24rodopi.com/Регион

По случай Курбан Байрам Община Черноочене организира концерт, за жителите и гостите на района.

Участие ще вземат популярните изпълнители Яница, Борис Дали с DJ Dinko.

Събитието ще се състои на 16 юни (неделя) от 18:30 часа в Спортен-комплекс „Искра“ Черноочене.

Стотици деца, малки и големи отбелязват днес денят „Арифе“, който предшества свещения мюсюлмански празник Курбан Байрам.

По стар обичай в първият ден преди празника жените правят мекици и ги раздават на съседите си. Децата в Чернооченско събираха бонбони, сладкиши и други лакомства.

Празнично облечени най-малките жители на едно от най-динамично развиващите се села в района -Пряпорец се събраха в двора на Средно училище „Христо Смирненски“, за да получат бонбони, сладкиши и други лакомства от местните жители.

Гости им бяха и немалко техни връстници от съседните населени места. Образува се дълга колона от поне 200 деца.

До късно снощи продължи разкрасяването на мястото. Младежи и техните родителите, със съдействието на кмета на Пряпорец Айля Ахмед, окичиха с балони двора на училището, за да придадат още по-голямо празнично настроение.

Курбан Байрам ще започне рано сутринта в неделя с тържествени молитви в джамиите.

Празникът се отбелязва четири дни. По традиция първият празничен ден се чества с най-близките. За байрама домакините вече са направили баклавите и баниците, които присъстват задължително на празничната трапеза.

По-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, с което изразяват своето уважение към тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които се даряват с пари и лакомства.

Мюсюлманската религия повелява да се посещават и гробищата, за да се помолим за починалите близки и роднини.

Традицията повелява през тези дни мюсюлманите да даряват съседи и социално слаби.

Исмет Исмаил, Черноочене

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.