24rodopi.com/Общество

ВЕЦ Кърджали навърши 60 години от въвеждането си в експлоатация. Забележителната годишнина беше отбелязана в тесен професионален кръг в присъствието на ветерани, дългогодишни служители на централата.

„Отличното състояние на ВЕЦ Кърджали е доказателство, че добрата поддръжка на съоръженията е най-важната част от тяхната експлоатация и затова ръководството на НЕК полага систематични усилия за подобряване на експертизата и професионалната квалификация на мениджърите и служителите“, подчерта изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

„Със своята вече над 60-годишна история ВЕЦ Кърджали е отличен пример за последователността и професионализма на българските енергетици да поддържат експлоатационната надеждност на централите на високо световно ниво. Юбилеят е повод за заслужена гордост за всички бивши и настоящи служители на ВЕЦ Кърджали“, добави той.

Централата е подязовирна ВЕЦ, която се намира непосредствено под стената на язовир „Кърджали“. Централата е част от първото стъпало на каскада „Арда“, която обединява още две водноелектрически централи – Ивайловград и Студен кладенец. Каскадата е разположена в Източните Родопи по средното и долното течение на река Арда и играе ключова роля в производството на енергия от възобновяеми източници. В централата са монтирани 4 хидроагрегата с обща инсталирана мощност 121.4 MW в генераторен режим.

В периода 2007-2010 година е извършена рехабилитация на ВЕЦ Кърджали, в резултат на която е повишена общата инсталирана мощност от 106,4 MW на 122,4 MW.

За своята 60-годишна експлоатация централата е произвела внушителните 6 743 551 814 kW/h възобновяема енергия.

Интересен и уникален детайл в машинна зала на ВЕЦ Кърджали е паното, дело на художника Николай Тюркеджиев от 1985 г. Фигурите в паното символизират енергетиката, която е в сърцето на всяка икономика, и мира, които обединени създават възхода. В картината е вплетена и много символика, свързана с енергията на водата.

 

 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Анонимен18/7/24 17:12

    ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА ЕНЕРГЕТИЦИТЕ ОТ ВЕЦ КЪРДЖАЛИ
    С ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЗДРАВЕ И УСПЕХИ

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен18/7/24 23:02

    Хора отворете стената за посетители!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.