24rodopi.com/Регион

Демонстрация за спасяване на пострадал гражданин в пресечена местност с използване на алпийски способи и оказване на първа долекарска помощ проведоха спасители и доброволци в местността „Олуклу“ край чернооченското село Яворово.

Акцията беше съвместна инициатива на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението“ в Кърджали, Общинската организация на Български Червен кръст и Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.”.

В ранните часове на деня местните хора започват издирване на жител на Яворово, който не се е  завърнал у дома. В издирването участват и младежи доброволци на Български младежки червен кръст от Клуб „Щастливи с нас“ към Средно училище „Христо Смирненски“ в Черноочене, които са от същото село.

Около 10 часа е подаден сигнал и към тях се присъединяват и екипи на РС “ПБЗН“ в Кърджали, Общинската организация на Български Червен кръст и Доброволно формирование „Черноочене – 2016 г.”.

Началникът на РС „ПБЗН“ Кърджали главен инспектор Митко Николов, директорът на Областния секретариат на БЧК-Кърджали Светломира Димитрова и Председателят на Общинската организация на БЧК-Черноочене Исмет Исмаил ръководеха екипите, които проведоха издирване в района. „Пострадалият“ беше намерен в безпомощно състояние, паднал от високи напречни скали в местността „Олуклу“. Първа долекарска помощ оказаха доброволците на Български младежки червен кръст. Те установиха, че човекът има счупен крайник и кръвотечение в областта на главата. След обездвижване на крайника и спиране на кръвотечението, „пострадалият“ беше поет от екипите на пожарната и доброволците. Специалистите пожарната и доброволци  изградиха в пресечената местност въжена спасителна система тип „тролей“, която се използва за оказване на помощ на пострадали на места, където няма достъп за автомобилна техника.


Началникът на РС „ПБЗН“ гр. Кърджали главен инспектор Митко Николов заяви, че проявата е с цел подобряване на взаимодействието между служителите и доброволците, тренирането им за действия при спасяване на пострадал с алпийски способ, създаване организация на работа и мерки за безопасност при провеждането на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи и др. Той подчерта, че в последните години през пролетно-летния период много граждани природолюбители предпочитат да се насладят на малко известните красотите в района и да се потопят в тайнствата им. Това налага екипите да са в готовност за реагиране при възникване на всякакви неочаквани ситуации.

Специалистът по младежка дейност към Областен Съвет на БЧК-Кърджали Елита Динкова сподели, че доброволците на БМЧК са преминали курс в тази насока.

Мероприятието е третото по рода си на територията на община Черноочене.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.