Михаела Илиева/24rodopi.com/Регион

„14 съдбовни дни”, през които жителите на Дрангово и управляващите можеха да намерят общ език и да спасят местното училище „Васил Левски”, отминаха.

Още от януари месец из жителите на селото се появиха слухове за закриването на образователното средище, а това от своя страна породи силно напрежение и недоволство между тях. На 27 юни, на свое заседание, Общински съвет – Кирково взе решение, с което школото да затвори врати. Решението бе подкрепено с 22 гласа „за” и 7 „против”.

Както вече писахме, основната причина за закриването на 100-годишното училище е, че то не е включено в списъците на Министерски съвет като „защитено” за учебната 2024/2025г. и няма да получи допълнителни средства, с които да се издържа. Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман бе категоричен, че това е единственият вариант със справянето на ситуацията, както и осигуряването на по-качествено образование и по-добра материална база.

Жителите на селото обаче не са съгласни. Те смятат, че училището трябва да се запази, защото няма рязък спад на ученици.  Родители, учители и местни предприеха редица дейности, с които да изразят недоволствието си. Още през февруари те изпращат писма до министъра на образованието Галин Цоков, до председателя на Комисията по образование към НС Красимир Вълчев, до бившия областен управител Никола Чанев, до РУО-Кърджали, до председателя на Синдикат „Образование” Юлиян Петров, както и до кмета на Кирково Шинаси Сюлейман. Към писмата е приложена и подписка, която надхвърля над 500 души, но и до днес писмата са без отговор.

Дранговчани решават да излязат на протест, който впоследствие  се оказва без организатор, но въпреки това наброява около 50 души.  Сред местните се прокрадва идея и за обжалване на решението от самите жители, представляващи третата заинтересована страна, или от областния управител, в чиито правомощия е да върне за преразглеждане решението. Срокът от 14 дни обаче се оказа твърде кратък и дранговчани не успяха да обжалват решението, което влиза в сила днес. 

Както вече стана ясно, 27-те ученици, които до тази година учиха в Дрангово, от септември ще се прехвърлят в Бенковски, а други ще се преместят заедно със семействата си в Кърджали. Накратко казано – това, което предричаха местните, че селото ще се обезлюди, ще се превърне в истина в най-скоро време, ако се закрие и детската градина. Съдбата на учителите и непедагогическите специалисти обаче все още не е ясна-дали и те ще бъдат прехвърлени в Бенковски или свободно ще търсят работа, с която да се прехранват.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

4 comments so far,Add yours

  1. Анонимен13/7/24 22:10

    Съдбата на педагогическите специалисти е една година в бюрото по труда,а после всеки се оправя сам.В Старово също закриват училището и също всеки да се оправя както може.А някъде закрият ли училище,пиши го унищожено селото.Шинасито да си погледне собственото село-закри училището и сега 10-15 деца от неговия район я има ,я няма в гимназията в Чорбаджийско.Повечето хванаха пътя или към чужбина барабер с децата си,или към някой град.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14/7/24 09:41

      а вие как мислите, че младите остават на село, защото има училище ли?
      Хората нямат работа, дори висше училище да има на село, те пак ще избягат

      Изтриване
    2. Анонимен14/7/24 13:59

      Това е истината! Няма работа, препитание за хората. Досега също имаше хора, които си водиха децата на училище в Бенковси, Златоград и Кирково въпреки, че в Дрангово си имаше училище. Много от учителите се преориентира навреме и си работят в Бенковски.

      Изтриване
  2. Анонимен14/7/24 10:24

    Не се притеснявайте за педагогическите специалисти. Това са работливи хора, които не се плашат от нищо, ще си намерят работа. Тежко и горко на завистливите.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.