З А П О В Е Д

 

№ РД-04-95

гр. Кърджали, 09.08.2024 год.

 

На основание чл. 3, ал. 4 от Устройствения правилник на Областните дирекции „Земеделие“, във връзка с чл. 27, ал. 8, изречение второ от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), чл. 56з, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ППЗСПЗЗ) и писмо с рег. №66-2184/06.08.2024 г. на МЗХ с изразено съгласие от министъра на земеделието и храните, за включване в тръжна процедура за продажба на имоти, частна държавна собственост, свободни, незаети със сгради и съоръжения, бивша собственост на заличени организации по §12 от ПЗР на ЗСПЗЗ, негодни за земеделско ползване, неподлежащи на възстановяване по ЗСПЗЗ и Заповед №РД46-136/26.04.2024 г., на министъра на земеделието и храните за упълномощаване на директора на ОД „Земеделие“ – Кърджали.

Н  А  Р  Е  Ж  Д  А  М :

1. Откривам процедура за провеждане на първи търг с тайно наддаване за придобиване право на собственост по реда на чл. 27, ал. 8, изречение второ от ЗСПЗЗ и във връзка с чл. 56з, ал. 1 и ал. 2 от ППЗСПЗЗ, на земя частна държавна собственост на територията на област Кърджали, представляваща:


Съгласувателно

писмо на МЗХ

изх. №/дата

Община

Землище

Имот с идентификатор по КККР

Площ

дка

Начална тръжна

цена лв.

Депозит

лв.

Разходи по чл. 56ш, ал. 1 от ППЗСПЗЗ

66-2184/06.08.2024 г.

Крумовград

Полковник Желязово

57248.17.92

0.165

800.00

80.00

120.00

 

2. Условия за участие: Право на участие в търга имат физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или по Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, които са собственици на имоти, съседни на имота - предмет на търга, в границите на стопанския двор. За поземлен имот с идентификатор 57248.17.92 по кадастралната карта и кадастралните регистри /КККР/ на с. Полковник Желязово, съседни са имоти с идентификатори 57248.17.93, 57248.17.53 и 57248.16.59.

3. Подаване на документите за участие в търга: Заявителите или писмено упълномощените от тях с нотариална заверка на подписа лица, подават в ОД „Земеделие“ – Кърджали, заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието и храните. В заявлението се посочват: единен идентификационен код съгласно Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, когато заявлението се подава от юридическо лице или от едноличен търговец; местонахождението, номерът и площта на поземления имот; предлаганата цена за имота в цяло число лева, изписана с цифри и словом, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.

4. За имота се подава заявление. Към заявлението се прилагат:

4.1. Нотариално заверено пълномощно, когато документите се подават от упълномощено лице;

4.2. Платежен документ за внесен депозит в оригинал, когато плащането не е извършено по електронен път;

4.3. протокол от заседание на съответния оправомощен орган, съдържащ решение за закупуване на държавните имоти - предмет на продажбата, когато заявителят е юридическо лице;

4.4. декларация – съгласие за събиране, съхранение и обработване на лични данни, във връзка с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27.04.2016 г., и Закона за защита на личните данни, по образец, одобрен със заповед на директора на ОД „Земеделие“ – Кърджали;

4.5. декларация за обстоятелствата по чл. 56к, ал. 11 от ППЗСПЗЗ, а именно: Свързани лица по смисъла на Търговския закон и свързани предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия не могат да бъдат самостоятелни кандидати или участници в тръжната процедура за един и същ имот;

4.6. Копие на документ за собственост на имота, съседен на имота - обект на търга.

Не се допускат за участие в търга кандидатите, придобили собственост върху имоти в границите на стопанския двор, съседни на имота обект на търга, образувани в резултат на делба или обединяване след откриване на тръжната процедура.

5. Началната тръжна цена на предложения имот е определена, съгласно чл. 56ж, ал. 2 от ППЗСПЗЗ (Изм. ДВ бр. 100 от 2019 г., в сила от 20.12.2019 г) и съставлява пазарната оценка, изготвена от независим оценител, вписан в Регистъра на независимите оценители, и възложена от директора на ОД „Земеделие“ – Кърджали.

Лицата, които придобиват имотите по чл. 27, ал. 8 ЗСПЗЗ съгласно чл. 56ш, ал. 1 от ППЗСПЗЗ заплащат и съответната част от разходите, определена в зависимост от площта на имота, в случаите, когато изпълнението на дейностите по чл. 56ц, ал. 2, 4 и 6 от ППЗСПЗЗ е възложено от ОД „Земеделие“ – Кърджали, както и разходите по изготвяне и актуализация на пазарните оценки на имотите. За имотите в регулация, съгласно чл. 45, ал. 5, т. 1 от ЗДДС се дължи данък добавена стойност върху продажната цена.

6. Депозитът за участие в търга е в размер 10 на сто от началната тръжна цена на имота, като върху него не се начислява лихва и не подлежи на връщане при отказ от сключване на договор.

Началната тръжна цена на имота е определена, съгласно чл. 56ж, ал. 2 от ППЗСПЗЗ, по реда на чл. 88 от ППЗДС.

7. Условия за плащане на депозита: Към документите за участие в търга се прилага банково бордеро (оригинал) за внесен депозит в български лева по сметка на ОД „Земеделие“ – Кърджали при:

УниКредит Булбанк гр. КЪРДЖАЛИ,

IBAN BG83 UNCR 7000 3319 7289 04,  BIC UNCRBGSF.

Основание за плащане: депозит за участие в търг за имот (като се изписва и номера на поземления имот).

8. Място и срок за получаване и подаване на документите за участие в търга. Документите за участие в търга се получават и подават в сградата на ОД „Земеделие“ – Кърджали, бул. „България“ №74, ет. 2, стая 208, всеки работен ден от 08.30 ч. до 17.30 ч., в срок от 30 (тридесет) календарни дни, считано от датата на публикуване на заповедта в местен вестник. Документите за участие могат да бъдат изтеглени от интернет страницата на дирекцията - http://www.mzh.government.bg/ODZ-Kardzhali/bg/Home.aspx.

Документите за участие в търга се подават в запечатан, непрозрачен плик, адресиран до ОД „Земеделие“ – Кърджали с указание „за участие в търг по заповед № /изписва се номера на настоящата заповед/“. Пликовете със заявления за участие в търга, без да се разпечатват се записват с входящ номер, дата и час в регистър.

9. Тръжна комисия. Директорът на областната дирекция „Земеделие“ – Кърджали в 3-дневен срок след изтичане на крайния срок за подаване на заявленията за участие в търга, назначава със заповед състава на тръжната комисия. В 14-дневен срок тръжната комисия разглежда заявленията, класира предложенията и определя спечелилия търга кандидат за имота. За резултатите от търга се съставя протокол съгласно чл. 56м от ППЗСПЗЗ. Търгът се счита за спечелен от участника, който е предложил най-висока цена за имота.

10. Условия за провеждане на търга. Търгът може да се проведе само в случай, че за имота се явят поне двама легитимни кандидати (съседи), които са подали заявление за участие и са допуснати до участие в търга. Заявление, представено в незапечатан плик е недействително. Не се допускат до участие в търга кандидатите, чиито заявления са подадени след крайния срок за подаване на заявления за участие или не отговарят на изискванията на чл. 56к от ППЗСПЗЗ.

11. Място за обявяване на протокола за резултатите от търг. Протоколът с резултатите от търга се обявява на информационното табло на ОД „Земеделие“ – Кърджали, бул. „България“ №74, ет. 2 и на интернет страницата на дирекцията: http://www.mzh.government.bg/ODZ-Kardzhali/bg/Home.aspx, при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни. В 7-дневен срок от обявяването му участниците в търга могат да направят писмени възражения до тръжната комисия. Тръжната комисия се произнася по възраженията в 5-дневен срок, като за разглеждането им се съставя протокол, в който се посочват мотивите за приемането или за отхвърлянето им. Протоколът се подписва от членовете на тръжната комисия и се обявява на посоченото в заповедта публично място.

12. В случаите по чл. 56н от ППЗСПЗЗ – Когато няколко участници са предложили една и съща цена за един и същ поземлен имот, между тях да се проведе търг с явно наддаване по реда на чл. 56н и чл. 56о от ППЗСПЗЗ.

13. Условия за възстановяване на депозита. депозитът на спечелилия участник се прихваща от цената на придобиване на имота. Внесените депозити от некласираните кандидати се възстановяват в 7-дневен срок след приключване на търга, с подаване на заявление в счетоводството на ОД „Земеделие“, а депозитът на кандидата, класиран на второ място – след подписването на договора със спечелилия кандидат. Депозитите на кандидатите, класирани на първо и второ място не се възстановяват в случай на отказ за сключване на договор. Депозитът на обжалвалия търга участник се възстановява след влизането в сила на съдебното решение.

14. Търгът се счита за спечелен от участника предложил най-висока цена за имота. Министърът на земеделието  и храните или упълномощено от него длъжностно лице в 7-дневен срок от одобряването на протоколите със заповед определя класираните на първо и второ място кандидати за всеки имот. Заповедта се публикува на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на ОД „Земеделие“ – Кърджали при спазване изискванията на Закона за защита на личните данни.

Когато в 14-дневен срок от влизане в сила на заповедта за класиране на кандидатите, лицето спечелило търга, не внесе цената, дължимите данъци, такси и разходи по чл. 56ш от ППЗСПЗЗ и режийни разноски, директора на ОД „Земеделие“ – Кърджали уведомява по реда на Административнопроцесуални кодекс класирания на второ място кандидат.

За прехвърляне правото на собственост върху земите по чл. 27, ал. 8 ЗСПЗЗ министърът на земеделието и храните или упълномощено от него длъжностно лице сключва договор в писмена форма с лицето, спечелило търга, след внасяне на сумите по чл. 56п, ал. 4. Договорът подлежи на вписване в службата по вписванията за сметка на купувача.

15. Настоящата заповед да се публикува на интернет страницата на ОД „Земеделие“ – Кърджали: http://www.mzh.government.bg/ODZ-Kardzhali/bg/Home.aspx, и страницата на Министерството на земеделието и храните: http://www.mzh.government.bg, както и в един местен вестник най-малко 30 (тридесет) дни, преди крайния срок за подаване на заявленията за участие.

Същата в 3-дневен срок от издаването й да бъде поставена на информационните табла на: ОД „Земеделие“ – Кърджали, Общинска служба по земеделие – Крумовград, община Крумовград, както и в кметството на с. Полковник Желязово.


              п


Йорданка гочева

директор на ОД „Земеделие“ – Кърджали

 

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.