база фалшиви документи за работа в Испания.

Разследването бе за документна измама в особено големи размери. Чрез използване на документи с невярно съдържание гурбетчиите са взели в България обезщетение за безработица в общ размер на 241 000 лева. Това са работници, които имат трудови договори за земеделска работа в Испания.

Родопчаните са работели по няколко дни в Аранда де Дуеро, а има и такива, които въобще на са пътували до Иберийския полуостров, а след това са командировани в България, твърдят от държавното обвинение. Всички те са получавали обезщетения от порядъка на 1200 лв. Те сключвали договори с фирма, регистрирана в Испания от родопчанин, но след това полагали труд на негови обекти в България.

„При документите няма нищо нередно. Сключвани са били договори за работа, изплащани са били осигуровки. Испанските власти обърнаха внимание на факта, че този работодател е нямал основание да командирова български граждани, работещи в Испания, на свои обекти в България“, посочиха от прокуратурата.

Към момента почти всички изплатени обезщетения са върнати.

Припомняме, че разследването предизвика протест от страна на някои от гурбетчиите през 2019-та година.

Инспекцията по труда и социалната сигурност на град Бургос, област Кастилия и Леон в Испания, анулира осигурителните периоди на 57 души от Неделино, които настояват да получават обезщетение у нас. Смолянското поделение на НОИ поиска от испанските власти проверка, след като установи, че голяма група хора от родопския град са взели обезщетение за безработица.

Според родния НОИ са предотвратени щети в размер на близо 1 млн. лева.

Прокуратурата няма да повдига обвинения срещу тях, както и срещу работодателя. Това е 55-годишен мъж от Неделино. Той развива бизнес от години в Испания.

Родопчанинът регистрирал търговско дружество с капитал от 251 805 евро с предмет на дейност селскостопански, животновъдни и горски услуги, ремонтни услуги, почистване и др. Дружеството не разполагало със собствени лозя или земеделски земи в Испания, а чрез наемане на работници, предимно от България, предоставяло услуги за сезонна земеделска работа, като услуга на испански работодатели - собственици на лозови масиви. От 2009 г. до 2018 г. дружеството наело общо 1302 работници, от които 54 испански граждани, а останалите български. Периодът за наемане на работниците бил променлив - от един ден до 229 дни, но в основната си част не надвишавал 20 дни, стана ясно в хода на делото. В периода от 01.09.2017 г. до края на м. юни 2018 г., в дружеството били назначени с временни трудови договори, за срок от около 15-16 дни, над 72-ма български граждани, повечето от които от Неделино , а останалите от други населени места в страната, но също родом от родопския град или околните населени места. Всички те предварително се познавали с работодателя, стана ясно още в съда.

Определението на окръжните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен30/6/24 10:30

    Ванеса се е върнала

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен30/6/24 15:12

    IСъщата схема бандитите и престъпниците рабододатели прилагат и вър Франция .Цели групи от кърджалиско заминават за един месец и се връщат и се регистрират в бюрата потруда и точат държавата по 1500-2000 лева месечно цяла година .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен1/7/24 10:42

      Tебе какво те шнтересува кой колко е получил Маймуна

      Изтриване
  3. Анонимен30/6/24 21:25

    Kide nie dirjavata togava ävno se vzimat rüsveti za taä rabota

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.