24rodopi.com/Коментари/Политика

Малкото родопско село, бичувано от палещите лъчи на лятното слънце. Автомобилите с чужди регистрации търпят безмълвно пред къщите, старци бършат чела с кърпи, но по лицата им угриженият вид е в почивка. Радостни са. Деца и внуци са се върнали от гурбета. Ще се порадват едни на други за месец-месец и половина. После пак ще заминат.

Най-коментираната тема край малките масички на местното магазинче са гостите. И свършеното, и това което все още не е направено по къщи и дворове. За живота им зад граница. За внуците, които все по-трудно говорят с възрастните, защото са забравили родния език.

Политиката в населеното място също присъства. По стълбове и автобусни спирки с плакатите от няколко поредни вота назад във времето. Присъства и с новия асфалт, направен наскоро, както обеща общинският кмет, който пък получи пари от държавата по схемата „Нашите натиснаха в София и най-после видяхме, че и тук държава има“…

***

Две листи на ДПС във всеки многомандатен избирателен район на предсрочните парламентарни избори наесен. Има такава вероятност, и то голяма.

Ако някой не освободи Ахмед Доган от „пленничеството“ на партийните милионери или той сам не го направи и седне на една маса с Делян Пеевски да изговорят онези дежурни за ДПС-то фрази за единството, нормалността, свободата, заедността и прочие, ще последва едно състезание за регистрация в ЦИК, преминаване през съда, докато накрая и двата лагера не се окажат в коалиции с други формации.

Това е лесната страната на преминаване на кавгата на следващ етап. Нещо като стопанката, която е напълнила торбите в хипермаркета, ама й предстои да сготви напълно нова манджа, видяна в едно от кулинарните тв шоута.

Пренесено на предизборния език: А как ще реагират избирателите на ДПС?

Единият лагер очаква ответа на Избирателя през призмата на направеното през последната година, така нар. период в ДПС „новото начало“, от сравнението в Кърджали – разрухата от хасаназисовите години до голямото асфалтиране на града край Арда в първите месеци на новия кмет Ерол Мюмюн. 

Другите са яхнали „автентичността“, която обаче носи бая разностранен товар – от провали до тройни коалиции, от митингаджийското говорене за „Възродителния процес“ до… нито един наказан, от обезлюдяващите се села заради беднотията на електората до 7-8 мега богати водачи на етноса.

Сблъсък на две епохи в ДПС. На омръзналата свръхзабогатяла „автентичност“ и новото начало, в което партията трябваше да изреже гнилото и да покаже ново лице. Това така дъвкано „изпреварващо развитие“ през годините, което развиваше единствено банковите сметки на едни омръзнали муцуни. Движението създаваше паралелна реалност, в която една шепа хора заживяха в розовия сън на собствените си потребности. Тези на електората окончаваха единствено до предизборното „Ние добре познаваме проблемите на регионите“. Това „познанство“ обаче не ги решаваше…


***

Слънцето се издига все по-високо над малкото родопско село. И сърдито пече. 

„Синът ми беше казал, че идва с нежелание. Като влезе из тия дупки и до полунощ псува на двора. Тук рай, вика, бе тате. Рай, ама го съсипаха. От Живково време асфалт не сме виждали. Не се накрадоха, не се наядоха, вика. На третата ракия щеше да тръгне да къса плакатите на бизим парти, та едва го спрях. Да не се излагаме. Сега като се върна и видя новия асфалт, млъкна. Можело, бе, можело. Рекох му: друго време настана. Започнаха да работят“, споделя старец пред малкия магазин. Наборите кимат…


***

Представете си две листи на Движението по региони. „Старите муцуни“ и „новото начало“.

Знам какво направи миналото лято (последната година) за мен, знам какво направи и ти 34 години – това са страшните думи, които може да изрече Избирателят на ДПС.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

32 comments so far,Add yours

  1. Анонимен7/8/24 09:43

    Ясно и точно казваме ВЪН ВЪН ВЪН крадливите и корумпираните дерибеииииииии-талибаниииии
    От ДПС...стига са ни смучили кръвчицата и само лъжеха и мамеха народа през годините..
    Благодарни сме на Пеевскииииии че освртли тези кърлежиииииии..да живееее Пеевскииииииииииииии

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен7/8/24 09:47

    Ще гласуваме за Новото начало с лидер бат Пеевскиииииии..33 години диктатура на крадливите дерибеиииииии стига...искаме тези алчни дерибеиииии да са на топло

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен7/8/24 09:53

    Алуууууу господа крадливи и алчни дерибеиииии изгонихте и обезлюдихте селата и градовете и за 33 години нищо добро не направихте за хората..работихте в ДПС само и само за личното си облагодетелстване,вие сте СРАМ и ПОЗОР ..засрамете се малкооо пред бедните хорица

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен7/8/24 10:21

    Дайте път на новото начало драги избиратели, да скъсаме оковите , и нека накажем онези, които мислят че могат да ни манипулират с редовните си фрази ! Кажете не, и се любувайте на случващото се !

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен7/8/24 10:37

    Крадливите пислици, милионерчета да се изгонят от ДПС с камъни. Иначе няма да остане никакво ДПС

    ОтговорИзтриване
  6. Стоян7/8/24 11:29

    Ако сами не си прекараме пътя гласувайки за Ново начало няма как да стане само глупави хайвани могат да мислят, че хасан и всички дерибей ще пуснат кокала.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен7/8/24 11:39

    Джевджет Чакъра може да събере гласове само от с.Мост, защото Асана направи имотни тамошните, всички други населени места стоим зад Пеевски, той е лидера на Новото начало в Родопите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8/8/24 00:02

      Не е вярно..
      Ще вземе гласове и от Чилик, Опълченско, Дъждино и Звезделина!!
      А познайте защо?!

      Изтриване
  8. Анонимен7/8/24 12:00

    До тук всички коментари са май от един човек...Тролче си имаме май

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/8/24 22:24

      Абе всичко,което не е в интерес на "старите муцуни" го определяте като тролове. Слепи ли сте!? Тези шмугльовци не отразяват никого! Само едни същи в листите до сега.

      Изтриване
    2. Анонимен7/8/24 22:29

      Тезите за тролове и други са несъстоятелни. Всеки има правото да изрази мнение. "Старите Муцуни" какво са направили!? Добре че Пеевски дойде и даде тласък и самочувствие на Избирателите. Иначе всички силни ама до нашите населени места.

      Изтриване
    3. Анонимен8/8/24 09:06

      100%

      Изтриване
    4. Анонимен8/8/24 12:36

      Мен ДПС не ме интересува просто деветдесет процента от коментарите са написани на изключително правилен книжовен български език .Нещо неприсъщо за нашата област.Следователно пишещият не е от нашата област и е от женски пол.

      Изтриване
  9. Анонимен7/8/24 12:00

    ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ.НАРОДЪТ Е ВИНОВЕН ЗА СЪСТОЯНИЕТО, В КОЕТО СЕ НАМИРА В МОМЕНТА.ИДВАТ ИЗБОРИ, ПАК ДА ОТИДАТ ПОД СТОЙ ДА ГЛАСУВАТ ЗА "СУЛТАНЪТ В САРАЯ"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/8/24 18:07

      Винаги ще се гласува под строй,това е силата на Доган.

      Изтриване
    2. Анонимен7/8/24 18:24

      Правилно. Ние сме тези, които трябва да търсим сметка от партийни лидери, депутати, държавни и общински служители, на които плащаме, за да стане животът ни по-добър.
      Да не забравяме какво са ни лъгали партийни лидери и депутати, че да не се въртим отново в омагьосан кръг. На пръсти се броят политиците, поискали извинение от избирателите си за неизпълнени поети ангажименти. И и още по-малко са онези, които поемат лична отговорност за това, което не са свършили.
      Бързо трябва да се ориентираме - изборите ще са през октомври. Преди всичко да гласуваме за този някой, който ни пита за нашето мнение. Някой, който се интересува от нас, разговаря с нас, а не да гласуваме за дерибей, лъжеполитик или политик празна говорилня.
      И да не търпиме други вместо нас да слагат, да махат депутати, ние да си ги избираме, да раздаваме оценки, да снемаме доверие и да искаме оставки. И докато не го проумеем и не направим нужните стъпки към отрезвяване, нищо няма да се промени.
      Накратко, ако гласуваме за познатите дерибеи - прецаканите ще сме си пак ние.

      Изтриване
  10. Анонимен7/8/24 12:06

    Хасан Азис на прокурор
    Да живее новото начало

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7/8/24 12:35

    Електората на снимката изобщо има ли представа от Пеевски,Чакъров,Хасан и сие. Дали въобще ги интересува мазната борба на тези мултимилионери,дерибеи,крадци,съмнявам се.

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен7/8/24 12:54

    Крадливите дерибее вън. От селския кмет до депутата. Стига вече 35 години време е за ново начало.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен7/8/24 13:08

    Червен картон...

    ОтговорИзтриване
  14. Анонимен7/8/24 13:27

    Снимката е супер.Бъдещето на България ...

    ОтговорИзтриване
  15. Анонимен7/8/24 13:46

    Новото начало е факт...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/8/24 18:07

      "Ново начало" в ДПС наистина имаше. ДПС я видяхме в качествено различна политическа сила и визия - втора, както никога не е била. Това ново начало промени типичния курс на партията като балансьор в парламента, който заиграваше и вляво, и вдясно с единствената цел власт и облагите от нея, където задкулисно се подаряваха финасови порции на вечните дерибейски депутати.
      На фона на решаваща за България геополитическа стратегия, ДПС под ръководството на Пеевски, със страхотно темпо, със скоростни назначения на млади и способни депесари и рационално бюджетно финансиране за развитието на общините, зае яростен евроатлантически курс.
      Пеевски държи идеологията на ДПС да е в евроатлатически курс и ДПС да бъде част отново във властта с проевропейско правителство. Това е линията, която Пеевски иска да прокара и на този етап успява. Успява да докаже, че с новото начало ДПС не е сателит на бившата ДС и олигарсите от Русия, а може да бъде точно такава антикорупционна, демократична, проевропейска партия". "Ново начало" в ДПС наистина имаше. ДПС я видяхме в качествено различна политическа сила и визия - втора, както никога не е била. Това ново начало промени типичния курс на партията като балансьор в парламента, който заиграваше и вляво, и вдясно с единствената цел власт и облагите от нея, където задкулисно се подаряваха финасови порции на вечните дерибейски депутати.
      На фона на решаваща за България геополитическа стратегия, ДПС под ръководството на Пеевски, със страхотно темпо, със скоростни назначения на млади и способни депесари и рационално бюджетно финансиране за развитието на общините, зае яростен евроатлантически курс.
      Пеевски държи идеологията на ДПС да е в евроатлатически курс и ДПС да бъде част отново във властта с проевропейско правителство. Това е линията, която Пеевски иска да прокара и на този етап успява. Успява да докаже, че с новото начало ДПС не е сателит на бившата ДС и олигарсите от Русия, а може да бъде точно такава антикорупционна, демократична, проевропейска партия".

      Изтриване
  16. Анонимен7/8/24 14:07

    dps na dogan za nego sme na6to selo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен7/8/24 18:49

      Село Мост на крадеца, нали ба?

      Изтриване
    2. Анонимен8/8/24 13:14

      Вашето село в България ли е?

      Изтриване
  17. Анонимен7/8/24 14:51

    predi izbori obestaniya golemi i liji nay razlicni sled pobedata sreden prist na/stadoto/ PEEVSKI ZNAE KOGO DA TUSIRA

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен7/8/24 17:33

    Пеевски вкарай ги в пандиза,много откраднаха,тия мошеници лъжци.хасанчо е милионер на родопите

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен8/8/24 00:03

    Онзи перманентно пиян етнофилософ, колко пъти си променя името, вярата, произхода, мнението, приятелите, съратниците, та дори децата и жените, та му имате доверие? Очи, уши или друго ви липсва?

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен8/8/24 10:09

    Всички общински председатели с апартаменти в София,Турция и др.да си тръгнат без някой да им посочи изхода.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен8/8/24 14:49

    Ще подкрепим новото начало но задьлжително трябва да се прави подбор на кадрите,Всички от селския кмет до депутата трябва да бьдат нови лица.И задьижитено поемане на определени отговорности кьм избирателите.Другият пьт е края на ДПС. Вече всеки трябва да работи и то много сериозно.Великолепният век свьрши!Може да не вярвате но ще се убедите.За отговор прочетете историята .Там се разказва за много световни недосегаеми лидери.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.