24rodopi.com/Общество

Националната агенция по приходите (НАП) е стартирала масови проверки и ревизии на бизнесмени и фирми от кръга на дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис, който миналата есен изненадващо не се кандидатира за шести мандат на местните избори, а вместо него ДПС издигна кандидатурата на Ерол Мюмюн, спечелил кметския мандат още на първи тур, съобщава най-тиражният вестник у нас - „Уикенд”.

Акцията на данъчните срещу приближени до Хасан Азис лица е започнала още тази пролет с проверки и назначени финансови ревизии на пет търговски дружества, регистрирани на един и същи адрес на ул. „Сан Стефано“ №14 в града на Арда. Сред разследваните дружества са „Бонев транс груп“ ЕООД, „Голден пойнт инженеринг“ ЕООД, „Арда инвест“ ЕООД, „А-ни 9“ ЕООД“, посочва медията.

Според източник от приходната агенция още почти 50 фирми от бизнес орбитата около Хасан Азис са разследвани от НАП, а данъчните вече са предали на прокуратурата няколко собственици на търговски дружества заради установени фрапантни нарушения за милиони левове.

Неофициално се твърди, че сред предадените на държавното обвинение бизнесмени са пътно-строителният бос и доскорошен съдружник на Гриша Ганчев в ЦСКА Юлиян Инджов, както и бившият общински съветник от ДПС в Кърджали Ахмед Моллахасан, който допреди няколко години беше назначен за президент на футболния клуб „Арда“. Според запознати Инджов и Моллахасан са разследвани за финансови схеми за над 15 млн. лв. през последните 5-6 години, ощетили сериозно бюджета на Община Кърджали, посочва „Уикенд“.

Разследват се и куп сламени фирми с бутафорни собственици, чрез които са отклонени милиони левове от местната хазна. Сред проверяваните е и приближеният до олигарха Румен Гайтански – Вълка бизнесмен Стефан Пешев, който също беше част от управата на футболния отбор „Арда“.

Масовите данъчни и прокурорски проверки срещу приближените до дългогодишния кмет на Кърджали Хасан Азис са започнали тази пролет след ожесточени протести на жителите на квартал „Възрожденци“, разбунтували се срещу стартирал строеж на 6-етажна жилищна кооперация с три входа в градинката между блоковете 51 и 52А.

Вследствие на избухналото недоволство новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн временно спря строежа. След постъпили няколко сигнала до прокуратурата срещу изграждането на жилищния блок обаче се оказало, че инвеститор на проекта е шофьорът на Хасан Азис, който придобил парцела през 2021 г. по втория начин.

Съмненията са, че чрез личния си шофьор, ползван като подставено лице, Хасан Азис ще застрои над 7000 кв. м. жилищна площ. Цените на квадратен метър застроена площ в Кърджали вече достигат 1 400 евро.

„Масовите проверки за финансови злоупотреби в Община Кърджали, вършени през годините от бившия кмет Хасан Азис, обхващат фирми за пътно строителство, монтажни дейности, улично осветление и доставки на инертни материали.

Чрез футболния клуб „Арда“, по времето на Пешев и Моллахасан, също са отклонявани милиони левове, има установени злоупотреби и по програмата за енергийна ефективност и саниране на жилищни кооперации, които в момента се разследват“, твърди източникът от НАП.

Само преди месец стана официално известно, че бившият кмет Хасан Азис, управлявал Кърджали от 2003 до 2023 г., е натрупал дългове за над 60 милиона лева на общината, без да се брои безлихвения заем от 6 млн. лв., който Кърджали получи през 2022 г. от Министерството на финансите и който още не е погасен.

Заради огромните дългове, оставени от Азис, инспектори от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) щателно проверяват всички сключени договори през последната петилетка.

Именно заради порочните практики и натрупани борчове Община Кърджали попадна и в черния списък на финансовото министерство и сега е в сила План за финансово оздравяване.

Хасан Азис беше дълги години зам.-председател на ДПС, в момента остана само член на Централния съвет, от квотата на почетния председател Ахмед Доган.

На 4 юли, в началото на публичните скандали в ДПС, с изявление в социалните мрежи Хасан Азис се позиционира ясно, пишейки, че ДПС се нуждае от Доган.

През последните дни все по-упорито се разпространява версията, че Ахмед Доган може да ръкоположи Хасан Азис за своя пионка като лидер на ДПС. Тази версия беше спомената публично от зам.-председателя на парламентарната група на партията Байрам Байрам. Засега не е ясно дали двувластието в ДПС на председателския пост ще продължи, или пък Джевдет Чакъров ще бъде оттеглен с почести.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

47 comments so far,Add yours

  1. Анонимен22/7/24 06:33

    За крадливите и алчните Дерибеиииииииии си има ПРОКУРАТУРА....къде е......? Защо се позволяват на едни дерибеиииииии да крадат милионииииии в 21 век...мястото на крадливите Дерибеииииии е в централния затвор при бай Ставри ,пълна конфискация на имуществото им и до 9- то коляно седмични проверки от НАП

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/7/24 10:03

      Можеш ли да ми дадеш пример с крадлив политик в затвора. Или бизнесмен станал милионер с далавери. Колкото по големи са крадените суми, толкова по малка е е вероятността крадеца да получи наказание.

      Изтриване
    2. Анонимен22/7/24 10:51

      Той не ни е нужен в затвора. Стига да му конфискуват имуществото и отгоре да му праснат данъчна глоба за недекларирано имущество. Ще му праснат и една условка. Готово. Кво да го храним в затвора...няма смисъл.

      Изтриване
  2. Анонимен22/7/24 07:15

    Шофира на Хасан Азис в тайно скривалище на мерцедес пренасяне пари крадени от Хасан в посока Турция. С шофиора участвува ше и един турски мафиот но интересното е защо българските служби не знаят за тия далавери????

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 06:37

      Ало разбиращите ,вие да не сте били заедно ! Абе аз на жената не казвам колко заплата взимам, че на служителя ще кажа
      Пази боже от много разбиращи

      Изтриване
  3. Анонимен22/7/24 07:23

    Работата на кмета е била да краде общината но къде са спални Данс, прокуратура и съд. Значи цяла община в продължение на 20 години са работели за обкръжението на Хасан Азис.

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен22/7/24 07:24

    Да не мислите, че само той.всички кметове на дпс в кърджалийска област са в схемите. Дерибеи. Да върнат краденото.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен22/7/24 08:20

    Kara Хасан превърна е град Кърджали от чист и красив град в мизерна дупка, гето. Двадесет години чакахме твоите "икономични" лампи и живяхме в мрак . Не остави дърво неотсечено във Възрожденци, за да си построите грозни кооперации. Целият град е в окопи, боклуци скитащи болни кучета, няма нормална улица, тротоари Проклинам го до девето коляно, затова че през цялото време ни се подиграваше, а в същото време парите за града потъваха в бездънния му джоб. Толкова алчност, лицемерие, гюонсуратлък как може да е събрано в един човек.?! Ти няма ли да умираш бе вечен ли ще си на този свят, къде ще ги занесеш тези милиони, колко деца имаш, колко жени, те ще могат ли да ги изядат тези харам пари, виж си сурата на човек не приличаш. Шейтан и урсузин. Ama gün gelecek, hak yerini bulacak er ya da geç.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен22/7/24 08:35

    МАФИЯ. ОТВРАЩАВАМ СЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТАЗИ ПАПЛАЧ,ОТ ТЕЗИ НЕНАСИТНИ БРУТАЛНИ БЕНДИТИ. ОГЛОЗГАХА ТАЗИ БЕЗСИЛНА ДЪРЖАВИЦА,С ТЕЗИ ОМЪРСЕНИ ДО КОСТИ УПРАВНИЦИ,ПРОКУРАТУРА,СЪД. ТОЗИ ХАСАН ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ ДА Е С ОБЪРНАТ ...В ЗАТВОРА. НО ПАК - С РАЗНИ ХВАТКИ - ЩЕ СЕ РАЗТЯГА ВЪВ ВРЕМЕТО ДОКАТО БЪДЕ ЗАБРАВЕН ИЛИ ОПРАВДАН.НО ТОВА СТАВА ЕДИНСТВЕНО С РУШВЕТИ ЗА МИЛИОНИ.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен22/7/24 08:38

    Не може всички кражби да са станали без знанието на Доган. Хасан Азис наистина е стзнзл дохтор на кражбите!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен22/7/24 08:56

    ИНСТИТУЦИИТЕ 20 ГОДИНИ КЪДЕ СА БИЛИ???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/7/24 09:24

      И те са по веригата Тана-се

      Изтриване
  9. Анонимен22/7/24 09:29

    Ето къде са отишли парите от неизградени канализации, водопроводи и пътища по селата. Гласували сме за хора, които ограбиха нашият живот и бъдещето на децата ни. Проклети да са, тях ги чака адът. Дано и правосъдието ги накаже. Само Пеевски, няма да позволим на такива престъпници да се завърнат на власт. Крадци...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/7/24 10:10

      Политик в затвор не влиза. Данс манс , празни приказки, всички те чакат своя дял по веригата, така вървят нещата в България. Кой ял, ял, кой пил, пил.

      Изтриване
    2. Анонимен22/7/24 10:15

      Тези инспектории специалисти от данс и пр. нищо не могат да докажат, бай Хасан е такъв хитрец и специалист по схеми с далавери, че ще ги скатае в малкия си джоб като нищо. Човека има 20 години стаж в сектор далавери.

      Изтриване
  10. Анонимен22/7/24 09:37

    Тези мръснице откраднаха 20 години от живота на кърджалийци, начело с Хасан

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен22/7/24 09:42

    Целия род милионери

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен22/7/24 09:47

    Бог богува, нека си богува; цар царува, века ли царува? Мера според мера!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен22/7/24 09:51

    Ahmet Doğan şte izbyaga v Rusiya kakto na vremeto Sultan Vahdettin izbyaga v Angliya.

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен22/7/24 09:52

    То се видя че нашата държава"България" не може да озапти деребеите и крадците от ДПС, нашите служби работят заедно с крадците затова поискате помощ от Ердоган и Турция. Ердоган ще ги вкара за 1 седмица всичките крадци начело с Хасан в Диарбекир ските зандани!!!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен22/7/24 09:55

    Единствения начин да отървем от шайката башибозуци е да се закрие ДПС и всички дерибеи да се вкарат в затвора и да им се Конфискува краденото в полза на държавата.

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен22/7/24 10:06


    Дълбоката държава сега ще използва трика, който се използва от векове. Тя наблюдаваше в годините, как дерибеите трупаха милиони и богатства. Сега дръпнаха шалтера на Доган и ще почнат да запорират чрез Пеевски незаконните богатства на ДПСарските дерибеи. ДАНС, ГДБОП, НСО и т.н си направиха избора. Ако искаш да играеш голямата игра, или си със САЩ (и другите 5ма) или си срещу тях. ДАНС и сие си направиха избора. Така работи дълбоката държава и в други страни, когато е безсилна да се справя с всички мафиотски организации на веднъж...просто на края каца на богатството, трупано в годините от сенчестите кръгове. В България наградата никак няма да е малка. Дано да успее в случая на ДПСарските дерибеи.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен22/7/24 10:12

    Асан А. пак ли ще прескача редиците, когато идва на Байрам Намазъ, да се настани най-отпред. Това шоу го гледах с годините, амма че гьостериш правише...що не си идваш на време, щом искаш да си най-отпред, а правиш шоу пред народа. Явно ти харесваше. Важи за всички СЛУЖИТЕЛИ на обществото.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен22/7/24 10:31

    С проклинане няма да стане, обаче това "доктор по кражби" много ми хареса.
    И недейте чака прокуратура,съд.
    Няма ги.
    :(

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен22/7/24 10:55

    Събудете се турци зареже те ги тия крадци, вие сами се бутате при крадците зарежете Доган и ДПС. Още ли не сте разбрали че Държавна сигурност ви държи в затвора чрез Доган и ДПС. Българските служби всичко знаят за крадците но те нарочно не вземат мерки срещу крадците защото чрез крадците те ви мачкат и ви държат в робство????!!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен22/7/24 11:25

    Съжалявам че толкова години цялата рода гласувахме за ДПС за да ни окрадат до последния грош, че и милиони борчове ни прехвърлиха. Ще го духате вече.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен22/7/24 11:26

    Хич не вярвам нещо да излезе, ама хич!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонимен22/7/24 15:08

    Нищо няма да направят. Цамо пясък в очите. Всички са в кюпа..

    ОтговорИзтриване
  23. Анонимен22/7/24 15:32

    Не искам вече да чувам за ДПС. Искам да до живея деня в който Хасан Азис и неговия шофьор ще облекат раирани те дрехи и крадене то от ще се Конфискува в полза на държавата!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23/7/24 08:26

      Депутатите да предложат за гласуване закон за конфискацията да е в полза на общината, когато тя е окрадена.

      Изтриване
  24. Анонимен22/7/24 16:27

    Няма ли кой да зададе въпрос на Хасанчо колко струваше Водното огледало и колко след това потънаха някъде в джобовете на тези юнаци или това вече е минало .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22/7/24 20:35

      Да досието каде отиде за Водното огледало в обласна администрация май

      Изтриване
  25. Анонимен22/7/24 19:58

    Гнусно и срамно е каква паплач ни управлява и краде. Ба си и скапаната държава. Толкова години и никакви институции не са установили нищо.Долни и гладни селяндури.Срамувам се,че живея в такава държава...!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Анонимен22/7/24 21:16

    Друг общински кмет от областта живя 6 мандата в гарсониера с 4 членното си семейство, но двете му деца станаха милионери по на 20 години, защото били мноООООГОО ,,къдърни"

    ОтговорИзтриване
  27. Анонимен22/7/24 21:54

    Плащайте си и данъците и мълчете. Друго не се иска от вас, разбрахте ли...Ще плащате данъци и такси и това е. Ще си мълчите. Нали сте с овче нрави, 35 години мълчахте. Мълчете още малко, ко толкова.

    ОтговорИзтриване
  28. Анонимен23/7/24 05:58

    Защо сега хората негодуват против бившият кмет Хасан Азис . Когато на времето го избирахте и преизбирахте след неговите победи радвахте ли се . Играехте ли кючеци и гюбеци на площада . Имаше един преди време който "оправи" държавата само за 800 дни . И тогава народа се радваше . Е, Хасанчо "оправи" града само за 7 300 дни . Сега защо не се радвате и да му сложите портрет пред входа на Община Кърджали . Света ще свърши апталите няма да свършат .

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен23/7/24 07:10

    Сан Стефано 14-разбирай блок Рила 2,сладкарницата.

    ОтговорИзтриване
  30. Анонимен23/7/24 08:32

    Електората на ДПС не е виновен,че гласуват за деребеи - крадци.Ръководството на ДПС им налага такива кандидати за кмет.Електората гласува за партията ДПС,а не за тези алчни партийни деребеи ,кметове и общински председатели.

    ОтговорИзтриване
  31. Анонимен23/7/24 09:29

    да им се Конфискува краденото в полза на държавата

    ОтговорИзтриване
  32. Анонимен23/7/24 13:42

    Може и да е взел,как ги изчислиха тези милиони. Българска работа,един чул,че някой казал,бил откраднал.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен23/7/24 16:45

    Да докажат дали дохода им отговаря на благосъстоянието им .Много е елементарно .Ако не отговаря да се конфискува в полза на държавата .

    ОтговорИзтриване
  34. Анонимен23/7/24 18:10

    Измислена"държава" Булгаристан няма ред няма съд няма правосъдие, крадците крадат колкото си искат, народа мизерства или бяга на Запад и да плачеш и да се плачеш няма кой да те чуе както е казал народа"Цар далече, господ високо". Кучетата си лаят керванът си върви, нито Хасан ще бъде осъден нито шофьора затова пийте по една студена вода и се молете някой пак да ни проби.

    ОтговорИзтриване
  35. Анонимен24/7/24 13:52

    Защо клеветите без да сте потвърдили информацията????? Фирмите които сте цитирали, поради една нелепа случайност са на адреса на който е и сладкарницата на Ахмет Моллахасан и собствениците им живеят в същия блок, поради което е нормално да регистрират фирмите си на този адрес. Жалка картинка сте журналистите!!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.