24rodopi.com/Общество

Малко над 40% от сделките на имотния пазар в страната, реализирани от началото на текущата година, са със собствени средства. От покупките, реализирани с кредит, близо половината са с банков заем, покриващ над 80% от стойността на сделката. Останалите 50% от хората, използващи ипотека, са изтеглили кредит за 30% до 80% от цената на имота, сочат анализите „Имоти`2024“.

Процентът на хората, които влагат в имоти спестяванията си в Кърджали обаче е далеч по-голям. Той достига и дори надминаха 80, посочват брокери за 24rodopi.com. Профилът на купувача в гурбетчийския регион е такъв-млади хора, работещи поне от десет години зад граница и с готови пари. И докато банковите клонове в региона се чудят на кого да раздадат кредити, то огромна част от населението в областния град вече е със статут на „Жилище 3+“.

„Има хора с по няколко, та дори с по десет апартамента. Две са причините. Спестените пари от Западна Европа трябва да се вложат, защото инфлацията ги изяжда. Недвижимо имущество все още е първосигналната инвестиция. Предприемаческият дух не е силно заложен в потенциала на хората в региона, затова и подобни вложения се най-примамливи. От друга страна има и някаква надпревара у нашенеца. Щом бившият ми съученик има 3, аз пък ще си купя четири жилища. Един вид като символ на успех“, посочва пред екипа ни брокер.

Ако от общо 24% от сделките в София са с инвестиционна цел, то в Кърджали той е далеч по-висок, а може би и двоен.

Най-търсените жилища на пазара в цялата страна продължават да са 2-стайните и 3-стайните апартаменти. Те формират над 75% от всички сделки, а интересът към двата типа към момента е идентичен. Малко над 5% от покупките в София са на гаражи, чиято средна цена е 25 000 евро. 20 000 лева пък струва само паркомясто пред нова кооперация край Арда.

Най-евтини жилища към момента в Кърджали са тези в „Боровец“, където средната цена на квадратния метър е 522 евро. Най-скъпо е в центъра-886 евро, както и „Студен кладенец“-882, установи наша проверка. Средната цена на квадрата във „Възрожденци“ е 711 евро, а във „Веселчане“ 658.

Кърджали е в челото по строителство, както и в търсенето на имоти, въпреки това цените са по-ниски спрямо далеч не толкова атрактивния и конкурентноспособен в това отношение Смолян. Средната цена на квадратния метър в Нов център е 1045 евро, в „Невястата“ 713 евро, а в Смолян 762 евро.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

11 comments so far,Add yours

  1. Анонимен25/7/24 09:00

    Дано да дойдат повече бежанци да ги изкупят,че след 20 години няма какво да ги правят .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25/7/24 13:11

      Купувайте повече, не може ако комшията има 3, ти по-малко от 5 да имаш, само така живота е състезание с познатите, кои има повече стаи. А тъкмо и като ви вдигнем данъците тройно на тия апартаменти, ще има за по-големи заплатки на администрацията и повечко за крадене от крадливите. И тогава няма, ама скъпо, ама той празен , боклук не хвърлял. Живей в чужбина бачкай, плащай и гледай в паничката на комшията. А като поплащате 10-15 годинки и ако поискате да продадете се окаже, че няма на кои , няма да се сърдите, то и за комшията ще е така.

      Изтриване
  2. Анонимен25/7/24 09:46

    Zashtoto kredita vzimat ot avropa

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен25/7/24 09:51

    Кържали няма да стане София. Колкото и да купуваш, нищо няма да стане. Ни по-богат, ни по умен. Но яжте фафли и се правете на баровци.

    ОтговорИзтриване
  4. Стоян25/7/24 10:17

    Кърджали за съжаление го превърнахме на махала, например снощи 24 юли около 22.10 по улица БАБА Тонка се търкаляха две автомобилни гуми едната спря на бул. Христо Ботев а другата до бензиностанция Сименс явно деца си играят с боклуците които не си почистиха собствениците на демонтираните гаражи до блок 49, а тези селяни знаят ли каква беля може да стане с тези гуми .... не апартаменти златни ковчези да си купим когато ни липсват първите 7 години ще си останем град катун.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен25/7/24 10:25

    Цел инвестиция в региона с най ниски заплати…?!?

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен25/7/24 18:41

    Скоро апартамените в Кърджали ще станат по половин милион, ще има и такива по един милион лв от по-луксозните. И товагава почти никой няма да може да си купува жилище от хората със средни доходи и ще станем играчка в ръцете на няколко богаташи, близки до властта и ще им робуваме само.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен25/7/24 20:57

    Богаташчетата ще хванат дедовия, то почти 100% са жилищно осигурени,могат да ги продадат като дарение на някой друг талибанин ,който успял да се докопа до малко по-подредената аврупания.

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен26/7/24 02:10

    Пони от зората на строителството се говори, че някакъв балн ще се спука и ше паднат цените. Да, ама НЕ! Няма да паднат. Вижте например, когато някой е купувал апартамент преди 5 години на всички им се струваше много висока цената, а сега казват, че е направил голям тарикатлък и няма как да купи апартамент за тези пари. Даже ако го продаде, ще го продаде на двойно повече. При все нарастващият брой хора по света жилището е дефицит, а като се има предвид и окаяното състояние на жилищният фонд в България и изтеклата и изтичащата гаранция на панелките, все повече хора ще търсят по-ново и и по-модерено жилище. Цените няма да паднат! Не паднаха даже през 2008г. по време на световната финансова криза. Тогава бяха се задържали цените и се увеличаваха с по-бавни темпове. Всеки "спукан балон" не означява, че цените ще паднат, а често означава, че ще растат с по-банви темпове. Жилищата и златото винаги ще си вдигат цените в дългосрочно погледнато. Колкото спекули, картели, меморандуми и хорски клюки да има, едно е сигурно - пазарът определя цената! А пазарът е търсене и предлагане. Щом има толкова много търсене в момента, предлагането изнемогва!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен26/7/24 07:42

      2008 паднаха цените на имотите с 40% от върха. На места с 50%. Не знам ти тогава, в кое село си живял, но за това си има статистика. Златото също падна с 50%. След като достъгнаха дъното през 2011 цените им се задържаха до 2018 година, когато Централните Банки започнаха скришком да надуват паричния баланс. Печатането на пари определя цената, търсенето на имуществени блага е последствието от това. Централните банки сега намалят баланса си. Интересно ще е, какво ще стане при една ликвидна криза. Това е решаващото. Да не си по-умен от JPMorgan, които са с 200 годишна история на финансови сделки?

      Изтриване
  9. Анонимен26/7/24 07:28

    Качествено строителството...ще ги видем след 5-10 години...това да не са панелките, построени под строгия надзор на комунизма. Сегашните ги строят за инвестиции, не за хора. Честито на купувачите за абонамента им при строителя, който ще им обновява жилището на всеки 8 години. Такъв е цикълът.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.