24rodopi.com/Коментари/Политика

Бойко Борисов трябва да мисли за правителство, но не през призмата на следващите президентски избори, за които той има мечти, а заради самото му оцеляване като лидер, както и на партията ГЕРБ.

Това коментира в предаването "Нещо повече" по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио Илхан Андай от 24rodopi.com.

"С тези 530 000 гласа той е като спънал се бегач на дълги разстояния, който на метри след финала се е блъснал в дървото и се е осъзнал, че повече не бива да се държи като футболна звезда и че след две години и половина му се полага да стане президент. Така че Борисов трябва да се коригира относно това облъчване на обществото, че само с ДПС не би направил правителство, че има нужда от ПП-ДБ", каза журналистът.

Само от Борисов зависи дали ще има правителство с първия мандат, подчерта журналистът и добави, че на всички политически лидери трябва "да им свети червената лампа, че Румен Радев ще дойде и ще ги отвее много преди в САЩ да се случат онези важни избори, от които трябва да излезе новото послание, че трябва да заменим войнстващия евроатлантизъм с по-миролюбив евроатлантизъм.

На въпроси на водещата Людмила Железова за ДПС и Делян Пеевски Илхан Андай отговори:

Социолозите пак се държаха като удобни врачки на съответните политици и не познаха резултатите, а от първия ден на кампанията до изборния ден всички в ДПС – от малкото населено място пред общината до Централния съвет се придържаха към стратегията „Пеевски“, а тя категорично беше заявка за второто място.

Коалицията ПП-ДБ загуби 300 000 гласа, а ГЕРБ – 143 хиляди, заради грешки в кампаниите. От ПП-ДБ водеха изцяло негативна кампания, на гърба на Пеевски, а резултатът – те загубиха, той спечели. 47 народни представители – това е рекордът на ДПС от съществуването на партията, досега най-солидното им присъствие се свеждаше до 39 депутати. 40 хиляди гласа е ръстът на ДПС само в страната, анализирайки и чужбина увеличението е 20 000 гласа. В много нетрадиционни региони ДПС печели мандата, а в депесарските има ръст. В Кърджали за първи път се случва „5 от 5 възможни победи“ по системата „Хеър-Ниймайер“.

Илхан Андай разкри отличната работа на лидера на ДПС и общинските кметове „за хората“. „Затова хората в Кърджали казват, че Делян и Ерол (Ерол Мюмюн – кмет на Кърджали, б. р.) могат и постигат рекорди, в Джебел – Делян и Неджми (Неджми Али, кмет на Джебел) могат и постигат рекорди, мога да изброя още много общини“, каза Андай.

"Много зависи как ще се държи Борисов, а след това идва на ход Делян Пеевски, като партия мандатоносител номер 2. Нека не забравяме, че Пеевски по време на кампанията говореше най-градивно за вероятността „стабилно правителство, което да изкара пълен мандат от 4 години“, сподели още Андай.

ГЕРБ и ДПС ще са силните формации в следващото правителство и също така не е изключено Борисов и Пеевски да дадат път на експертите, на по-младите, особено при сценарий "улична енергия". Но пъ ПП-ДБ вероятно ще получат евроатлантически съвети да се държат адекватно, а не да си противоречат, че ще са яростна опозиция и в същото време са за евроатлантическия път на България.

Според Андай възможно е да се случи кабинет с участието на ГЕРБ, ДПС, ИТН и дори с подкрепата на "Демократична България"

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Анонимен12/6/24 10:50

    Честито на българите с негласуването си докараха Бойко и Пеевски да ги управлява

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.