24rodopi.com/Темата+

Влизането на България във „Военния Шенген“ е добра новина за хората от Кърджали, защото с осигурените близо 2 милиарда евро за инфраструктура приоритетно може да се изгради околовръстният път на Кърджали. Придвижването на съюзнически военни части от пристанище Александруполис към Варна и Констанца е възможно през ГКПП „Маказа“, но би предизвикало парализиране на движението в града край Арда и затова има нужда от околовръстното шосе.

Това стана ясно от изказвания в парламента и от логиката на писмото за намерения за създаване на коридор за военна мобилност, което Румъния и България подписаха на 11 юли заедно с Гърция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, наричано „военен Шенген“.

България ще ползва средства на Европейската комисия чрез отбранителния съюз за изграждането на околовръстния път на Кърджали. Този отговор получи народният представител от Кърджали Айтен Сабри в пленарна зала след питане за подписания меморандум между България, Гърция и Румъния на срещата на върха на НАТО.

„Поетите ангажименти са свързани с ползите на българската държава. България има остра нужда от инвестиции в инфраструктура, България може да ползва парите на Европейската комисия чрез отбранителния съюз на НАТО. И на всички трябва да стане ясно – и на русенци, че ще има втори мост, и на хората от Кърджали, че ще има обходен път“, заяви зам.-председателят на парламентарната Комисия по отбрана Иво Цанев.

Той смята, че на следващ етап може да се постави въпроса и за изграждането на тунел под Шипка заради необходимостта от връзка между Севера и Юга.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния. Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни линии, транспортни артерии по направление Кулата - Видин - Александруполис - Русе – Силистра.

"Това, че ние сега решихме да подпишем този меморандум, е един ангажимент на България, на българското, румънското и гръцкото министерства на отбраната да си координираме усилията, да подпомогнем националните си транспортни ведомства и други, които участват на европейско ниво“, каза Запрянов.

Служебният министър посочи, че военната мобилност като инициатива на ЕС има за цел да осигури бързото придвижване на военни подразделения и техника както в мирно време, така и по време на кризи и конфликти във всички стратегически направления и при всички видове транспорт. Тя се изпълнява под егидата на Европейската агенция за отбрана като се използва и от механизма за свързване на Европа.

Този механизъм работи чрез целенасочени инвестиции в транспортна инфраструктура. Запрянов заяви, че 1,69 млрд. евро е финансирането на проекти за транспортна инфраструктура с двойно предназначение.

Темата за необходимостта от изграждането на обходния път беше повдигната в 49-ото Народно събрание от Елван Гюркаш, а в предишни парламенти – от Цвета Караянчева.

Като видях водача на ДПС (Делян Пеевски – б. р.), като гледам нашия за Кърджали (Цвета Караянчева) - сигурен съм, че ще има околовръстен път, спортна зала и ремонтира булевард („Беломорски“). Това пък каза в града край Арда на 18 май лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

16 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/7/24 09:23

    Ке видим ! Ке видим !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен22/7/24 10:01

    Всичко в името на войната.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен22/7/24 10:03

    С мисъл за НАТО. С мисъл за бъдещите жертви.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/7/24 11:40

    След спирка Джебел пак няма път за тези бомби

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/7/24 12:00

    Въпросът е реше ! Ще има Околовръстно : ще минава под Черно море и тунела ще излезе до Глухар ! Вторият тунел ще мине през Сърбия, Македония, Гърци и ще излезе до Теклас. Яшадък !!! Ще се включат в главния път за Гърция на Карагьоз дере !

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/7/24 12:12

    Да благодарим ли за „милостта“ и „мъдрата политика“? Абсурди! Да жалим ли, да се смеем ли или ...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/7/24 13:00

    Трасето вече е одобрено, но за съжаление няма да минава през нашия регион.
    Трасето е Александруполис, КПП Капитан Петко войвода, магистрала Марица, магистрала Тракия, Айтоски проход, около Варна и нагоре към Кюстенджа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/7/24 14:44

      Най после един с акъла си!

      Изтриване
  8. Анонимен22/7/24 13:02

    Евала. Добра новина

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен22/7/24 13:56

    Военна техника? През Маказа? Това е виц. Случайно да сте чували за ограничението на тонажа на превозните средства на Маказа?

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен22/7/24 15:17

    Значи все пак ще ни набъркат във войната!! Да я сриват тая продажна ,неблагодарна държава и да се свършва!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/7/24 15:43

    Той майстор Панайот 12 години с неговата фирма строиха този път за Маказа , а 9 години все го отремонтират . Ако тя строи и околовръстният път представете си как ще го направят, кога ще го завършат и какъв ще бъде като качество .

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/7/24 16:56

    Плачи, дете! Баща ти е невинен.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/7/24 19:37

    Още 20г. ще слушаме локуми за Околовръстното

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен23/7/24 01:30

    След 100 години ще се оправи всичко

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.