24rodopi.com/Регион/Образование

Конкурси за директори на 481 общински и държавни училища във всички области на страната стартират от 18 юли, обяви Министерството на образованието и науката (МОН). Сред тях попадат и 25 училища в Кърджалийско. Крайният срок за подаване на документи от кандидатите е 19 август в съответното Регионално управление на образованието.

Конкурси за директори в региона са обявени за средните училища „Йордан Йовков“, „П.Р.Славейков“, „Отец Паисий“, гимназиите „Капитан Петко войвода“, „Алеко Константинов“, „Проф. Асен Златаров“, „Христо Смирненски“ в Кърджали, както и СУ „Васил Левски“ в Крумовград и СУ „Христо Смирненски“ в Черноочене. Останалите са за основни школа в седемте общини.

Конкурсите ще се проведат по новите правила, приети от МОН в началото на годината, като изборът на директори е ориентиран не просто към намирането на администратори, а към търсене на образователни лидери, които биха допринесли за промяната в българското образование. Гарантирането на публичност във всеки един етап от тяхното провеждане е основен приоритет, поясняват от министерството.

Всеки кандидат по новите правила ще трябва да защити концепция за развитието на училището.

Освен това, новият тип конкурси измерват и умения за прилагане на нормативната уредба според спецификата на училището, индивидуалните потребности на учениците и работата с общността в съответното селище или квартал.

В първия етап кандидатите ще решават тест, генериран в МОН в деня на изпита. Той ще бъде единен за цялата страна. Ще съдържа 50 въпроса, а времето за решаването му ще бъде 70 минути. За всеки въпрос има три варианта за отговори, от които само един е верен и носи една точка. Минималният резултат за допускане до следващия етап от конкурса е 30 точки.

На следващия етап всеки един от кандидатите трябва да представи концепцията, която е подготвил за развитие на съответната образователна институция. Заедно с нея на самия изпит ще трябва да реши и два конкретни казуса. За да се избегне субективният елемент в МОН са разработени казуси, които ще бъдат предоставени на РУО.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

67 comments so far,Add yours

  1. Анонимен23/7/24 10:28

    За Крумовград имали подходящи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 18:53

      Има, разбира се! Местни, млади, необременени, компетентни!

      Изтриване
  2. Анонимен23/7/24 10:36

    Ще се назначат пак калинки-всъщност те вече са назначени - избрани, затова образованието ни е на това дередже

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен23/7/24 10:42

    Най-после светлина в тунела и за Крумовград. Представителите на една фамилия властват в продължение на 45 години, с присъствието си в ръководните органи на различни комсомолски, партийни, общински структури и най вече в образованието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 18:54

      Дано се кандидатира някой млад и компетентен човек! Имаме достатъчно млади учители - местни и наистина компетентни и необременени!

      Изтриване
  4. Анонимен23/7/24 11:04

    Паисий Хилендарски- Кърджали, кой ще е кандидат?

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен23/7/24 12:32

    Пак некадърници на Герп, кога най-накрая ще изчистят МОН от калинките на Герп? Кога ще се отървем от дерибеите в образованието?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 06:42

      Некадърникът си е некадърник, без значение от коя партия е. За жалост некадърници и "калинки" има, имало е и ще има във всички партии, както и безпартийни такива.

      Изтриване
  6. Анонимен23/7/24 13:50

    В Крумовград кой някой от селските директори или от колектива?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 06:37

      Може, да. Има добри фигури както сред селските директори, така и сред учителите в колектива на гимназията, и в общината като цяло!

      Изтриване
    2. Анонимен31/7/24 23:09

      Кой от селските директори става за нещо? Айде да не говорим в тази сфера съм от 32 години. И да си припомним как бяха назначени петтимата селски директори.

      Изтриване
  7. Анонимен23/7/24 14:31

    Аз си мисля, че за отец Паисий подходяща Теодора Богданова, а за Васил Левски в Крумовград Илиян Тосков

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен23/7/24 14:53

    Не съм съгласна, че са били само от ГЕРБ. Тези пенсионери, които се опитват да ги пратят в заслужена почивка, нали така се казва? Те са изморени и заслужават най-после да се отдадат на заслужен отдих, защото са преуморени в ДКМС, ОФ, БКП, БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС, а в момента и те не знаят къде се намират. Най-добре да им се помогне, а и за тях е по-добре от тук нататък да си прекарват свободното време в пенсионерските клубове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 07:10

      Защо?От едно време са останали старите назначения от друга партия,те хората не си крият-нито руо,нито директорите,даже Гр. Колев им дава бележки с подпис , че еди кой си е пратен от него

      Изтриване
  9. Анонимен23/7/24 14:57

    В Крумовград може да има трансфер от ПГ-то. Той е свестен и можещ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 18:55

      Има достатъчно млади, компетентни местни учители!

      Изтриване
    2. Анонимен23/7/24 19:37

      Шегаджия/ка си голям/а.

      Изтриване
    3. Анонимен23/7/24 19:41

      Този е всичко друго, но не и свестен и можещ.

      Изтриване
    4. Анонимен23/7/24 22:56

      Да, бе! Шегаджия/как съм, нека. Ама на някои хора така им е удобно - няма подходящи, няма кадърни, млади такива пък хич! Ето това втълпяват самозабравили се отдавна навършили пенсионна възраст директори и учители! Внушават, че са незаменими! А, млади учители, и то кадърни, подходящи за директор има. Аз познавам такива. Въпросът е, обаче, дали ще съберат куража да се кандидатират, и ако се кандидатират, дали партиите няма да ги спъват, да им пречат?!?

      Изтриване
  10. Анонимен23/7/24 14:58

    Какъв конкурс какви пет лева вия хептен за будали взехте народа,отдавна ни е ясно всичко кой как го уреждате,всичко се знае предварително кой къде ще бъде поставен стига с тези приказки конкурси и тааааааа ..... Назначават се по политически линии и това е цялата истина коя партия в район е по силна там директор втора партия заместник айде да паднете вече други че ние си отворихме очите си от отдавна

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен23/7/24 14:59

    Млад съм, с две магистратури и владея три езика. Искам да работа в Областната администрация. Чакам конкурсите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 18:22

      Може и без образование. Наскоро назначиха един такъв господин. На някаква измислена специално за него длъжност.

      Изтриване
    2. Анонимен23/7/24 19:14

      Нямаш връзки май. В общината в отдел "Образование, култура и ... " назначиха Главен специалист без необходимото Образование.

      Изтриване
  12. Анонимен23/7/24 15:26

    Щом разработените казуси ще бъдат предоставени на РУО, нямам грам съмнение, че ще бъдат предпочетени „удобни“ лица. Както е било и досега. Нищо ново под слънцето!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен23/7/24 17:16

    Всички директори ще са гербаджии?????

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/7/24 17:16

    Всички директори ще са гербаджии?????

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен23/7/24 18:37

    Какъв конкурс какви 5 лева аз отдавна съм назначен като директор, да живее партияГЕРП!!!!!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен23/7/24 18:51

    В Крумовград има много подходящи учители за директор на гимназията! Най-подходящ обаче е Илиян Тосков - компетентен, прекрасен учител, с отлични комуникативни умения. Освен това има и възможност да си състави екип от помощници - има достатъчно млади и кадърни, учители! Да, наистина има! Път на младото поколение учители! Дерзайте! Във вас ми е надеждата за по-добри времена в образованието!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 11:32

      Добър учител не е този, който е активен по цял ден във Фейсбук и постоянно се самохвали.
      Много хляб има да изяде още, докато стане добър Учител.

      Изтриване
    2. Анонимен24/7/24 12:22

      Добре, че е хляба и стажа, че някои да имат оправдание цял живот.

      Изтриване
    3. Анонимен24/7/24 13:33

      А да не говорим, че има доста, които много хляб са изяли и пак нищо не е станало от тях! Армия от некадърници, които остават дори под линията на посредствеността! И това са хора учили, че и поработили през прехваления соц-период. И точно на тях сега им е дошло времето да се пенсионират и да излязат в (не)заслужена почивка! И пак те са тези, които не остаряват с достойнство и н си тръгват с достойнство. Е, не всички. Някои.

      Изтриване
    4. Анонимен24/7/24 13:53

      Ами то на мнозина им се иска да седят по цял ден във фейсбук и да се хвалят, дори и такива, които десетилетия стаж натрупали и хляб яли, че чак преяли. Да иска им се, но няма с какво да се похвалят. Освен с това че късали обувки до училище и обратно.

      Изтриване
    5. Анонимен24/7/24 14:30

      Ха, той превърна училището в хуманитарна гимназия. Какво стана с природните науки...колко лекари, колко.....?!

      .

      Изтриване
    6. Анонимен24/7/24 15:35

      Не знам какво е станало с природните ви науки. Знам, обаче, че медицина могат да кандидатстват, и кандидатстват, завършили всякакви профили - и хуманитарни, и чуждоезикови, а не само завършилите природни науки. До десети клас всички профили учат еднакво биология и химия. А приемният изпит за медицината е върху материала от осми, девети и десети клас. Познавам лично, и имам близки, които са завършили хуманитарни и чуждоезикови профили, но са приети медицина.

      Изтриване
    7. Анонимен24/7/24 18:30

      "Колко лекари, ах колко лекари..." Манипулирате аудиторията! Да, много лекари, но благодарение на частните уроци по биология и химия. Кого заблуждавате!?

      Изтриване
    8. Анонимен24/7/24 18:33

      Как така един човек, един обикновен учител може да трансформира училището в хуманитарна гимназия? И защо му позволявате, щом имате, може би, друга визия за развитието на училището?!?

      Изтриване
    9. Анонимен25/7/24 07:55

      А, вие ли му вършите работата?

      Изтриване
    10. Анонимен25/7/24 19:24

      Присъствали ли сте в някой негов час?

      Изтриване
  17. Анонимен23/7/24 21:58

    Крумовградският директор ще бъде у-л по чужд език...

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен23/7/24 22:31

    Добър вариант за директор в Крумовград е Милен Манолов- има опит и е способен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 08:53

      Ха-ха-ха.

      Изтриване
    2. Анонимен24/7/24 13:07

      Боже,боже ако е за приказки може.

      Изтриване
    3. Анонимен24/7/24 13:20

      Да, както Милен Манолов, така и Илиян Тосков са подходящи. И редица други знакови имена на успешни учители от Крумовград - от гимназията и от други училища в общината. Терзиев и обкръжението му внушават, че няма подходящи, че това е много трудна работа, която единствено той може да върши. Може и да е бил добър директор, а може и да не е. Едно е ясно - дошло му е времето да се пенсионира, да напусне училището с достойнство! Няма никаква драма в това! И не е незаменим! В Крумовград работят редица успешни и доказали се във времето учители! В Крумовград има и млади учители, които си разбират перфектно от работата и си я вършат с желание и професионализъм! Има ресурс както за добър нов директор на гимназията, така и за сформиране на работещ ефективно екип от помощник директори, които да движат училището напред!

      Изтриване
  19. Анонимен24/7/24 06:30

    Багдасаров и Атанасов са незаменими.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 08:39

      Такова понятие за човек НЕЗАМЕНИМ няма. Всички сме заменими. Не сме вечни на този свят. Дано новите директори да са преди всичко Човеци, кадърни, знаещи, четящи и необвързани политически. Политиката няма място в образованието.

      Изтриване
  20. Анонимен24/7/24 09:20

    При нас за учители се назначават завършили ученици. Те учат задочно и след 6 години завършват и получават дипломи за инженери но купени дипломи.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен24/7/24 12:21

    Не е уместно да спрягате имена на хора, които може би не искат и нямат отношение по въпроса.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен24/7/24 12:22

    Пак политически назначения!

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен24/7/24 13:00

    Терзиев е незаменим, няма кой да му върши работата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 13:26

      Не е вярно! Незаменими хора няма, така и незаменими директори няма! Всички сме замени и всяко начало си има край! В Крумовград и Крумовградско има много, сигурно десетки, качествени учители! Има и за директор, има и за заместник директори! Друг е въпросът, дали най-подходящият ще се кандидатира, а и да се кандидатира, дали пък политизираното РУО няма го спъне на изпита, ако не е "техен човек". Това е.

      Изтриване
    2. Анонимен24/7/24 18:36

      Предлагам да му основете и регистрирате вероизповедание. Така ще можете да му се кланяте като на идол! Що за народ! Ужас!

      Изтриване
    3. Анонимен25/7/24 06:47

      Че каква работа върши той?!? Обградил се е с блюдолизци, които му вършат основната част от работата. Незаменим бил!!! Глупости!

      Изтриване
  24. Анонимен24/7/24 13:25

    Жалко, много жалко ако един човек е полезен за училището нека си седи, какво като е завършил пенсионна възраст, докато човек е здрав и полезен какъв е проблема. Така се съсипа всичко в тази държава и уж вкарахте млади и в парламента видяхме какво стана, целта ви е да стане същото и с училищата ли ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 14:29

      Много добре знаем кой какво кога и защо съсипа България - "тази държава", както я наричате. Както винаги и навсякъде, така и в този форум тук ми понамирисва на "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"

      Изтриване
    2. Анонимен24/7/24 18:41

      Има и други, които са и могат да бъдат полезни за училището и обществото. Какво лошо има в това - човек в добро здраве да се пенсионира и да се отдаде на заслужена почивка - хоби, пътувания, деца, внуци, двор, градинка, и куп други неща! И не се заблуждавайте - всеки един от нас е ЗАМЕНИМ!

      Изтриване
  25. Анонимен24/7/24 13:26

    Абе и в парламента вкарахте млади ама видяхме какво се случи, тотално ще срийнете образователната система

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24/7/24 21:22

      Айде сега, кажете ако знаете: Деветдесетте години на 20 век младите ли изнесоха парите от българските банки в куфарчета и чувалчета по неведоми пътища? Ако знаете кажете, ако не знаете четете, осведомявайте се, образовайте се!

      Изтриване
  26. Анонимен24/7/24 21:34

    Герб пак ще назначи свои кадри

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен24/7/24 21:43

    Първо трябва да се махнат всички от РУО Кърджали, те пак ще назначат свои хора, хора на ГЕРБ. Кой ти гледа концепцията и казуса.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен24/7/24 23:42

    До 18:30
    Аз съм студент по медицина и не съм била на нито един частен урок. Доколкото знам и момичетата, които са приети тази година в МУ, не са били на частни уроци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 08:31

      Глупости, ходят на уроци и още как! В Кърджали и Пловдив.

      Изтриване
    2. Анонимен25/7/24 14:44

      Абсолютно всички, които са приети в МУ са ходили поне 2 години на частни уроци. Знам, защото съм една от тях.

      Изтриване
    3. Анонимен25/7/24 21:31

      Аз пък съм от тези, които не са ходили.

      Изтриване
  29. Анонимен25/7/24 08:40

    Аз смятам, че Ангел Александров е добър вариант. Точен човек.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 10:19

      Не е уместно да се спрягат имена на личности, особено във форум с анонимни участници. Но да - подходящ е Ангел Александров. И мога да изброя още поне 10-15 имена на изключително добри местни крумовградски учители, които са подходящи за директор и заместник-директори. Градът ни е малък и се знаем много добре.

      Изтриване
  30. Анонимен25/7/24 10:22

    Изместихте изцяло фокуса на дебата за директор на СУ Крумовград. Смятай щом учителите от ПГ по транспорт направиха банкет, когато се махна от там, сега пак се готвят за банкет учителите от СУ(без няколкото г......ци, около него), щом се махне Терзиев, за какво иде реч. Самозабравен комунистически неможач. Е, отдавна вече е от ГЕРБ.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.