От 300 до 750 лева за квартира в Родопите

24rodopi.com/Общество/Регион

Близо половин месец трябва да работи родопчанин само за наема, ако е на квартира в областните градове Кърджали и Смолян.

1 655 лева е средната заплата в Източните Родопи в началото на тази година, отчитат от статистиката, докато в Смолянско тя е изчислена на малко над 1400. Реалностите при болшинството заети в различни икономически сектори обаче са съвсем различни.

Около 1000 лева и 1200-1300 лева получават трудещите се в двата областни града. На фона на подобни заплати наемите за жилища скачат.

500 лева са офертите за обзаведен двустаен апартамент в Кърджали. Не липсват и такива за 750 лева, установи проверка на „Родопи voice“. Наемите в Смолян пък са между 300 и 400 лева. Жилище от 40 квадрата в Нов център се предлага срещу 300 лева на месец, но с два депозита преди това при настаняване. 60 кв. метра е 350-380 лева, а 400 лева струва на месец апартамент от 80 кв.м. Интересното е, че в Смолян търсенето на квартири е повече спрямо предлагането. Обратното е в Кърджали – офертите са десетки, но желаещи няма.

„Край Арда почти няма човек без поне два апартамента. Има дори рекордьори с по десет“, казва пред екипа ни брокер.

„Половин месец трябва да се работи за наем, останалият за сметки и храна. Това е положението. Около 50 часа месечно при стандартна 6-дневна работна седмица, както е в частния сектор“, пък споделят в Смолян.

Квадратният метър за продан в Кърджали вече премина 1000 евро, дори в най-гъсто населения квартал и задушаващ се от ново строителство-„Възрожденци“.  Около 760 евро пък е кв.м. в Смолян.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.