24rodopi.com/Регион

301 проверки от началото на годината в област Кърджали са извършили инспекторите от звеното за фискален контрол към офиса на НАП, съобщиха от приходната администрация. Те са за спазване на изискванията за издаването на платежен документ. Установени са общо 87 нарушения, като от тях най-много – 30, са за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. 25 са случаите на неиздаване на касов бон, 4 – липса на фискално устройство.

При неиздаване на касова бележка санкциите са съответно: от 1000 до 4000 лв. за юридически лица и ЕТ, и от 200 до 1000 лв. за физически лица. При липса на фискално устройство, юридическите лица и ЕТ подлежат на санкция от 6000 до 20 000 лв., а физическите лица – от 600 до 2000 лв.

От НАП напомнят, че клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка. Този механизъм, който е възможен след промяна в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.), цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Предстои лятната контролна кампания на НАП, в която един от акцентите ще бъдат проверките за спазване на изискванията за издаването на платежен документ.

През миналия летен сезон, само по черноморските ни курорти, НАП установи близо 1700 нарушения, от които 433 са неиздаване на фискален бон, 30 са за липса на фискално устройство и 362 за несъответствие между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата.

С промяната в Закона за ДДС се дава възможност на гражданите да защитят потребителските си права, да противодействат на укриването на приходи от страна на некоректни търговци, както и да станат гарант за лоялна конкуренция. Ако въпреки задържане на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребители могат да подадат сигнал в НАП на телефоните на Информационния център на приходната агенция: 0700 18 700 и 02 9859 6801 (на цени, съобразно тарифата на съответния оператор) или или да изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/6/24 12:39

    Такситата КОГА????

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/6/24 12:40

    Минете по кафетата по центъра

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/6/24 14:33

    И в капалъ чаршия дават касов бон, а на пазара на производителите масите нито един прекупвач не издава касова бележка. Къде е властта?

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен19/6/24 14:50

    Тия инспектори да заповядат на паркинга на теклас. Всеки ден 14:00 ч

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен19/6/24 17:06

    Пазарджии спекуланти на кофичка, тарелка или друг съд на парче, брой, слагат цена, не на килограм за да дерат кожата на клиента. Жива измама!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен19/6/24 17:18

    Масово не се издават касови бележки в магазините и такситата, и билети в автобусите.
    Проверките трябва да бъдат всеки ден и без да се предупреждават "нашите" хора!
    Резултатите ще ви удивят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен19/6/24 18:36

      Чак не можеш да спиш от завист !

      Изтриване
  7. Анонимен19/6/24 18:31

    В Крумовград всеки понеделник сряда и петък пред цеховете се продават стоки от търговци които нямат никакви документи.Органите на реда вдигат рамене. като им кажеш нещо на продавачите викат имаме гръб в общината Кои са зад тях няма ли Нап за тях или си плащат на някои Като не ги глобяват тях защо се продавт касови апарати и защо трябва да издават касови бележки

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен19/6/24 18:37

    За касови бележки си проверяват само Магазините.Май предупреждават пазарджиите те знаят кога ще има проверки или идват изрядните или същия ден ги няма.Даже и да минават след като минат и почват да изкарват стоките си Данъчни връщайте се обратно и вижте

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен19/6/24 19:01

    А на кой му стиска да открие нарушенията на управниците които крадат и си тръгват необезпокоявани !!!
    Ерджан …

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен19/6/24 21:23

    Защо паркинга пред фабриката,е като пазар,и не издава касови бележки,има един с бял комби кола.много е нахален продава прахове и шампоани,директно заема платното за движение на автобусите,и тировете

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.