Средно по 500 се продават годишно

24rodopi.com/Общество/Регион

Оборот в десетки милиони евро завърта годишно бизнесът с недвижими имоти само в областния град Кърджали. По около 500 апартамента се продават край Арда, сочат анализите на строителни предприемачи и брокери за „Родопи voice“. В калкулацията влизат както жилища ново строителство, така и в стари блокове, продажби от инвеститори и собственици.

„Ако заложим средно по 90 кв.м на апартамент и осреднена цена на квадрата от 900 евро, то за година се завъртат сделки за 40,5 млн. евро“, пресмятат източниците ни.

Към момента 2024-та е далеч по-слаба от предходните години. Очаква се обаче сделките с имоти да се увеличат традиционно през летните месеци, когато регионът се пълни с хора, прибиращи се от Западна Европа. В същото време търсенето не намалява.

„Строителство в центъра почти няма, затова и намаляха сделките. При всички случаи, търсене ще има. В по-силните предходни години смело можем да твърдим, че оборотът от продажба на недвижими имоти е достигал дори до 80 млн. евро годишно“, споделя известен строителен предприемач. „Психологическата граница“ от 1000 евро на квадратен метър в Кърджали отдавна бе премината, като не липсват и оферти за обзаведени жилища за 1770 евро за квадратен метър.

Около 25 на сто е чистата печалба за инвеститора.

Най-оборотните клиенти са отново гурбетчиите, които разчитат на готови пари за закупуване на жилище. Сериозен интерес има обаче и от т.нар. „местни“. Дори пенсионери решават да се сдобият с ново жилище. „Там търсенето е насочено към малки апартаменти. Много хора от селата в региона, както и от съседната област Смолян също купуват имоти в Кърджали“, посочва брокер.

На въпрос „А, няма ли в един момент пазарът да се пренасити, предвид факта, че има хора с по няколко жилища и те самите в един момент ще се превърнат в продавачи?“, отговорът е: „Винаги ще има търсене“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

10 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/24 11:06

    Скоро ще се спука и тоз балон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/6/24 14:17

      LUX строй?

      Изтриване
    2. Анонимен23/6/24 18:02

      Ще чакам да стане 3000€ на м2 и тогава ще купя.Сега ми е много евтино и безинтересно.Готино ми е да купувам скъпо и винаги над пазарна стойност.

      Изтриване
  2. Интересно, поинтересувайте се и колко данък са платили брокерите.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/6/24 13:43

    Ще има трънки..
    Имат пари хората, имат апартаменти, имат къщи на село, но самите тях ги няма.
    Аз, като гурбетчия от 25 години го казвам. Децата пораснаха, образоваха се в чужбина. Намериха си работа по професиите. Печелят добре.
    Ние с жената вече искаме да се приберем в България.
    Ама... децата не искат!
    И сега се чудим: за какво беше всичко това?
    Спестявания, стресове, лишения и за какво?
    За огромна празна къща и няколко празни апартамента в града, за разбити нерви и разклатено здраве.
    Децата в чужбина, а ние сами.
    Това ли е живота?
    Бол пари и имоти, ама радост няма..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/6/24 22:42

      Богатството, т.е. да имаш имущество не е еднозначно с това да имаш БЕРЕКЕТ. Берекетът е съвсем друго нещо. Не се постига с деяния, чиято цел е постигане на материални блага. Берекетът е едно, богатството е друго нещо.

      Изтриване
    2. Анонимен24/6/24 10:08

      Trudno e da nameris "Zlatnata sreda"./stastieto, -vremeto si iska svoeto.........resenieto e da postroyat letiste v Kircali.

      Изтриване
  4. Анонимен22/6/24 14:01

    Защо има търсене? Какво правиш после с тези апартаменти, щом не можеш да ги даваш под наем? За кеф ли се купуват? Или просто купуването е самоцел?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/6/24 14:58

    Брокерите дали плащат данъци за получените комисионни от продажбите на жилища.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен23/6/24 15:58

    Доста по слабо от към зделки спрямо други години,но търсенето се увеличило……

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.