24rodopi.com/Политика

По време на най-амбициозната предизборна кампания на ДПС на парламентарни избори най-груби грешки са допуснати в Турция.

350 хиляди са нашенците с двойно гражданство в южната съседка и при добра организация за Движението ще гласуват между 150 и 200 хиляди изселници. При 166 избирателни секции, който громен брой е вследствие на отличната организация на изселническите организации, и от същите тези структури може да се постигат поне 80-90 хиляди гласа, да получиш подкрепата на едва 40-тина хиляди избиратели, това е резултат от неадекватно поведение на отговорни партийни функционери по време на самата кампания. Големият гаф е смяната на координатори и назначаването на нови отговорници по общини в изборен период.

Трябва да бъде понесена отговорност за изборния крах на ДПС в изселническите региони.

Това са акценти от анализите на водещите изселнически организации в Турция за проведените на 9 юни парламентарни избори.

Едва 44 437 гласа от чужбина се вляха в изборния резултат на ДПС на 9 юни. На предсрочните парламентарни избори през април 2023 година изселническият вот подсили Движението с 64 182 гласа.

В страната на 9 юни ДПС постига ръст от около 40 хиляди гласа спрямо вота от пролетта на 2023 година, но с „минуса“ от 20 хиляди в Турция, парламентарната група губи няколко депутатски мандата.

„Функционери на ДПС от областите Кърджали и Хасково проведоха няколко срещи по квартали в Бурса, като акцент в тях бяха нерешените проблеми на изселниците, а те не са малко. На тръгване гостите призоваваха който има възможност или повод за пътуване, да упражни правото си на вот в родния край. После се появяваха зам.-председателят Айсел Руфад и придружаващи я лица и агитираха да се гласува в Турция. От Кърджали и Хасково фиксираха проблемите на стотиците хиляди нашенци, а тази жена от Шумен държеше да научат, че е била на рождения ден на Ахмед Доган, показвайки нейна снимка с него. Всичко това вероятно е хубаво за нейната кариера, но 350 хиляди искаха да чуят от зам.-председателя на партията как ще бъдат решени натрупани проблеми, свързани с работата на социални институции, здравеопазване и т. н.“, посочва пред 24rodopi.com активист от най-влиятелната организация – „Балгьоч“.

Почетният председател на Федерацията на сдруженията „Балгьоч“ в страната Турхан Генчоглу призова няколко пъти хората с двойно гражданство да гласуват, защото силна ПГ на ДПС ще инициира стъпки за преодоляване на натрупаните през десетилетията трудности, съпътстващи живота на така нар. „двойни граждани“. Дори лидерът на бурсенската „Балгьоч“ проф. д-р Емин Балкан, който през есента на миналата година имаше претенции към ДПС, сега активно агитираше за партията и дори призоваваше да се пътува за България за упражняване на конституционното право на вот.

От „Балгьоч“ не крият изненадата си, че в най-неподходящото време били сменени дългогодишни координатори в Истанбул, Бурса и Измир. В „столицата на изселниците“ били назначени трима отговорници "без никакъв авторитет" в три бурсенски общини. Отговорникът в община Османгаази е определян от активистите за човек „без образование и всякаква интелигентност“ и „типичен сватбарски даулджия от Теменуга (село в община Ардино – б. р.)“. Друг от „изселническия екип“ на Айсел Руфад – отговорникът в община Нилюфер, се оказва „шишкав младок, известен с безделието си, нехранимайко“.

В анализите се отбелязат също така гафове с употребата на израза „български мюсюлмани“, вместо „етнически турци в България“.

В „Балгьоч“ недоумяват защо никой от ръководството на ДПС не е дошъл в централата на организацията на мероприятията във връзка с Курбан Байрам и да честити на изселниците.

Организациите смятат, че относно работата на ДПС с изселническата общност е наложителна нова стратегия, като на първо време Айсел Руфад, ресорен зам.-председател, да бъде освободена от тази й функция. „Не заслужава и депутатски мандат заради провала в Турция. Ако се е представила добре като водач в Шумен, е друга тема, но тук се говори, че и там се е провалила, като шеф на кампанията“, посочва активистът от „Балгьоч“.

В Шумен ДПС не успя да покрие нормата си – на 9 юни повече гласове от местните избори. През октомври 2023 година ДПС спечели над 17 хиляди гласа на изборите за местна власт, а на парламентарните сега – 15 861 гласа.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

8 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/6/24 09:30

    Нека изселническите организации да не прехвърлят техните си грешки на тази госпожа .Тези организации са свикнали само да гушкат парички и хората да отиват да гласуват.Тези организации не вършат никаква работа на хората и заради тях хората не отиват да гласуватлТази г-жа ще бъде уволнена защото е от кръга на Сали

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен26/6/24 09:31

    Може ли да напарвите една справка ,колко от семействата на тези организации в Турция не са гласували на тези избори???

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен26/6/24 12:00

    Нека да се разбере най накрая ....проблема не са българи ,турци, помаци , роми и прочия..а некадърниците па и корумпирани...до колкото до ДПС трябват още глави да паднат както от централните редици така и от местните структури..Чистка до дупка, да няма компромис към никой..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен26/6/24 14:59

    Рибата мирише от главата. Кой от съпредседателите отговаряше за Турция???

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен26/6/24 16:51

    Очакваме и някой кмет може и бивш

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен26/6/24 19:33

    Защо хвърлете вината на госпожата,тя от няколко месеца е зам.председател а преди това само беше областен управител.Трябва да св свие доверие от другите ръководители.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен27/6/24 00:34

    Откраднатите милиони от зам председателя на ДПС Хасан Азис кой ще ги върне?!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен27/6/24 11:44

    Оправихте проблемите на тези,които живеят тук,остана на тези в чужбина..

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.