24rodopi.com/Мнения

„Да се отстрани от школото дори един добър учител, то това е удар върху образованието. Защото всички ние виждаме какво е нивото. Сега разбираме, че от инспектората са вдигнали мерника на директори, които изведнъж е наложително да се пенсионират. Някои от тях с професионализма си са превърнали ръководените от тях учебни заведения в еталон“.

Това се посочва в читателско писмо до редакцията на 24rodopi.com по повод публикацията ни „РУО пак в режим „Пенсионираме директори на училища“.

Както вече писахме, 8 директори на училища в региона ще бъдат освободени като пенсионери, посочват от Регионалното управление по образование (РУО). Известията са в сила от 1 юли. Темата пък е актуална в последните години. Предизвестия са получили и директорите на Средно училище „Отец Паисий“ Златко Атанасов и на Средно училище „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров.

През пролетта от образователния инспекторат съобщиха, че 7 директори на училища в Кърджалийско са пенсионери, а на други 11 им предстои да се пенсионират.

От всички пенсионери, които ръководят учебни заведения, единствено директорът на Средно училище „П. Р. Славейков“ в областния град Милко Багдасаров се отказал от дохода си като пенсионер, всички останали са с двоен месечен приход – и като школски началници, и като пенсионери, установила проверка на просветни инспектори. Някои селски директори получават месечно колкото народни представители.

„Искаме да попитаме, а колко пенсионери работят в РУО към момента? Защото са доста. И защо инспекторатът не започне чистката си от „своите хора“? Работата на РУО е единствено да администрира учебния процес, нищо повече. Колко от тези чиновници създадоха дори и един отличник? Колко от тях донесоха престиж за Кърджали чрез своите възпитаници в различни конкурси?“, питат читатели на 24rodopi.com.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

43 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/6/24 15:16

    Разберете,незаменими хора няма ,колкото и да са надарени! Законът е един за всички , навършил си години за пенсия - почивай и се радвай на живота!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен25/6/24 15:24

    С пенсионери директори - какво Образование да очакваме -смес от комунизъм и псевдо демокрация!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/6/24 15:24

    Пенсионери бол, отличници кът с пенсионери директори изкукуригали, издокарвачи пред ГЕРБ и ДПС. Училищата напълниха с учители от селата Припек, Кирково, Девисилите,Падина и др. села от областта трудно говорещи български, за да бъдат харесвани от гербери и депесари. Жалко за образованието и децата ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/24 22:35

      В Кирково трудно говорят български?.Ами те са помаци,ама точно пък българския им си е майчин,чак пък трудно да го говорят.Виж на диалект може.......

      Изтриване
    2. Анонимен26/6/24 10:25

      Точно в тези села се говори само и единствено български!

      Изтриване
    3. Анонимен26/6/24 19:30

      къде в Девесилите има училище, та пишете

      Изтриване
  4. Анонимен25/6/24 15:41

    Какви отличници, при условие че учат в български училища и 80 % не могат да говорят и пишат на български?Не умоловажавам учителите но нормално ли е да вземат два пъти повече от лекарите?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/6/24 15:56

    Г-н Багдасаров е уникален човек, изключителен професионалист и учениците го обичат. Достоен за подражание. Оставете го да работи и спрете да търсите работа на онзи от експерт от министерството, които иска да се връща в Кърджали. Като иска да работи, защо трябва да бъде директор? Ще разбие училището и от училище за шампиони ще стане бунище.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/6/24 15:58

    Браво за коментара и писмото. Да се съберем и да направим подписка срещу некадърниците в РУО Кърджаали!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/6/24 16:01

    А пенсионерите в пожарната и МВР,когаааААААААААААААА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/6/24 13:49

      Пенции в Пожарната и МВР не трябва да има.

      Изтриване
  8. Анонимен25/6/24 16:21

    Бакдасаров е супер като педагог и ръководител. Обича децата познава ги всички по име. Цени техния труд и успехи. В Славейков винаги награждават децата за отличени резултати и постижения , така им показват че труда им се вижда и че те са важни за училището. Не е като в Ботев там само деца на бизнесмени и спонсори се награждават и бутат ...ама това е друга тема.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен25/6/24 16:37

    Даже и малките деца знаят ,че директорите ги назначава Герб! Друга истина е, че директорите на Герб са пълни некадърници.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен25/6/24 17:37

    Има такива, които не могат и не се справят като учители и отиват в РУО. Защо и как става???

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен25/6/24 17:57

    Редно е и учителите, които са в пенсионна възраст също да си тръгват с достойнство, а не да се мислят за незаменими. Младите също могат и трябва да се учат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/6/24 22:37

      Даа,да си огледат и състава на герберските директори.По селата има доста пенсионери,ама са хора на директора -гербер затова.

      Изтриване
  12. Анонимен25/6/24 20:13

    А какво ще правим другите институции? Пример проверете Граничните, там колко са пенсионери работещи? Държавата ако има желание да действа по демогравския срив, да започне от това. После четем статии как младите бягали на чужбина, а какво да прави да чака пенсионера да умре..

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен25/6/24 22:40

    Каква е разликата между пенсионер директор и пенсионер учител. Тогава до изчистят всички работещи пенсионери в държавната администрация! Или да не получават пенсия докато работят.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен26/6/24 08:11

    Бедата е, че след така наречените промени образованието силно се политизира. Всичко е политика. Върнете се 20 г.назад и минете от Муцевски през Джунджулова и други началници, които не ги помня и стигнете до Колев/сдс, ндсв дпс бсп, герб/. Как да има образование на ниво? Осбено силно това се забелязва през последните 10г. Пълен срив и занижени резултати. В училищата влязоха партийни активисти. В руо също. В частен разговор експерт от руо казва, че е назначил 60, 70 директори заедно с началника/Добрева, Колев-герб/. Никакъв подбор, но верни на партията. Има и добри попадения като директори, но те са спъвани в назначенията и в ддруги дейности от същите. В руо имаше и има добри експерти, но и те са притискани/иди провери този директор и ми донеси констативен протокол с нарушения/. Такъв стилна на работа имаше Колев, Добрева, Калитвенцова. Така в училище попаднаха случайници-директори и случйници-учители. Продължиха и продължават да работят като пенсионери и директори и учители. Има примери, които са неудобни за споделяне-директори с криминално минало, осъждани, учители без да са носили дневник назначени и пренебпегнати млади учители. Това го знае руо. За това Костова трябва сериозно и отговорно да направи анализ и предприеме необходимите мерки-прозрачни конкурси , пенсиотиране на директори, експерти и учители, за тръгнат нещата в образованието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/6/24 12:36

      Костова нищо няма да направи, тя си е патерица на Колев и за всяко нещо се допитва до ГЕРБ и Караянчева.

      Изтриване
  15. Анонимен26/6/24 09:00

    С цялото си уважение към хората на пенсионна възраст, но цял живот са работили и не са станали милионери-с една две години няма как да станат!И най интересно е че се натискат в държавния и обществен сектор а не в частния.Немогат да разберат че няма незаменими

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен26/6/24 09:19

    СОУ Кирково може да се нарече клуб на пенсионера.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/6/24 20:59

      Вярно,а местата на пенсионерите даже са обещани вече на някого.

      Изтриване
  17. Анонимен26/6/24 09:24

    А колко учители пенсионери има ,които преподават.И висока заплата от порядъка на 2800-3200 лв, и пенсия!Е, НА ТОВА,ЗДРАВЕ МУ КАЖЕТЕ1и БЪЛВАН ТЕГРАМОТНИ УЧЕНИЦИ.И частни уроци,без да плащат данък на сумите,които вземат!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен26/6/24 09:36

    В Крумовград/ СУ и ПГ/ Терзиев, Георгиев и Добрева назначиха учители от други общини и области, а учители от обкината работят извън нея. Как да си го обясним това? Прост е, нали?

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен26/6/24 10:00

    Там са само от ГЕРБ и ДПС

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен26/6/24 10:30

    Децата от Славейков са в траур след новината, добре е да се замислим защо ли.....?

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен26/6/24 11:20

    Всички пенсионери, независимо директори или учители,аут от системата,и да се даде път на младите....
    Ненаситни партийни проксита...!.!.!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен26/6/24 11:27

    Това не са никакви учители!
    Цялата система е политизирана!
    Назначават се единствено по политическа линия,,,
    Язък за младите, които полагат усилия да завършат висше и да се реализират....
    Ако бяха истински учители,щяха да направят път на младите,а те са просто едни ненаситни ,алчни пенсионерчета,които се интересуват единствено от заплатата....нямат никакъв морал, и не могат да дадат нищо на учащите се.....

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен26/6/24 13:05

    Xaaaaaa - хааааааа, "Костова да направи анализ"!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен26/6/24 13:08

    За първи път чувам че учители от Припек, Кирково трудно говорят български.И какво значи напълниха училищата.Имате нещо против учителите от този регион ли?Преди да са ви виновни учителите възпитайте децата си.Децата се възпитават в семейството ,не в училище.Когато родителя е пропуснал първите седем години и след това ,отново не е виновен учителя.Тези родители,които имат претенции към учители и директори да изкарат един ден в училище и да видят как се държат децата им и каква е ценностната им система.

    ОтговорИзтриване
  25. Анонимен26/6/24 13:17

    За това че учениците са неграмотни не са виновни учителите.Системата на образование е сбъркана
    И не трябва да се допускат родители да висят по коридорите да решават проблеми.Проблемите се решават от персонала на училището не от амбициозни родители.Учителя преценя каква оценка да постави на ученика не той и амбициозните му родители

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен26/6/24 13:26

    Всички коментари до тук са от учители! Ами срам ме е! Ами много правописни грешки ! Бреййй... Тц тц тц....

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен26/6/24 13:45

    Да, няма незаменими хора. Защо учителите стигнали пенсионна възраст се освобождават, а директорите не? Законът да бъде еднакъв за всички. Спечелили конкурс за директор доживот ли? Да , образованието цилно се политизира.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен26/6/24 14:11

    Езикова гимназия Ботев за да си отличник.Трябва да си дете на някой който е известен в града.доктор.нотариус.адвокат.бизнесмен.
    Другите ги тъпчат
    При едно разпределение веднага се усеща кое дете....А не кой учи.
    ГОСПОЖА ТЕРЗИЕВА Е НАЧЕЛО.
    ОБИЖДА УЧЕНИЦИ,КОИТО НЕ СА С ИЗВЕСТНИ РОДИТЕЛИ.
    ТЕЗИ УЧИТЕЛИ НЯМАТ МЯСТО В СИСТЕМАТА.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен26/6/24 14:14

    РИО ДА ПРОВЕРИ И ОБЩЕЖИТИЯТА.КЪДЕТО Е СЛОЖИЛ ПЕНСИОНЕРЧЕТА ПО БОЛЕСТ НЕ АДЕКВАТНИ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/6/24 17:06

      Рибата се вмирисва от главата.

      Изтриване
  30. Анонимен26/6/24 16:35

    Работното време не е цял предиобед на кафе в "Мадлен". Май това скоро ще се промени.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен26/6/24 20:23

    Политика, далавери, неграмотни, калинки...

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен26/6/24 21:54

    И в училището в Странжево има един случайник директор работил навсякъде не като учител и от всякъде изгонен и сега управлява жбразованието.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен27/6/24 10:08

    В Крумовград администрацията на училището виси цял ден в кафето и пушат цигари

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен29/6/24 06:05

    В Крумовград се назначават хора без педагогическо образование и нула години педагогически стаж за директори. Нека РУО да даде обяснение за тези си действия, как нарушава закона и да понесе отговорност пред закона.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.