24rodopi.com/Регион

Десетки аптеки ще затворят врати на 3 юли между 14 и 16 часа в знак на протест срещу измененията на Наредба 4, предложена от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България.

Причината за недоволството е, че промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а пък аптекарите ще получат една част от предвидената такса.

Припомняме, че аргументите на Касата за нормативните промени  бяха, че са направени в интерес на пациента – за комплексна терапия, добавяне на нови медикаменти към нея и пр., но фармацевтите не ги смятат за  целесъобразни. Те не са инициирали нито промяната в реинбурсацията на медикаментите за сърдечносъдови заболявания през април, нито са искали цитираното „раздробяване“ на рецептите в свой интерес. Аптеките бяха поставени пред свършен факт от Надзора на Касата.

По тази причина според тях обвиненията са неоснователни, а готвените промени не са в полза  не само на пациентите, но и на лекарите.

Към протеста ще се присъединят и фармацевти от областите Кърджали, Бургас, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Добрич, София, Перник, Благоевград, Хасково, Русе и други.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

9 comments so far,Add yours

  1. Анонимен2/7/24 10:25

    Ами да затварят - ще ходим в Одрин да купуваме лекарства - хем по-евтини, хем ще съчетаем полезно с приятно! И ние сме възмутени от огромните надценки в нашите аптеки - аман от алчността им и имат наглостта да недоволстват!

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен2/7/24 11:34

    А БЕ ТЬПАНАРИ В ОДРИН ЗА ЕДНИ ЛЕКАРСТВА ОТТЬРВА ЛИ ТИ ДА ХОДИШ, ТАМ ПРИ ЦИГАНИТЕ, ПЛЮС ТОВА КЬДЕ ТИ СА ПЬТНИТЕ, КЬДЕ ТИ Е ТОРМОЗА, ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗНЕ 10-ПЬТИ ПОСКЬПО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен2/7/24 12:43

      Абе, глупако, ти не разбра ли иронията ми?!

      Изтриване
    2. Анонимен3/7/24 04:18

      Ти какъв си бе барабанист.

      Изтриване
  3. Анонимен2/7/24 14:52

    НЕБЛАГОДАРНИЦИ

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен2/7/24 16:19

    Не се наядоха тия аптекари.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен2/7/24 20:30

    Не се лъжете, тука проблема е дълбок! Не са виновни аптекарите, че държавата иска да вземе от тях , за да попълни дупката от преразхода на средства в болниците. Това беше прокарани от ПП, и вече резултатите са видими! НЗОК ако направи правилно разделяне , много частни болници без база ще фалират!

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен3/7/24 12:34

    Хайде сега . Само Магарешки има три аптеки в Кърджали . А в цяла България . Не ги мислете тия .

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.