24rodopi.com/Общество

„Тежко е положението. Заплатите ни са едни от най-ниските в страната, а животът поскъпна толкова много. Вече сме и на възраст, която не позволява да тръгнеш на гурбет. Теглим заеми, за да си купим дърва. Успяваме да ги изплатим чак догодина, когато стане време отново да теглим, за да заредим за топлото. Всеки един уред е с кредит“, споделя жена от Родопите. От град в региона.

„След като си платя квартирата, напазарувам за храна, дам за сметки и ми остават около 200-300 евро. Това мога да спестя“, пък казва родопски гурбетчия в Германия. Заминал е преди години, за да изплати заемите, които е имал у дома...

За първото полугодие на 2024 г. вземанията на фирмите за бързи кредити са 6.017 млрд. лв. сочат данните на БНБ. За сравнение в края на юни 2023 година отпуснатите от тях заеми възлизаха на 4.926 млрд. лв. Според изчисленията на БНБ това е увеличение с над 22 %. С други думи за една година българите са изтеглили 1.090 млрд. лв. повече.

За сравнение делът на бързите кредити за 2017 г. бе 2,750 млрд. лв. Това означава, че за 6 години тези раздадените пари под формата на бързи кредити са се увеличили с над 120%, анализират от Асоциацията за защита на потребителите.

70% от получателите на тези кредити са домакинствата, които прибягват към тях за да покрият потребителски нужди. Трябва да се има предвид, че над 91% от тези кредити са със срок на погасяване от над 1 година.

В тази връзка Асоциацията за защита на потребителите призовава следващото Народно събрание приоритетно да работи за приемане на допълненията към Директивата за договорите за потребителски кредити, които бяха приети през миналата година от Европарламента. Тези законови промени ще ограничат произвола на фирмите за бързи кредити и ще ограничат последиците от обслужването на тези кредити. Ще пазят потребителите от изпадане в ситуация на свръхзадлъжнялост заради заеми, взети както от банки, така и от фирми за бързи кредити.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Анонимен19/8/24 12:59

    Трябва да има пълна забрата за фирми бързи кредити от страната на държавата. Навсякъде реклами за кредити и хазарт. Нямаме бъдеще за младите съсипаха всичко младежите нямат грамотност,дисциплина. Всички се превърнаха в егоисти,неблагодарни хора. Пристрастени към цигари,алкохол,наргилета,балони,наркотици и хазарт.

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен19/8/24 14:23

    Браво , точен коментар!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен19/8/24 15:02

    Гласувайте за да ги махнем 35 год стига!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.