24rodopi.com/Регион

Няма желаещи да придобият позиционираната в момчилградското село Груево фирма „Пътстройинженеринг“. Българската банка за развитие се опита да я продаде на 11 юни за 8 900 000 лева, но до наддаване не се стигна "поради липса на подадени заявления за участие в търга".

На обявения търг за 99.6% от "Пътстройинженеринг" не е имало оферти и е обявен нов с начална цена 7.1 млн. лв.

„Държавната Българска банка за развитие (ББР) е готова да подпечата загубата от една от най-големите си и скандални експозиции, наследени от епохата, когато тя беше управлявана от Стоян Мавродиев. Става въпрос за отпуснатите през 2019 г. 150 млн. лв. на прясно създадената фирма "Роудуей кънстракшън", които бяха използвани тя да придобие сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево "Пътстройинженеринг". Продавач беше компанията на Румен Гайтански-Вълка "Био майнинг", а при купувача също имаше косвени връзки към него. Така че реално с кредита от ББР беше финансирана вътрешногрупово прехвърляне без реална смяна на контрола, а парите потеглиха лично към Гайтански“, пише „Капитал“.

Новият момент сега, пет години по-късно, е, че заради необслужвания заем банката прави опити да продаде заложените в нейна полза 99.6% от "Пътстройинженеринг".

От официалното съобщение на ББР става ясно, че тя предлага на публичен търг с явно наддаване 5 112 240 броя акции, представляващи 99.615% от капитала на "Пътстройинженеринг" АД, които са собственост на "Роудуей кънстракшън" и са заложени в полза на банката. Още от 2022 г. банката има назначени свои управители на двете дружества като обезпечителна мярка по залозите и реално тя има контрол над тях, макар собственик да се води адвокатът на Гайтански Емил Георгиев.

Макар и да не е в цветущо здраве, "Пътстройинженеринг" все пак е работещо дружество. В последния си отчет за 2022 г. то декларира спад на приходите от дейността от 19.2 на 9.6 млн. лв., но загубата му малко спада от 3.6 на 2.6 млн. лв. По данни от "Апис" служителите през 2021 г. са надхвърляли 200, но впоследствие намаляват до около 50, колкото са и по последни данни към април.

Вторият търг е насрочен за 24 юни. На него стартовата цена е понижена на 7.12 млн. лв., което вече е под 5% от първоначалната експозиция на банката. Желаещите да участват трябва преди това да закупят тръжна документация за 5000 лв., а ден преди аукциона да внесат и депозит 10% от началната цена. Ако пък все пак се стигне до конкуренция, стъпката за наддаване е 100 хил. лева.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

7 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/6/24 17:59

    Кажете на Пеевски той ще я купи на безценица

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/6/24 22:46

    Пак вълка ще я вземе

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/6/24 00:35

    Андреев е купил всичко
    Адвоката.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен23/6/24 10:37

    Пешев гайтански и Сие в затвора и конфискация на активите им.Окрадаха и стадиона,сметосъбиране и тн

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/6/24 18:40

    Теглиха стотици милиони заеми, и не ги връщат. А фирмата не струда и десет милиона. Така се прави печеливш бизнес с протекции на държавна банка.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен24/6/24 07:50

    тези бандити цял живот само грабят,прехвърлят,тука има тука няма и пак те и пак те.няма затвор съд прокуратура за тях. само изтребелия между мафиотите е спасението.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.