24rodopi.com/Регион

Община Черноочене откри строителна площадка за реализиране инициативата да възроди Етнографската музейна сбирка в село Пчеларово.

Кметът инж. Айджан Ахмед, представители на ръководството на местната администрация и представител на фирмата изпълнител бяха на откриването.

В изпълнение на строителните работи ще се направи възстановяване и укрепване на сградата, нова алея и площад, външни тоалетни и други.

Заданието е благодарение на спечелен проект за реконструкция на „Къща запредставяне и експониране на местното културно и битово наследство“ по процедура на Местна инициативна група „Минерални бани – Черноочене”.

Реализира се след подписано тристранното споразумение между Държавен фонд „Земеделие“, Сдружение МИГ „Минерални бани – Черноочене“ и Общината за финансиране по спечеления проект.

Сградата, която привлича погледите на минувачите с характерната си възрожденска архитектура, над двадесет години е затворена. Част от предметите, археологическите находки от района, старите документи и снимки са пренесени в Регионалния исторически музей в Кърджали.

В селото са останали част от тъканите носии и черги, предмети от бита на пчеларовци – стомни, гърнета, хурки, вретена и др. Съхраняват се на втория етаж на близо 100-годишното местно народно читалище „Иван Буюклиев 1926” в село Пчеларово.

Надяваме се, че извън наличните експонати ще се дарят и други, за да се съхраняват за поколенията, каза кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед.

Исмет ИСМАИЛ, Черноочене

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

5 comments so far,Add yours

  1. Анонимен27/8/24 14:23

    Вода няма за миене в село Пчеларово

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен27/8/24 15:08

    Вода няма направете нещо срамота

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен27/8/24 16:36

    Няма вода,ще имате музей,цирк

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен27/8/24 17:10

    Мислете и за улиците по селата

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен27/8/24 17:44

    eeee kolko gi mih teq kilimi na chuchura

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.