24rodopi.com/Икономика

Кърджалийската строителна компания „Ариете капитал“ придоби базата на Румен Гайтански – Вълка, в момчилградското село Груево.

„Ариете“ е от най-известните строителни фирми в Кърджали и Южна България, в момента гради най-атрактивния в града край Арда жилищен комплекс, срещу Историческия музей.

„След поредица опити държавната Българска банка за развитие (ББР) изглежда все пак ще успее да приключи една от най-големите си и проблемни експозиции, наследени от управлението на Стоян Мавродиев, макар и с цената на практически 100% загуба. Става въпрос за отпуснатите през 2019 г. 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански – Вълка „Роудуей кънстракшън“, с които беше придобита сравнително малката строителна компания от момчилградското село Груево „Пътстройинженеринг“ при баснословно раздута оценка. Продавач беше компанията на Гайтански „Био майнинг“, като в резултат от операцията отпуснатите средства потънаха в нея, а за банката остана необслужван кредит с доста скромно обезпечение – акциите от придобитата компания.

В началото на юни ББР пробва да ги продаде при начална цена 8.9 млн. лв., но поради липса на интерес търгът пропадна. Такъв нямаше и при следващите няколко опита докато накрая на 30 юли все пак се е появил желаещ, но вече за едва 3.65 млн. лв. Според официалното съобщение от банката единствената оферта е дошла от „Ариете капитал“ и то е обявено за купувач на акциите. Така ББР реално ще получи под 2.5% от отпуснатия преди пет години заем, като ако се броят и натрупаните просрочени лихви, загубата реално надхвърля първоначалната сума на кредита“, пише по темата „Капитал“.

Дружеството-купувач е регистрирано през 2015 г. в Кърджали от местните строителни предприемачи Пламен Пеев и Костадин Костов. По предмет на дейност тя се занимава със строителство на жилищни сгради.

В Търговския регистър най-ранното им съвместно дружество от самото си основаване се казва „Балканстрой инвест“, което оперира два бетонови възела. Думата ariete на италиански означава овен, двамата са съдружници и в „Коч бетон“, а сайтът, продаващ построените от тях имоти, е www.koch-imot.eu.

Очаквайте подробности

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.