Михаела Илиева/24rodopi.com/Общество

Училищата в кирковските села Дрангово и Старово най-вероятно ще бъдат закрити. Предложенвието предстои да бъде гласувано на предстоящата сесия на Общинския съвет в Кирково.

Става въпрос за ОУ”Устрем” с.Старово и ОУ”Васил Левски” с.Дрангово, които повече от 10 години  бяха обявени с постановление от Министерски съвет за „защитени”. И двата образователни центъра са основни и в тях се обучават ученици до седми клас.

През настоящата 2023/2024 учебна година в школото в Старово се обучават 13 ученици, разпределени в 4 паралелки. Според данни от Общината, в първи, четвърти, пети и седми клас – има по 3 ученика , в трети – едва един , а във втори и шести – няма ученици. В школото работят 8 педагогически специалисти и 1,5 непедагогически.

Малко по-оптимистично е положението в дранговското училище, където се обучават 27 ученици. Във всяка паралелка от първи до четвърти клас има по 5 деца, в пети – 3, в седми – 4. Има липса обаче на шестокласници. В школото там работят общо 9 човека.

Като причини за закриването на двете училища се посочва невключването им в списъка като „защитени” и липсата на допълнително осигурени  средства за по-добър учебен процес. Също така и силното влияние на демографските процеси в района, както и прехвърлянето на осми клас към средното образование.

Стана ясно, че през следващата учебна година учениците от Дрангово ще се пренасочат към СУ”Никола Йонков Вапцаров” в с.Бенковски, а тези от Старово към ОУ”Христо Смирненски” в с. Фотиново. Същото се отнася и за неизразходваните средства от училищата, които ще бъдат прехвърлени към приемащите ги общински училища в Бенковски и Фотиново. Според кмета Шинси Сюлейман, със закриването на училищата и прехвърлянето на учениците към тези в Бенковски и Фотиново, ще се осигури по-добра и адаптивна среда, както и равен достъп до качествено образование. В докладната се набляга и на това, че приемащите училища са със съвременна материална база, имат столово хранене, целодневно обучение и безплатен транспорт.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

17 comments so far,Add yours

  1. Анонимен24/6/24 15:31

    Че освен да закриват и рушат какво друго са направили

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен24/6/24 16:55

    UBIHTE U4ILI6TATA UBIVATE I NASELENITE MESTA

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен24/6/24 18:33

    Te ucitelite pivece ot ucenitsite

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/6/24 22:33

      Вземи си купи един буквал.

      Изтриване
  4. Анонимен24/6/24 18:52

    Повече деца има в Фотиново и Бенковски?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен24/6/24 18:56

    Че то къде няма осигурен транспорт,лоша политика на заместиник кметицата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/24 17:53

      В слети паралелки няма качествено образование. Работят учители, които нямат необходимата квалификация. Много родители вече водят децата си от Кирково, Джебел и Момчилград в Кърджали.

      Изтриване
  6. Анонимен24/6/24 20:37

    Всяко село след закриване на училището замира.
    Младите бягат в града, а старите остават на село. Но и те не са вечни, умират.И така, селото замира.
    Има много примери със селата в Джебелско.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/6/24 06:18

    Ами така ще е! Не може за десетина ученици да се плаща на горе долу и толкова персонал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/24 11:12

      Извинете, ама, в училищата все още има ученици! Дрангово наброява 27 ученици, няма как да е на кантар със Старово! То след време така ще закрият и детските! И селата ще опустеят!

      Изтриване
  8. Анонимен25/6/24 09:47

    За това ли храним толкова кметове и съветници, да обезлюдават и гонят хората от селата

    ОтговорИзтриване
  9. Радостин Димитров Старшината25/6/24 11:20

    Хей нещастници такива не барайте училището в Дрангово

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/6/24 13:27

    Vijte do kade stignahme! Iuli mesec shtqhme da si idvame na Drangovo s decata, a sega... Zakrivat uchilishteto, poske i detskata... Drangovo ne go pozvolqvaite!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен27/6/24 15:34

      Emi ne se pribiraite togava. Aman ot pishman еmigranti s 1000 pretencii. Daite da se nalivat milioni v uchilishte s 27 deca. Ne e redno v benkovski uchitelite uchat po 25-30 deca i vzimat sashtite zaplati kato tezi ot drangovo, koito obuchavat 3-4 deca.

      Изтриване
  11. Анонимен25/6/24 20:23

    13 ученици в 4 паралелки? Това е безумие. Тези ученици трябва да са пълни отличници, защото с всяко едно можеш да работиш индивидуално.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен26/6/24 12:46

    Да ги закриват! Аз се чудя на тия родители, как може досега не са преместили децата, това дете утре други ден ще иде в друго училище, то ще асоциално. Няма да има равен старт с другите, при положение, че бил в клас с 3 души. Ама то толкоз им е акълат на дранговлии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен30/6/24 10:26

      Всеки родител сам преценя в какво училище да си пусне детето. Асоциално може да е й дете с 30 деца в клас. Може да се поинтересуваш постиженията на дранговските деца какви са и после казвай кой има акъл

      Изтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.