24rodopi.com/Коментари/Политика

В парламентарна република с ясно изразено разделение на властите, и особено след като "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС орязаха правомощията на президента, Румен Радев на 19 август 2024 година отново се опита да бъде началник на Народното събрание и нещо средно между акушер и диспечер на служебното правителство.

Президентът сътвори прецедент - отказа да подпише указ за назначаването на служебен кабинет. Демонстрираният инат е заради едно име-това на вътрешния министър Калин Стоянов.

Всъщност, какво направи Румен Радев?

Показа нагледно „Все още имам власт, въпреки че ми орязохте правомощията при назначаване на служебно правителство“. Или просто подкрепи щенията на довчерашните си любимци от ПП? Защото именно от „Промяната“ започна воят срещу Калин Стоянов. Да не забравяме, че точно Радев вкара през парадния вход на властта (първо през служебния) Кирил Петков и Асен Василев. Наричаше ги министри за пример, а след това… „шарлатани“.

Демонстрацията на сила от страна на президента е възможно обаче да издава и… страх. От това, което се случва, от това, което Калин Стоянов изрича в последно време, а то сериозно разклаща цялата и без това „партийно-олигархична система“.

Във всеки случай обаче не можем да пропуснем и „пепейското“ от онзи запис „избори с наше МВР“ и „ала-бала с президента“. Именно това „наше МВР“ създава конвулсии в нервната система на избирателите. А, те от своя страна пораждат всяка политическа криза. Отговорът за нея е един – недоверие.

В крайна сметка държавният глава смени кардинално дневния политически ред. Първа точка вече гласи: Радев категорично ще си има партия, но все още иска изхабяване на останалите. Въпреки че изборът му на хора, поне до момента, не бе от най-силните му постижения. А, за евентуална партия трябват именно хора, и то читави.

Подточка А от действията на Радев издават, че президентът и Доган вече вървят пакетно. Държавният глава е основният помагач на фракцията „Аталай-Чакъров“, печелейки им време. Защото, както е тръгнало, предсрочният вот може да е и през зимата.

Пасивният избирател днес псува още повече и увеличава процентите си. Темата за обществото – гледахме да избегнем летните горещини за изборите, сега от Радев зависи дали изборният ден няма да е снежен. И двата варианта подсказват към активност, клоняща към 20-те процента. Което още повече ще подкопае легитимността на всяка следваща „власт“. Негативи трупа в момента и самият Радев, като евентуална негова партия е възможно изобщо да не стане илач за проблемите. Защото „интересът клати феса“ май вече е в президентството.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

13 comments so far,Add yours

  1. Анонимен20/8/24 08:44

    Иде нова крадлива,корумпирана,некомоетентна хуната в България..мушмороците не знаят че крайната дума има бедното стадо и на избирите ще ги оратим в 12 глух коловоз

    ОтговорИзтриване
  2. Анонимен20/8/24 09:00

    Господин Доган УВАЖАВАХ ВИ, КАТО ПОЛИТИК И ФИЛОСОФ, НО ТЕЗИ СТЪПКИ, КОИТО ПРИДПРИАМЕТЕ ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ, ГОВОПЯТ ЗА ВАС ЧИ СТЕ БИЛИ ЕДНА ПИОНКА И ГНЬОЙ. А СРАВНЕНИЯТА, КОИТО ПРАВИХА ЗА ВАС, ЧЕ СТЕ НОВИЯТ АТАТЮРК НА БАЛКАНИТЕ - ПО ДОБРЕ СЕ СКРИЙТЕ НЯКЪДЕ И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙТЕ, ЧЕ ОТВРАЩАВАТЕ ПОВЕЧЕ ТУРЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ. СТАНАХТЕ ЗА РЕЗИЛ И ЗА СМЯХ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен20/8/24 09:47

      Какво е ГНЬОЙ, гусподине?

      Изтриване
  3. Анонимен20/8/24 09:34

    Всички се заклеват за да служат за народа си Но после май работят само за себе си и по малко за народа и партиите си

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен20/8/24 09:56

    Нека съберем подписка, за предаване на Република България в управление на Германия. Без туй България никога не е била свободна страна. Май ще се окаже че при турско сме били по добре.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонимен20/8/24 10:48

    Политическа криза в БГ има откакто Радев стана президент.Той си спази заканата когато им изрече думите ,имате още няколко дни и ще видите.Откакто той стана президент настъпи разделение в обществото.

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен20/8/24 11:20

    Ататюрк на Балканите ; само глупак или лакей може да направи това сравнение

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен20/8/24 11:28

    Всички обаче трябва да знаят, че Радев никога няма да спре. Той никога няма да е съюзник с никой. Освен с Копринков. Двамата изразяваха алчността си толкова ниско, че ПРОДАВАХА НАЗНАЧЕНИЯТА В СЛУЖЕБНИТЕ КАБИНЕТИ и в структуропределящите предприятия.

    И този ще ми говори за честни избори. Повръща ми се, както казва Алф.

    Калина Андролова

    ОтговорИзтриване
  8. Анонимен20/8/24 11:31

    Nasıl Atatürk'le doğanı aynı teraziye koyup da tartabilirsiniz Atatürk dünyanın lideri bu tüm dünya liderlerinden kabul görmüş doğana gelince Bulgaristan Türklüğü için kılını bile kıpırdatmadı toçka.

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен20/8/24 11:31

    Кирил Петков супер възторжено хвали президента Радев, тоест можем да кажем СЪБРАХА СЕ! Никой не си е и помислял, че ПП ще останат дълго време отделно от своя създател. Сега са в губеща позиция и отново се хващат за шлифера му. Съответно техният създател ще ги ползва пак като оръжие за личните си политически разправи.

    Най-смешното е, че именно ПП/ДБ са инициаторите на конституционните промени, които засегнаха и опциите за власт на Радев. Но общия враг, плячката, страховете и зависимостите обединяват групи, които иначе не биха се съгласили да дишат общ въздух. Биха го отрязали с нож, ако можеха.

    Като обяви, че няма да подпише указа, Радев дава време някои фракции в парламента да продължат сбирките си за нов омбудсман, за нов председател на парламента и за заместници в Сметната палата. Ако трябва ще се гласуват нови процедури, но следващият служебен кабинет трябва да е такъв, че да ПОВИШИ резултата за ПП/ДБ.

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен20/8/24 11:45

    Най голямото зло,което можеше да дойде след царя.

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен20/8/24 12:50

    ПОЛИТИЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО, ПРИЗИДЕНТА Е ВИНОВЕН; ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ВЛИЗАНЕ В 50 ПАРЛАМЕНТ КАКВО СВЪРШИХА ПОЛЕЗНО ЗА НАРОДА, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИТ ЧЕ ПОЛОЖШХА КЛЕТВА ДА СЛУЖАТ НА НАРОДА. ЗА ТОВА ПАК ЛИ Е ВИНОВЕН ПРИЗИДЕНТА

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24rodopi.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24rodopi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24rodopi.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24rodopi.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24rodopi.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24rodopi.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK I 24rodopi - FACEBOOK

Важно: Ползвайте материалите в 24rodopi.com, но ако уважавате труда на репортерите ни, които търсят новините на терен, цитирайте сайта. Ако поставите и линк към 24rodopi.com, нищо няма да загубите.

Администраторите на форума на rodopi24.blogspot.com пък призовават за толерантност и спазване на добрия тон под дописките. Те запазват правото си да ограничават или блокират публикуването на мнения.