24rodopi.com/Общество/Регион

Климатичните условия са причина за спад на продуктивността на пчелите и закъснение на добива с 2-3 седмици в района.

Това споделя Нурай Мехмедали от чернооченското село Комунига.

Той е баща на известния пчелар Яшар Нурай, който от 10 години e в този занаят.

След като младото семейство на Яшар отива на няколкомесечна сезонна работа в Западна Европа, наглеждането на пчелите остава за родителите му Нурай и Ганиме Мехмедали. В семейството е добре и другите членове да са запознати най-малкото с основите на пчеларството, казва Нурай. Тук не говорим само за производството, но и за продажбата на крайния продукт, защото то е възможност за допълнителни доходи споделя той.

Отглеждането на пчели е интересен и отговорен процес. Важно е да се спазват определени правила, за да се поддържа здравето и продуктивността на пчелните семейства, казва Нурай.

Към средата на месец май започна роенето на пчелите и добиването на меда. В Източните Родопи ще намерите продукт, който не може да откриете никъде другаде, казва Нурай Мехмедали.

„Нашият район е без интензивно селско стопанство и замърсители. Това гарантира, че пчелите събират нектар от незамърсени растения и билки. Затова е един от най-подходящите за производство на био мед“, споделя той. Пчеларството преди всичко е изкуство и търпение, разказва Нурай Мехмедали.

В Чернооченско мед се произвежда още от дълбока древност. Неговите полезни свойства са познати на най-древните народи, които са населявали нашите земи.

Останал е един благороден поминък. Множество хора в бранша споделят, че е все по-трудно за усвояване, но носи много положителни емоции.

Старите пчелари казват, че тайната рецепта е да се отнасяш с любов и внимание към занаята. Помага да си спокоен, уравновесен и разбира се – да го правиш от сърце.

Редица села, местности и скали в Чернооченско са назовани като кованлъка, кован кая и др. /кован от турски означава пчела и пчелин/.

През пролетно-летните сезони тези места са притегателни за природолюбители и туристи, които търсят и качествен мед.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен26/6/24 14:47

    Кованлък е турското име на Пчеларово

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/6/24 08:05

    Не само неговият мед е чист и качествен. Почти всичкият мед в Родопите е с тези качества. Лошото е че трудно се продава и на ниска цена.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.