24rodopi.com/Общество

„Ало бандитите“ продължават опитите в региона, измамени не липсват, но в далеч по-плахи размери, отколкото по време на бума преди години. На пръсти се броят старците, разделили се с кътаните хилядарки, а дейността на престъпниците постепенно замира.

В момента обаче нов тип измама набира скорост, а десетки родопчани вече са били потърпевши. Последна тенденция е звънене от скрити номера и директни заплахи за съд, саморазправа и дори заплахи за убийство. Шокиращото обаждане буди интерес, а разговорите продължават минути наред. Въпросните номера обаче са импулсни и точат пари, които вие ще заплатите, когато излезе новата ви фактура за абонаментна сметка, въпреки че не сте автор на обаждането, разкриват за „Родопи voice“ потърпевши от схемата.

Други актуални измами са „Имате пратка“ или някой се опитва да влезе във вашия Фейсбук, а отдолу е поставен линк, който всъщност е вирус и не се знае какви точно поражения може да причини. Също така, текстови и входящи обаждания от чуждестранни номера, чрез платформата на WhatsApp, ежедневно се насочват към потребители, съдържащи съобщения, предлагащи доходоносна работа от вкъщи.

Какво е препоръчително да направим за да избегнем този тип измама:

Предупредете вашите близки, приятели и познати да не вдигат телефона си, когато им се звъни от скрит или непознат номер. Особено по–уязвимите от тях, деца и възрастни

Когато видите съобщения от непознати номера, съдържащи линкове, директно ги блокирайте и докладвайте за спам. Това със сигурност няма да им попречи отново да ви пишат, но поне няма как инцидентно да се подлъжете и да отворите тези съобщения. Никога не давайте лична информация по телефона или чрез съобщение на човек, който се представя за служител на реда, медицински работник или лице от държавната структура.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.