24rodopi.com/Образование

От втори проект в Румъния за по-малко от месец се завърна екип от СУ „Петко Рачов Славейков“. Проектът „Speak UP with confidEnce and Respect! (SUPER!)“/ „Говори с увереност и уважение“ се осъществява чрез варненската неправителствена организация „Ай Ем Ю Пийс Глобал” с включeни участници от  Сдружение „Родопея – Балканика“ - Кърджали. Това е петнадесетият международен младежки проект на Сдружението в сътрудничество със СУ „П. Р. Славейков“,  по програма „Еразъм – Младежки обмен“.

Четиридесет  участници на възраст от 16-24 години  от Румъния, Украйна, България и Литва реализират целите  на  проекта в продължение на 9 дни. Българската група е сборна с младежи от Варна, Кърджали, София и  Смолян, ръководител на групата е представител на СУ „П. Р. Славейков“ – Марияна Янева, учител по испански език. От името на „Славейков“ в проекта участват Константин Дичев от 11а клас и Беркай Салиф от 10б клас. Проектът се реализира от румънската неправителствена организация „Сдружение за развитие чрез образование  TARABOSTES“, създадено през  2016 г., с цел да насърчава и подкрепя,  чрез неформално и формално образование, достъпа на всяко лице до обучение  чрез методи и програми за личностно, професионално, социално развитие.

Проектът има за цел да повиши ефективната и качествена комуникация с техните връстници в реална и виртуална среда чрез директни взаимодействия (лице в лице) и в дигитална  среда.  Знанията за комуникационния процес с неговите елементи ще  подобрят общуването чрез умението да се заявят собствените нужди, желания и идеи.

В съвременния свят директното общуване се измести от социалните мрежи, което носи своите рискове.  Тревогите са свързани с  безопасното общуване в онлайн среда, част от които са: фалшивите новини, манипулациите в медиите, виртуалния тормоз, речта на омразата, зависимостта към цифровите устройства и др. В груповата работа се разглежда явлението - кибертормоз като способ за нарушаване на комуникацията чрез насилие, заплахи, изнудване и в се обсъждат основните начини за ефективното му управление.

Програма „Еразъм“ е представена на участниците с цялото разнообразие по направление, а след приключване на проекта участниците получават сертификат „Youthpass“ като оценка на постигнатите умения и компетенции.

Всяка държава подготвя програма, в която представя културата, типичните местни храни и напитки и културна програма с традиции, музика, танци и др. Най-активни в българската вечер са славейковци, които си носят носии, подготвят традиционни български ястия, представят видеа и презентации за България, а Константин Дичев научава представителите на останалите държави да играят две български хорà.

Проектните продукти са дневник, фотоалбум и филм за проектните дейности и календар за разпространението на проекта.

 „Всяко участие в международен младежки проект на ученици от СУ “П. Р. Славейков“ е прозорец към  света, личностно израстване, осмисляне на обществените процеси и поглед в бъдещето като реализация, общуване и гражданска активност“, категорични са участниците в този и всички други международни младежки проекти от училището за шампиони.

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.